Bakan Koca: Çin aşısı pazartesi günü Türkiye'de

Bakan Koca: Çin aşısı pazartesi günü Türkiye'de
25 Aralık 2020 - 17:45

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin aşısının Türkiye’ye geleceği tarihi duyurdu. Koca, Çin’den gelecek 3 milyon doz aşının, 28 Aralık 2020 Pazartesi günü Türkiye’de olacağını bildirdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi’nde dün düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin tarafından üretilen aşının Türkiye’de kullanımına onay verildiğini açıkladı. Koca, 27 Aralık 2020 gecesi yola çıkacak aşıların 28 Aralık 2020 sabahı Türkiye’de olacağını bildirdi. Aşının koruyuculuğu hakkında yüzde 91,25 oranında rakam veren Bakan Koca, ”Aşının etkisi 21’inci günden itibaren ortaya çıkıyor. İlk aşamada 9 milyon kişi aşılanacak” dedi.

AŞIDA ÖNCELİK KİMLERİN OLACAK?

Koronavirüsle mücadelede en ön safta yer alan sağlık çalışanlarına aşı için öncelik sağlanacak ve riskli grup kabul edilen 65 yaş üstü vatandaşlar da ilk bölümde aşılanacak. Kronik hastalar ile evden çıkamayacak durumdakilere adreslerinde aşılama yapılacak. Sadece daha önce koronavirüse yakalanmamış kişiler aşılanacak.

AŞININ KORUYUCULUĞU YÜZDE 91,25

Türkiye’ye, 2021 Şubat ayına kadar Çin’den 50 milyon doz Kovid-19 aşısı geleceğini bildiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun Çin aşısının etkinliği ile ilgili inceleme sonuçlarını açıkladı. Koca, “Bu sonuçlar aşıyla ilgili dünyada açıklanan ilk veriler. Aşının koruyuculuğu yüzde 91,25 oranında. Artık aşının Türk insanında etkili ve güvenilir olduğundan eminiz.” diye konuştu.
Koca, Alman aşısı Biontech’in sözleşmesinde sorun çıktığını ancak bu sorunun kısmen aşıldığını da belirterek, ”Alman aşısında, Mart sonuna kadar 4,5 milyon, opsiyonel olarak 30 milyon doz için sözleşme bugün yarın imzalanır.” dedi. Bakan Koca, Mutasyon konusunda gerekli tedbirlerin alındığını ve mutasyonun Eylül ayından beri mevcut olduğunu da kaydetti.

GÜNDE 2 MİLYON KİŞİYE AŞI YAPILACAK

Kitlesel bağışıklamada ne kadar dar bir zaman diliminde yoğun aşılama yapılırsa o kadar başarılı olunacağını söyleyen Koca, buna özellikle odaklanmaya gayret ettiklerini belirterek, “Günde ortalama 1,5 hatta 2 milyona kadar aşı yapma imkanımızın olduğunu söyleyebilirim.” dedi.

BİONTECH İLE PFİZER İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Bakan Koca, Türk bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ile Özlem Türeci’nin kurucusu oldukları BioNTech ile Pfizer’ın geliştirdiği aşının alımıyla ilgili ise şunları kaydetti:

“Başından bu yana bu aşıyı geliştiren iki Türk bilim insanımız olması itibarıyla, bu aşının Türkiye’de uygulanmasını istedik. Bununla ilgili bize başından beri söylenen 25 milyon gibi bir aşının söz konusu olabileceği, 2021 yılı için yıl sonuna kadar belki 500 veya 1 milyon gibi bir aşının da olabileceği ifade edilmişti. Acil kullanım izni olduğu için, şu dönemde bu üretimle ilgili bir sorun olma durumunda sorumluluk taşımamayı sözleşmeye konmak istendi.”
Kırım Haber Ajansı - QHA

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum