'Bağdat Fatihi'nden AKM'ye opera seferi

'Bağdat Fatihi'nden AKM'ye opera seferi
17 Temmuz 2022 - 14:21

Denize karşı düzenlenen ilk opera festivali olan ‘Uluslararası İstanbul Opera Festivali’ 16-30 Temmuz tarihleri arasında dört büyük temsile ve bir konsere ev sahipliği yapacak. İstanbullular Saraydan Kız Kaçırma’dan Tosca’ya, Carmen’den Yedi Tenor konserine dört gün Haliç’te operaya doyacak. En beğenilen Türk operası ‘IV. Murat’ ise 1980’de dünya prömiyerini yaptığı Atatürk Kültür Merkezi’nde yeniden sahnelenecek.

SALİHA SULTAN

Operanın yıldızları bu hafta tarihi yarımadaya geliyor. Denize karşı düzenlenen ilk opera festivali olan Uluslararası İstanbul Opera Festivali’nin 13’üncüsü 16-30 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek. Festival bu yıl dört temsile ve bir konsere ev sahipliği yapacak. Yarın akşam Haliç Kongre Merkezi Açık Hava Sahnesi’nde Zdravko Lazarov’un şefliğindeki İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOP) Orkestrası eşliğinde yedi tenorun aynı anda sahne alacağı ‘7 Tenor’ konseriyle açılacak festivalin ilk etkinliğinde opera eserlerinden aryaları, şarkıları ve türküler Bülent Bezdüz, Erdem Erdoğan, Levent Gündüz, Murat Karahan, Bülent Külekçi, Hüseyin Likos ve Aydın Uştuk tarafından seslendirilecek.

18.jpg

‘TOSCA’ OPERASI SEMİHA BERKSOY ANISINA SAHNEDE

Haliç, 20 Temmuz’da Ankara DOP’un sahneleyeceği ‘Tosca Operası’na ev sahipliği yapacak. Eser ilk Türk opera sanatçısı olan ve Türkiye’de ilk ‘Tosca’ başrolünü alan Semiha Berksoy’un anısına, kızı Prof. Zeliha Berksoy’un prodüksiyonuyla sahnelenecek. İDOP Orkestrasının ünlü Alman orkestra şefi Raoul Grüneis yönetiminde yer alacağı eserde dünyaca ünlü Romen soprano Angela Gheorghiu ‘Tosca’, DOP Genel Müdür ve Genel Sanat Yönetmeni tenor Murat Karahan ‘Cavaradossi’ rolünde sahnede olacak.

ÇİNGENE KIZINI MEŞHUR ROMEN SANATÇI SESLENDİRECEK

27 Temmuz’da da bir çingene kızının hikayesini anlatan meşhur ‘Carmen Operası’ Haliç’te sanatseverlerle buluşacak. Fransız besteci Georges Bizet’in efsane eseri İDOP tarafından sahnelenecek. Eser, İtalyan Rejisör Vincenzo Grisostomi Travaglini’nin prodüksiyonu ve İstanbul DOB başkoreografı Ayşem Sunal Savaşkurt’un muhteşem koreografisi ile sunulacak eserde meşhur Romen mezzo-soprano Ramona Zaharia ‘Carmen’ rolünü, Efe Kışlalı ‘Don Jose’yi Efe Kışlalı, ‘Escamillo’yu ise Murat Güney seslendiriyor.

EN BEĞENİLEN YERLİ ESER

Festivalde, halk tarafından en beğenilen Türk operası olma özelliğini taşıyan ‘IV. Murat’ operası da izleyici ile buluşacak. Tarihin en görkemli seferlerinden biri olan şehrin yeniden Osmanlı himayesine geçtiği Bağdat seferini gerçekleştiren Sultan IV. Murat’ın hayatını ele alan opera Antalya DOB tarafından izleyiciye sunulacak. Eserde ‘Sultan Murat’ı Engin Suna, ‘Kösem Sultan’ı Arzu Yaman, ‘Sadrazam Topal Recep Paşa’yı Umut Tarik Akça canlandıracak. 3 Mayıs 1980’de, yaklaşık 200 kez kapalı gişe oynayan eserin dünya prömiyeri eserin bestecisi Okan Demiriş yönetiminde ve Cüneyt Gökçer rejisinde Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılmıştı. Eser, 42 yıl sonra yeniden AKM sahnesinde, 23 Temmuz’da festivalin kapanış temsili olarak izleyici ile buluşacak.


KAYNAK: KARAR GAZETESİ

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum