BATTAL GAZİ 690 (Malatya) – 740 (Battalgazi – Eskişehir)

BATTAL GAZİ 690 (Malatya) – 740 (Battalgazi – Eskişehir)
03 Mayıs 2021 - 20:21

BATTAL GAZİ

690 ( Malatya) – 740 ( Battalgazi – Eskişehir)


Anadolu topraklarında adına yüzyıllarca hikayeler ve efsaneler anlatılagelmiş, Müslümanlar arasında özellikle Türkler tarafından oldukça sevilmiş ve “Battalname” adlı eserle ölümsüzleştirilen bir kahramandır.

Emevilerin fethettiği 7. yüzyıl Anadolu’sunda Malatya Serdar’ı Hüseyin Gazi’nin oğlu olarak dünyaya gözlerini açtı. Annesi Saime Hatun’dur ve Türktür. Asıl adının Abdullah olduğu ve Battal isminin onu öven bir lakap olduğu ortadadır.

Battal Gazi birçok savaş ve coğrafya ile ilişkilendirilse de en bilinen gazası Mesleme Bin Abdülmelik komutasındaki İstanbul muhasarasıdır. Bu savaşta III. Leon Bizans İmparatoruydu.
Battal Gazinin savaşçılığı o dönemde Bizans coğrafyasında muazzam bir korkuya sebep olmuş, çocuklar bile onun ismiyle korkutulmuştur.

Kendi topraklarında hayır ve hasanetten geri durmayan Battal Gazi, fetihlerini kimi zaman zekasıyla, kimi zaman da kılıç gücüyle tamamlamıştı.

Yaşamına dair birçok efsane anlatılagelmiştir. Bazıları hayatı ile paralellik gösterirken bazıları da çelişkilidir.

Ölüm tarihi ve yerine dair kesinlik olmasa da Theophanes ve İbni Kesir’e göre Eskişehir’in güneybatısında yer olan Battalgazi (Akroinin) bölgesinde şehit olduğu düşünülmektedir.

Bir Emevi komutanının Türk kültüründe güçlü bir şekilde yer almasının iki sebebi olduğu düşünülmektedir. İlki Selçuklu hükümdarı I. Alaaddin Keykubat’ın annesi Ümmühan Hatun rüyasında Battal Gazi’yi görmesinden sonra Eskişehir’deki mezar yerine bir cami ve imarethane yapılması sonrasında Türk kültürüne geçiş yapması ve ikinci olarak annesinin Türk olmasından dolayı annesinin akrabaları tarafından bilinilirliğinin aitliğe dönüşmesidir.

Battal Gazi, hem Alevilik kültüründe hem de sünni kültüründe çok önemli bir yere sahiptir. Hem Selçuklu Sultanlarından hem de Osmanlı Sultanları tarafından hatırasına büyük saygı duyulmuştur. Kalenderiler tarafından Pir, Çeriler tarafından büyük Gazi olarak kabul görmüştür.

Selçuklu tarafından yapılıp Osmanlılar tarafından yenileme ve eklemeler sonrası Türbesi günümüz halini almıştır. Türbesinin girişinde “Mürşidler Seyidi, Gaziler başkanı, Cihanın sahibi, kendisine sığınılan Ulu Peygamberin sülalesinden; merkadi, dünya ve ötesinin ziyaretgahı olan ulu zatın türbesidir. Bu türbeyi büyük insan zamanın alisi sıvattı. Allah bu türbenin tarihi için şunu ilham etti. Allah onu cennetin en yücesi ile müşerref eylesin. Burayı Mihaoğullarından Ali Bey bina etti ve sıvattı. Allah azizliğini daim etsin.”

https://www.bilgipedia.com.tr/battal-gazi/


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları