Azerbaycan halk şairi Nariman Hasanzade

Nariman Hasanzadeh, tüm varlığıyla ait olduğu insanlara bağlı, özgürlük ve bağımsızlık uğruna gece gündüz yorulmadan çalışan yazarlardan biridir.

Azerbaycan halk şairi Nariman Hasanzade
18 Şubat 2021 - 10:33 - Güncelleme: 18 Şubat 2021 - 13:53

Bakü, 18 Şubat, AZERTAC

Nariman Hasanzadeh, tüm varlığıyla ait olduğu insanlara bağlı, özgürlük ve bağımsızlık uğruna gece gündüz yorulmadan çalışan yazarlardan biridir. Azerbaycan halkının bağımsızlık mücadelesi yıllarında Yüksek Sovyet üyesi olarak İstiklal Senedi'ni imzaladı. Genelde hayatının itibarı ile millete ve halka hizmet eden şair, yüksek akıl ve mücadelesiyle her zaman ön planda olmuştur. Bugün, modern Azerbaycan şiirinin ve genel olarak edebiyat ve kamuoyunun önde gelen temsilcilerinden Halk Şairi Nariman Hasanzadeh'in doğumunun 90. yıldönümü.

AZERTAG , Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Azerbaycan kültürünün gelişmesinde uzun süredir devam eden verimli çalışmaları ve milli şairin 90. yılı vesilesiyle "Bağımsızlığı" ödüllendirdiğini bildirdi.

Nariman Hasanzadeh mutlu bir yazar olarak kabul edilebilir. Çünkü her zaman uzun zamandır beklenen zaferi tattı. Karabağ'ın kalbimizde bir yara olduğunu sık sık söylerdi. En büyük dileğim Karabağ'ın geri dönüşü, tıpkı göç eden kuşlar yuvalarına dönerken. Halk Şairinin bu hayali çoktan Çinli oldu. Muzaffer Başkomutan önderliğinde cesur ordumuz Karabağ'ı petrol pençesinden kurtardı.

Halk şairi Nariman Hasanzadeh çok genç yaşta edebiyata, her şeyden önce lirik şair olarak geldi. Dil ve üslubun doğallığı, samimiyeti, mükemmelliği ile bu lirizm, kelimenin tam anlamıyla en başından yazarına aitti. Nariman Hasanzadeh'in eserlerini ve edebiyat eleştirisini inceleyen araştırmacılar, şairin eserlerinin samimiyetini ve hassasiyetini en büyük değer olarak gördüler ...

Eserleri eski SSCB'nin ve birçok yabancı ülkenin (İngilizce, Fransızca, Almanca, Farsça, İtalyanca, Çekçe, Hintçe, Arapça, Hırvatça vb.) Dillerine çevrildi.

Nariman Hasanzadeh, "Kızın Kalbi", "Gel ve Asker", "Bebekle Sohbet", "Bir Yılda Doğduk", "Kadın", "Çanta İçinde Şiir Yürüyüşü" ("Sabir"), Evsiz ", "Esir çocuk", "Tanık, Güneş", "Nariman", 70-80'lerin "Özlem", "Zümrüt Kuş", "Resul Hamzatov'a Mektup", "Kimin Sorusu Var", 90- "Babaya Mektup Şehit Şerif Gaga'nın "," Kafkasya "," Cavid "," Karabağ'dan biri var "," Yabancı bülbül "," İfade "," Poylu - beşiğim "," Kaçak Karam "," Işık "Paşa", Şair, tarihçi, epik tonlama, olayların draması ve karakteristik detayların sosyo-estetik yorumuna dayanan bir filozof olarak “Nizami”, “Sozu tara verin”.

Destansı-dramatik "Nariman" şiirinden uyarlanan "Bütün Doğu Bilsin" oyununun başarısından sonra "Atabeylar" Nariman Hasanzadeh'e ikinci başarı kazandırdı. Ardından "Pompey'in Kafkasya Yürüyüşü" oyunu sahnelendi.

Nariman Hasanzadeh yetenekli bir şair olmasının yanı sıra düzyazı üzerinde de denedi. Gazeteciliği, milli-ahlaki değerleri, hümanizmi, dürüstlüğü, insan-sosyal ilişkilerinde samimiyeti, Azerbaycan halkının milli bağımsızlığını savunan, halkın şairinin doğrudan ifadesi olan güçlü bir devlet zihniyeti, halk figürünün sertliği olan vatansever bir gazeteciliktir. -kişilik ve ulusal kaderle savaştı. Özellikle milli lider Haydar Aliyev'in anısına ithaf edilen "Edebiyat Kaderim" adlı eser Azerbaycan edebiyatında yazar gazeteciliğinin en güzel örneklerinden biridir.

Halk Şairi, 34 sanatsal ve şiirsel koleksiyonun, "Tarihimiz, Kaderimiz" başlıklı büyük bir bilimsel-edebiyat-eleştirel makalenin yazarıdır. Şairin yedi ciltlik "Seçilmiş Eserleri" büyük tirajlı olarak yayınlandı. 100'den fazla şiir için müzik besteledi.

Ulusal ve yabancı basında eserleriyle ilgili makaleler yayınlandı. Adayın "Nariman Hasanzadeh'in sözleri" ile ilgili tezi savundu, "Nariman Hasanzadeh'in yaratıcı tarzı" monografisi yayınlandı. Çalışmaları her zaman çok değerli olmuştur ve kendisine bağımsız Azerbaycan'ın bir dizi yüksek nişanı ve madalyası verilmiştir.

Şair röportajlarında "Her zaman önümde iyi insanlar vardı" dedi.
"Kader bana kalbin arkadaşı olarak şiir verdi" - dedi şair.
AZERTAC çalışanları da şairi 90. yılını kutlar ve yeni yaratıcı başarılar diler.

Kaynak:https://azertag.az/xeber/Xalqin_sevilen_sairi___Neriman_Hesenzade-1714741


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum