BBC'NİN 2020 100 KADIN LİSTESİNDE TÜRKİYE'DEN İKİ İSİM YER ALDI

BBC'NİN 2020 100 KADIN LİSTESİNDE TÜRKİYE'DEN İKİ İSİM YER ALDI
01 Aralık 2020 - 19:41

BBC’nin 2020 100 Kadın listesinde Türkiye’den iki isim yer aldı. İlham verici ve etkili 100 kadın listesine Gülsüm Kav ve Hendan takma adıyla tanınan Uygur Türkü Muyesser Abdul’ehed de o listeye girdi.

BBC’nin 2020 yılı için belirlediği ilham verici ve etkili 100 kadın listesi 24 Kasım 2020 tarihinde açıklandı. Bu yılki listede, içinde bulunulan sıkıntılı dönemlerde değişime öncülük eden ve yaptıklarıyla fark yaratan kadınlara dikkat çekiliyor. BBC’nin 2020 İlham verici ve etkili 100 Kadın listesine Türkiye’den doktor, kadın hakları savunucusu ve yazar Gülsüm Kav ve 2013 yılında Türkiye’ye yerleştikten sonra kendisini diasporada Uygur dilini teşvik etmeye ve öğretmeye adanmış bir organizasyon olan Ayhan Eğitim’in kurucusu, tıp okurken şair ve denemeci olarak adını duyurmaya başlayan Hendan takma adıyla anılan Uygur Türkü Muyesser Abdul’ehed girdi.

100 KADINDA “İSİMSİZ KAHRAMAN”

BBC’nin 2013 yılında başladığı 100 Kadın projesine her yıl, ilham veren öncü kadınlar o yılın 100 ismi arasında seçiliyor. Olağanüstü olayların yaşandığı 2020 yılında, 100 Kadın listesinde ilk sıra, dünyanın her tarafında başkalarına yardımcı olmak için fedakarlıkta bulunan sayısız kadına ithaf edildi ve “İsimsiz Kahraman” başlığıyla boş bırakıldı. BBC’nin 2019 yılındaki 100 kadın listesinde, Türkiye’den moleküler biyoloji ve biyofizik profesörü Zehra Sayers yer almıştı.

Doktor, Kadın Hakları Savunucusu ve Yazar Gülsüm Kav.

TÜRKİYE’DEN GÜLSÜM KAV BBC’NİN 2020 100 KADIN LİSTESİ’NE GİRDİ

Listede, Türkiye’den Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav yer aldı.

GÜLSÜM KAV KİMDİR?

Gülsüm Kav, doktor, kadın hakları savunucusu ve yazar.
Gülsüm Kav, 1996’da Eskişehir Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 2000’de İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deontoloji ana bilim dalından uzmanlığını aldı.

Tıp etiği uzmanı olarak başladığı kariyerine, İstanbul Bölge Müdürlüğü Hasta Hakları Uzmanlığı ile devam etmiştir. 2012 yılından sonra Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uzman hekim olarak çalışmaya devam etti.

Ankara ve İstanbul Tabip Odalarında İnsan Hakları Komisyonunda, İstanbul Tabip Odası yayın organı Hekim Forumunda, Kadın Hekimlik Komisyonunda, Etik Kurul’da ve TTB Kadın Hekimlik Kolu İstanbul temsilciliğinde görev yaptı.

Kav, kadın cinayetlerinin önlenmesi, kadına şiddetle mücadele hareketlerinin öncü isimlerinden. İstanbul Sözleşmesi’nin de uygulanması için yürütülen kampanyalara öncülük ediyor.

UYGUR ANA DİLİ İÇİN MÜCADELE EDEN HENDAN, “2020 DÜNYAYI ETKİLEYEN 100 KADIN”DAN BİRİ OLDU

BBC’nin 2020 yılı için belirlediği ilham verici ve etkili 100 kadın listesinde Uygur ana dili için mücadele eden ve bu yolda bir çok eser kaleme alan Uygur Türkü Muyesser Abdulehed (Hendan) ”2020 Dünyayı etkileyen 100 Kadın” listesinde yer aldı.

Çin’in Uygur Türklerine karşı işlediği insanlık suçlarına sessiz kalmayan ve Çin zulmünü satır satır eserlerinde işleyen Uygur şair ve yazar Muyesser Abdulehed (Hendan), BCC tarafından hazırlanan ”2020 Dünyayı etkileyen 100 Kadın” listesine adını yazdırdı. Hayatını Uygur dilini teşvik etmeye ve öğretmeye adayan Abdulehed, 2020 yılında Uygur Türklerinin Çin toplama kamplarında yaşadıkları insanlık dramını anlatan ”Güneşe Elveda” adlı bir roman kaleme aldı.

Çin, Uygurları hapis ve kısırlaştırma yoluyla bastırmanın yanı sıra, Uygur dili eğitiminin kaldırılmasını ve Uygur kitaplarının yaygın şekilde yasaklanmasını da içeren sürekli bir saldırı halinde iken, korkusuz ve fedakar çalışmaları ile Muyesser Abdulehed (Hendan) bu listeye girmeyi çoktan hak etmişti.

MUYESSER ABDULEHED (HENDAN) KİMDİR?

Hendan takma adıyla anılan Muyesser Abdul’ehed, tıp okurken şair ve denemeci olarak adını duyurmaya başladı. Halk sağlığı alanında yüksek lisansını tamamladığında, yazmaya odaklanmaya karar vermişti.

2013 yılında Türkiye’ye yerleştikten sonra Hendan, kendisini diasporada Uygur dilini teşvik etmeye ve öğretmeye adanmış bir organizasyon olan Ayhan Eğitim’i kurdu.

İlk romanı Kheyr-khosh, quyash (Elveda Güneşe), Uygur bölgesindeki tutuklama kamplarına odaklanan ilk uzun kurgu çalışmasıdır.

Kırım Haber Ajansı - QHA

qha.com.tr

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum