Azerbaycan Türkiye'ye doğal gaz ihracatında birinci sıraya yükseldi

Azerbaycan Türkiye'ye doğal gaz ihracatında birinci sıraya yükseldi
02 Haziran 2020 - 20:27 - Güncelleme: 02 Haziran 2020 - 20:31

Azerbaycan Türkiye’ye en çok gaz tedarik eden ülke oldu. Azerbaycan ve üç ülke daha Mart 2020’de Türkiye’ye gaz ihracatı konusunda Rusya’yı geçti.

Türkiye Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) mart ayına ilişkin yayımladığı resmi istatistiklere göre, Azerbaycan, İran, Katar ve Cezayir Türkiye’ye yaptıkları gaz ihracatı konusunda Rusya’yı geçti.

Geçen yıl mart ayında Rusya Türkiye’ye 1,4 milyar santimetreküp gaz ithal ediyordu ancak Mart 2020’de Rusya’dan ithal edilen gazın hacmi 389,7 milyon santimetreküpe düştü.

DÖRT ÜLKE RUSYA’YI GERİDE BIRAKTI

Türkiye’ye boru hatlarından ithal edilen gaz konusunda Azerbaycan (pazar payı yüzde 23,5) ve İran (pazar payı yüzde 14,2), ithal edilen sıvılaştırılmış gaz konusunda Katar (pazar payı yüzde 20) ve Cezayir (pazar payı yüzde 13,7) Rusya’yı (pazar payı yüzde 9,89) geride bıraktılar.

GEÇEN SENEYE GÖRE BÜYÜK DÜŞÜŞ VAR

Gazprom’un Türkiye’ye ithal ettiği gaz miktarı geçen senenin mart ayına göre yüzde 72 azaldı. Geçen senenin Mart ayında Türkiye Gazprom için Almanya ve İtalya’dan sonra en büyük üçüncü ihracat pazarı idi.

Ancak kısa zaman sonra Azerbaycan’ın Türkiye’ye büyüttüğü gaz tedariği ve LPG gazın düşük fiyatları dolayısıyla Rus gazın Türkiye’ye ithalat miktarı azalmaya başladı.

Kaynak: https://asasmedya.info/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum