Benim için 21 Aralık Merkez Jupa'dır

Benim için 21 Aralık Merkez Jupa'dır
24 Aralık 2020 - 17:57

“Dedem Türkçeden başka dil bilmezdi, Babam makedonca’da bilirdi. Ben sadece Makedonca biliyorum. Kızım Türkçe bilecek dedim direndim ve kazandım. Onlar dedelerinin mezar taşlarını okuyabiliyorlar.” Merkez Jupalı bir veli

Azınlıkların Korunması Avrupa Yurttaş Girişimi, Avrupa Birliği ülkelerinde 2013 yılında başlayan ve 2020 yılında topladıkları bir milyonun üzerinde imza ile Avrupa Birliği içindeki azınlıkların dil ve kültürlerini koruma yasası yolunda hayli yol aldı. Avrupa Birliğine üye Balkan ülkelerinden Bulgaristan 20544; Hırvatistan 16808, Romanya 254871 ve Yunanistan 2888 imza toplanmıştır. Ayrıca Güney Kıbrıs’tan 35 imza vardır. Yasa yapma sürecine geçişte Romanya’daki Macar azınlığına sahiplenme açısından Macaristan’da toplanan 527686 imza belirleyici olmuştur. Bu aynı zamanda kan kardeşleri Türklerin de namusunu kurtarma olarak yorumlanabilir. Avrupa Parlamentosunda alınan kararla AB Komisyonunun hazırlayacağı yasa ile kendi sınırları içinde yaşayan 50 milyon kişinin geleneksel azınlık ve dilini koruyacak, onları destekleyecektir.

Bütçesi topladığı yardımlarla 2013 yılından 2020 yılına kadar 200 Avrodan 200000 Avroyaçıkan Azınlıkların Korunması Avrupa Yurttaş Girişiminin (http://www.minority-safepack.eu) başarısı da öyledir. Azınlıkların eşitliği, azınlık topluluklarının desteklenmesi, dil, eğitim, kültür ve görsel işitsel imkânlarının desteklenmesi ve korunması gibi taleplerini Avrupa Birliği yasası haline getirmeyi başardı.

Başarı önce “Azınlıkların Korunması Avrupa Yurttaş Girişimi” benzeri yapıların mücadelesi ile başlıyor demek ki. Talep olacak, talep eden olacak, bu talebi en yüksek sesle seslendirip arkasına güç alacak, talebi karşılayacak hukuki zemin olacak.

Balkanlarda bunu sorgulayalım. Konumuz Türkçe olsun. Talep var mı? Var gibi mi yapılıyor? Her şeyini ortaya koyan bir avuç kahraman ve onların Türkçe eğitime devam eden çocukları, torunları dışında talep eden var mı? Sahi yüzde yüz Türk köyünde dilekçe toplayıp Türkçe dışında bir dilde eğitim talebi var mıdır?

Parlamentoların duyulmayacak, duyulsa anlaşılmayacak koridorlarında fısıltı ile söylenen taleplerin karşılanmayacağını talep edenler de biliyor. Onlar aslında bu taleplerini “bak istedik olmadı”demek için yapıyorlar. “Biz rahatız” mavrası ile iki arada ve bir derede yok olacakları günü beklemeyi daha kolay seçenek olarak görmektedirler.

Türkçe Eğitim Bayramı Üsküp’ün beş yıldızlı bol masraflı otellerinde değil, Türkçe eğitimin direniş ve başarı kalesi Merkez Jupa’da kutlanır. Aktaş dağlarında tüten ocakların başında kutlanır. Kırçova’da Yunus Emre’nin ilahisi ile Plasnitsa’da Yesevi’nin Divan-ı Hikmeti’nden dörtlükle kutlanır.

Kocacık, Novak, Dılgaş,Elesa, Pralenik ve Breştani’de Mustafa Kemalin yol izine basa basa kutlanır. Gostivar, Aşağı Banisa, Yukarı Banisa ve Zdunye’de çarşı pazarda Karamanoğlu Mehmet Bey gibi kutlanır.

Makedonya Türklerinin 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı’nı canı gönülden kutlarım.

ORHA AJANS: Ortalık Haber Ajansı
https://orhaajans.com


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum