"Azerbaycan halkı tarihsel olarak dünyada bir devlet kuran ve yönettiği bölgede adaleti yayan bir ulus olarak tanınmıştır".

Bugün Doğu'da ilk demokratik cumhuriyetin - Azerbaycan Demokratik Cumhuriyetinin kurulmasının 102. yılı, Azerbaycan milli bayramı - Cumhuriyet günü kutlanıyor. Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti, Azerbaycan Ulusal Konseyi tarafından 28 Mayıs'ta Tiflis'te (Gürcistan) Kafkasya Müfettişliğinin binasında ilan edilmiştir.

"Azerbaycan halkı tarihsel olarak dünyada bir devlet kuran ve yönettiği bölgede adaleti yayan bir ulus olarak tanınmıştır".
28 Mayıs 2020 - 23:54

Azerbaycan Devleti, Azerbaycan'ın Bağımsızlığı hakkındaki Antlaşma ile dünyadaki Demokratik Cumhuriyet gibi ilan edildi.

Bu siyasi ve yasal belgede bağımsız bir Azerbaycan devletinin kurulduğunu ilan edildi, onun sahip olduğu bölgenin sınırlarını tanımlandı ve devletin faaliyetlerinin ana ilkelerini ana hatlarıyla belirtildi. Ne yazık ki, o zamanın jeopolitik ve askeri koşulları altında, Güney Kafkasya'daki Azerbaycan ve Gürcistan Cumhuriyetleri ile birlikte, Ermenistan devleti de 9 kilometrekare toprakları kapsayan tarihi Batı Azerbaycan topraklarında kuruldu. Bununla da, tarihin farklı dönemlerinde halklar arasında bir arada yaşama ve iyi komşuluk örneği olan Güney Kafkasya, kanlı çatışmaların ve sürgünlerin amansız soykırımlar bölgesine çevrildi.

Ancak Azerbaycan halkı Ermenilerin kontrolündeki tarihi topraklarına geri dönmek ve sahiplenmek hakkından vazgeçmemiş, bunun için hukuki adımlar atmış, Batı Azerbaycan (Erivan) Muhacir Cumhuriyetini ilan ederek tarihi adaletin yerini bulması için farklı istikametleri kapsayan faaliyete karar vermiştir. 

Azerbaycan halkı tarihsel olarak dünyaya bir devlet kuran ve yönettiği bölgeye adalet yayan bir ulus olarak biliniyordu. 23 aylık faaliyetiyle Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti, Doğu'daki kadınların oy hakkını tanıyan, dünyaya demokratik haberler ve yönetim getiren bir devlet olarak biliniyor. Azerbaycan halkı 72 yıl sonra bağımsızlıklarını geri kazanmayı başardı ve bugün dünyanın bağımsız devletlerinden biridir.

Milletimizin milli bayramı olan Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyoruz. Adalet ve tarihi bölgelerimizin restorasyonunda her vatandaşa başarılar diliyoruz!

Batı Azerbaycan (Erivan) Muhacir Cumhuriyetinin Ulusal Konseyi

Kaynak: https://asasmedya.info/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum