Azmin ve Cesaretin Örnek İsmi: Naim Süleymanoğlu - Yazar: Çağatay Kocaömer Kırcaali

Azmin ve Cesaretin Örnek İsmi: Naim Süleymanoğlu - Yazar: Çağatay Kocaömer Kırcaali
21 Ocak 2021 - 18:32

Bulgaristan Türkleri için Naim Süleymanoğlu ne ifade eder?

Naim Süleymanoğlu’nun vefat haberi en çok Bulgaristan Türklerini hüzne boğdu. Bulgaristan’dan gelip, 19 Kasım’da Naim Süleymanoğlu’nu son yolculuğuna uğurlayan çok sayıda soydaş otobüslerle geldi. Peki, Bulgaristan Türkleri için Naim Süleymanoğlu ne ifade eder?

Naim Süleymanoğlu, baskıcı, komunist Todor Jivkov rejimine küçücük yaşta iken direnmiş ve örnek tavır sergilemiştir. 1980’lerde Bulgaristan Türklerine  karşı asimilasyon politikaları başlamış, Bulgarca konuşma zorunluluğu, Türkleri dışlama çabaları, gelenek ve kültürlerini yaşayamamaları… Tüm bunları sindiremeyen Süleymanoğlu’nun tek bir hedefi vardı; halterde başarılı bir sporcu olup, yurtdışına musabakalara katılıp oradan da Türkiye’ye iltica etmekti.

Ünlü Sporcu Naim Süleymanoğlu

Naim on yaşında halterle tanıştı. On beş yaşında da Brezilya’da gençler dünya şampiyonasında iki altın madalya alarak 52 kiloda dünya şampiyonu oldu. Bu ilk önemli başarısı hedefine doğru yol alırken, dünya artık ondan söz etmeye başladı. 1986’da Dünya Şampiyonası için Bulgar Milli Takımı’nın yıldızı olarak gittiği Avustralya Melbourne’deki Türk Büyükelçiliğin’den iltica hakkı istedi. Dönemin Başbakanı olan Turgut Özal özel uçakla getirtip, ünlü halterciyi manevi evlat edindi ve Türkiye adına müsabakalara katıldı.

Naim’in Bulgaristan’dan kaçışıyla Jivkov rejimine en büyük darbe inmişti, Bulgaristan Türkleri’nin kaderi bundan sonra değişti. Turgut Özal da Bakanlar Kurulu toplantısında: “Komünist ülkelerde sporculara çok önem verilir. Onlar için tüm imkânlar yaratıldığı halde bu çocuk bize sığınmak istiyorsa, orada ciddi baskılar olmalı” şeklinde görüşlerini açıklamıştı. Türkiye’ye sığındıktan sonra Bulgaristan Türkleri’nin çektiği çileleri dile getirerek Jivkov rejimini de dize getirmiş, dünyanın gözünde milli kahraman olup,  Bulgaristan Türklerinin özgürlük meşalesini yakmıştır.

Naim Süleymanoğlu’nun Kişiliği ve Güçlü İlişkileri

Bulgaristan sınır kapılarını açar yüz binlerce insan Ana vatanı Türkiye’ye göç etti. Naim Süleymanoğlu geçmişteki yapılanlara  rağmen daima doğduğu topraklara gider soydaşlarının dertlerine derman arardı. Şunu da belirmek gerekir ki küçük dev adamın çok sayıda Bulgar dostu vardı ve onları her gidişinde ziyaret ederdi. Nitekim hayatını kaybeden hocalarından biri İvan Abadjiev’in bile cenazesine katılmış ve gözyaşı dökmüştü. Kimi zamanlar siyasetçiler onu ‘diplomat’ gibi gördü. 2012’de dönemin Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’in Ankara’ya yaptığı ziyareti kapsamında  Çankaya köşkünde sürpriz bir görüşmesi vardı. Abdullah Gül’ün Çankaya köşküne davet ettiği Naim Sleymanoğlu ile  Hali Mutlu Cumhurbaşkanı Plevneliev ile beraber gülümseyen pozlar vermişlerdi.  Süleymanoğlu öyle kişiliğe sahipti ki  Yunan rakibi Valerios Leonidis’i bile cenazesine katıldı, bununla da kalmayıp Türk bayrağı asılı tabutu öpmek istedi. Rakiplerine karşı nasıl dostluklar kurduğunu buradan anlayabiliriz.

Geçtiğimiz hafta Naim Süleymanoğlu’nun memleketinde önemli gelişme yaşandı. Mestanlı Belediyesi kasabada  yeni inşa edilen stadın ismini Naim Süleymanoğlu olmasına karar verdi. Bunun yanında haltercinin heykeli yapılması da kararlaştırıldı. Ben şahsen cenaze namazına katılan Türkiye Cumhuriyeti sayın Binali Yıldırım’ın, Naim Süleymanoğlu’nun ismini taşıyan bir esere verebilecekleri sözlerini kendilerinden bekledim. Bundan dolayı da hayrete düştüğümü ifade etmek isterim. Onun vefatının ardından Bulgar medyasında da çok konuşuldu. Hatta cenazesine takip eden iki büyük televizyon kuruluşları vardı.

Kısaca, Bulgaristan Türkleri  Naim Süleymanoğlu’nu  hiçbir zaman unutmayacak. Çünkü kurban kesmenin, sünnetin yasak olduğu, ibadetlerin yapılmadığı, Türkçe konuşmanın  ve okumanın yasak olduğu zamanda  bunlara boyun eğmeyerek direnmiştir. Azmin ve cesaretin örnek ismi olmuştur…

Çağatay Kocaömer Kırcaali
https://orhaajans.com/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum