Bakır (Maden Taş) Çağı – Kalkolitik Dönem

Bakır (Maden Taş) Çağı – Kalkolitik Dönem
27 Ocak 2021 - 16:20

Bakır (Maden Taş) Çağı – Kalkolitik Dönem

Bakır taş çağı tahmini olarak MÖ 5000 ile 3000 li yılları arasını kapsamaktadır. Taş aletlerin yanı sıra bakır madeninin insan hayatına girmesiyle kendini gösterir. Neolitik çağ gibi bölgesel farklılar göstermektedir.

Bakır Çağı, Avrupa ve Yakın doğu coğrafyasında MÖ 5500 tarihlerinde, Uzakdoğu’da MÖ 3000li yıllar, Sahra altı afrikasında MÖ 2000li yıllar ve Güney Amerika da ise MÖ 1400 lü yıllarda ortaya çıkmıştır. Kuzey Amerika topluluklarında ise Avrupalıların kıtaya ayak basmasına kadar mücevher işleme dışında kullanılmamıştır. Okyanusya yerlilerinde ise bakır hiçbir şekilde kullanılmamıştır.

Bulunan ilk bakır eritmeler Sıbistan’ın Rudnik dağları civarında MÖ 5500 tarihli bir arkeolojik bölgede bulunmuştur.

Kalkolitik Çağ, Erken, Orta ve Geç olmak üzere üç evrelerde değerlendirilmektedir. Bu evreler değerlendirilirken çömlek yapım biçimleri, metal kullanımının yaygınlığı, çömlek ve bakıra işlenen sanatsal biçimleri, yerleşik topluluklarda sosyal ihtiyaçlara göre var edilen bina inşaları ve sosyal ilişkiler bakımından kültürel, sosyal ve ilerlemeler konusunda toplumsal farklılıklar bulunmaktadır.

ERKEN KALKOLİTİK
Bu dönem Neolitik dönem özellikleriyle beraber bakırın daha ilkel biçimde kullanılmasıyla ortaya çıkmıştır. Bakırdan yapılan kaplarda kendine özgü desen ve tekniklerin kullanılması yine bu dönemde olmuştur. Bu dönem yaşam kalitesinin yükselmesi ile beraber nüfusun artmasına sebep olmuş ve yerleşim alanları genişlemeye başlamıştır. 

Geç Kalkolitik

Bu dönem takriben MÖ 4.000 li yıllar olarak tarihlenmektedir. Bu dönem dinsel inanç ve geleneklerde değişimlerin olduğu dönemdir. Küçük ibadet alanları oluşmuştur. Ölen çocuklar ev içine gömülmekle beraber yetişkinler yerleşim alanlarının dışına gömülmüştür.

Bakırın kullanımıyla beraber ticari hayat gelişmeye başlamış, tarım ve hayvancılık yaşam için önemli bir hal almıştı.

Biliyor musun?
Bakır çağı geç neolitik dönemde yaşanan büyük yangınlar sonrasında ortaya çıkmıştır.
Türkiye sınırları içinde bu Erken Kalkolitik döneme ait oldukça fazla antik yerleşme kalıntıları oldukça zengindir. Hacılar Höyüğü, Kuruçay Höyüğü, Can Hasan Höyüğü, Köşk Höyüğü, Yümüktepe, Tülintepe Höyüğü, Norşuntepe, Korucutepe, Kurban Höyük, Samsat ve Tilkitepe ‘nin yanı sıra yerel kalkolitik kültürlerin anlaşılmasında önemli bir yerde olan Malatya’da bulunan Arslantepe ve yerel kültürün Mezopotamya uygarlıklarıyla başladığı teorisini çürütmesi bakımından Şanlıurfa’da bulunan Hacınebi önemli yerdedir.
Çorum’da bulunan Çatalhöyük kalıntıları insanlık tarihi için çok önemli bir yerdedir.
Şanlıurfa’da bulunan Göbeklitepe kalıntıları ilk yerleşim kültürü ve dinsel anlayış için çok önemli bir yerdedir.
Anadolu coğrafyası, boğazlardan gelen göçler nedeniyle nüfusu artmış ve kaplara işlenen sanatta ve insan toplulukları arasında iletişim güçlenmiştir.
Bu dönemde Ana tanrıça kültü önemli bir yer tutmuştur.

Bilgipedia Türkiye'nin En Doğru, En Kapsamlı Bilgi Deposu

www.bilgipedia.org

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum