AZERBAYCAN ORDUSUNA ANKARA VE TEBRİZ'DEN DESTEK MESAJLARI - M. RIZA HEYET

AZERBAYCAN ORDUSUNA ANKARA VE TEBRİZ'DEN DESTEK MESAJLARI - M. RIZA HEYET
19 Temmuz 2020 - 16:08

Azerbaycan Cumhuriyeti topraklarının yaklaşık %20’sini yıllardır işgali altından tutan ve sorunun siyasi yollarla çözümünü bir türlü kabul etmeyen Ermenistan, 12 Temmuz 2020 tarihinde başlattığı saldırılarla ateşkesi bir kez daha ihlal etti. Azerbaycan’ın Tovuz bölgesini top ve roket atışlarıyla hedef alan Ermenistan güçlerinin saldırısı sonucunda dört Azerbaycan askeri şehit oldu, beş asker yaralandı. Azerbaycan ordusunun misillemesi ise gecikmedi. Ermenistan’a ait çok sayıda askeri araç, teçhizat ve mevzi Azerbaycan hava kuvvetleri tarafından nokta atışlarla yok edildi, düşman güçlerine ağır zayiat verildi. Yaşanan bu olayın ardından binlerce genç ve orta yaşlı gönüllü Azerbaycan vatandaşının işgal edilmiş toprakları kurtarmak ve şehitlerin kanını yerde bırakmamak için sınıra doğru hareket ettiğini gösteren görüntüler, sosyal medyada hızlı bir şekilde yayılmaya başladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev, Ermeni saldırılarına gerekli karşılığın verildiğini, şehit olan askerlerin intikamını alındığını ve düşman güçlerinin bir adım bile ilerleyemediğini bildirirken, Azerbaycan Milli Savunma Bakanlığı da, başarılı misilleme operasyonunun ayrıntılarını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sayın Mevlut Çavuşoğlu’nun Azerbaycan’a verdiği destek mesajı da sosyal medyada geniş yayıldı. Ermenistan’ın saldırısını kınayan Çavuşoğlu, Türkiye’nin her zaman Azerbaycan devleti ve halkının yanında olduğunu, askeri çözüm dahil, Azerbaycan devletinin alacağı her türlü karara destek vereceğini ifade etti.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Dost ve kardeş Azerbaycan’a Ermenistan tarafından yapılan saldırı kabul edilemez, şiddetle kınıyorum.” mesajını verdi.

Türkiye’de faaliyet gösteren çok sayıda STK üyesi, akademisyen, gazeteci ve aydın tarafından twitter üzerinden Azerbaycan’ destek mesajları yağdı.

Uluslararası hukuka ve BM’nin kararlarına aykırı olarak Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü ihlal edip Karabağ ve 7 diğer bölgeyi yıllardır işgal ettiği halde,Azerbaycan’a yeniden saldırma küstahlığında bulunan Ermenistan’a bir tepki de Tebriz’den geldi. Akşamın belli bir saatinde organize bir şekilde evlerinin balkonuna çıkan Tebrizliler, “Azerbaycan var olsun, istemeyen kör olsun” sloganıyla Kuzey Azerbaycan’a yüksek sesle destek mesajı verdiler. Ayrıca sosyal medyada İran’ın Ermenistan’a verdiği destek, iki ülke arasındaki yakın işbirliği ve zaman zaman Aras Nehri köprüleri üzerinden İran’dan Ermenistan’a gönderilen yardımlar meselesi yeniden gündeme oturdu.

Tekrar paylaşılan videoların birinde, İran devlet televizyonunda konuşan bir yetkili, General Kasım Süleymani’nin Karabağ’ın Azerbaycan’a iadesini engellediğine dair bilgiler veriyor.

Karabağ savaşı ve özellikle de Hocalı katliamı, İran’da Türk aydın ve aktivistlerle rejim arasındaki en ciddi sorunlardan biridir. Savaşın yeniden başlaması durumunda Güney Azerbaycan Türkleri arasında milli duyguların kabaracağından ve Ermenistan’a verdiği desteklerden dolayı rejime baskı yapılacağından endişe duyan İran yönetimi, Karabağ sorununun olduğu gibi askıda tutulması politikasını izlemektedir.

Her zamandan daha güçlü bir orduya, daha istikrarlı bir ortama ve toprakları azad etmek için daha istekli bir topluma sahip olan Azerbaycan’a karşı Ermenistan’ın son girişiminin hangi amaç veya amaçlarla gerçekleştirildiği konusunda çeşitli olasılıklar üzerinde durulsa da, Paşinyanhükümetinin karşı karşıya kaldığı ekonomik kriz ve siyasi-toplumsal memnuniyetsizliği ikinci plana atmak amacıyla yeni gündem yaratmaya ve dikkatleri Azerbaycan’a yönlendirmeye çalıştığı kesindir.

M. Rıza HEYET- Tebriz Araştırmaları Enstitüsü Müdürü

Kaynak: 
http://tebaren.org/?p=2487


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum