AZERBAYCAN GAZI AVRUPA'DA DENGEYİ DEĞİŞTİRİYOR

AZERBAYCAN GAZI AVRUPA'DA DENGEYİ DEĞİŞTİRİYOR: 120 yıl sonra Avrupa'ya ulaşacak olan pazarda Azerbaycan gazı kiminle rekabet edecek?

AZERBAYCAN GAZI AVRUPA'DA DENGEYİ DEĞİŞTİRİYOR
25 Şubat 2021 - 11:04 - Güncelleme: 25 Şubat 2021 - 13:49
Güntay Şimşək
Habertürk, Türkiye, 22 Şubat 2021
Azerbaycan doğal gazını Avrupa'ya ulaştıran Güney Gaz Koridoru'nun (SGC) şimdiden etkisini göstermeye başladığını söyleyebiliriz . Şu anda Avrupalı ​​tüketiciler yaklaşık 1,5 aydır Azerbaycan gazını kullanıyor. Diğer gaz kaynaklarının piyasaya sunduğu küçük miktara rağmen, Hazar doğal gazı, enerji arzının çeşitliliği ve güvenliği açısından Avrupa'da ciddi bir tepki aldı.
Örneğin Rusya Gazprom'un Almanya'dan sonra en büyük ikinci ihracat pazarı olan İtalya, 2021'de yeni ve güvenilir bir tedarikçi olarak Azerbaycan SOCAR'a katıldı Dolayısıyla İtalya ve Avrupa piyasalarına doğalgaz arzının güvenliğini sağlarken, rakamlarda ve gelecek planlarda hareketleneceğini varsaymak kolaydır .
Hazar Denizi'nde keşfedilen doğalgaz rezervleri ve 2020'deki üretim seviyesi dikkate alındığında, Azerbaycan'ın bu şartlar altında 120 yıl içinde Avrupa'ya ulaşacağı söyleniyor . TANAP üzerinden Türkiye üzerinden Avrupa'ya giden ve TAP üzerinden nihai tüketiciye ulaşan CQD'ye yaklaşık 33 milyar dolar yatırım yapıldı . Şu anda, başlangıçta kimileri tarafından eleştirilen bu proje , çok iyi bir vizyon temelinde kararlaştırılmış ve Avrupa'nın enerji güvenliğine inançla inşa edilmiş gibi görünüyor .
Azerbaycan'ı Avrupa'nın en büyük gaz tedarikçilerinden biri yapan CQD, aynı zamanda Türkiye ve Avrupa için geniş bir teklif ve güzergah yelpazesi anlamına geliyor. Böylelikle CQD, Avrupa'nın enerji arzının güvenliğine ve rekabetçi bir gaz piyasasının oluşumuna da katkıda bulunacaktır.
SOCAR Yatırım ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Elshad Nasirov'un son olaylara ilişkin değerlendirmesi de dikkate değer. Haciyev vurguladı anda sadece 10 milyar m 3 olan gaz da yılda TAP üzerinden Avrupa Avrupa'nın ihtiyaçlarına göre çok küçük bir miktardır" .
Aslında projeye en başından karşı çıkanlar, lobiciler, oyunun kurallarını değiştireceklerini bildikleri için harekete geçti. Ama bir engel olamazlar.
Azerbaycan'ın AB'ye mevcut gaz arzı bugün küçük bir adım gibi görünse de, önümüzdeki yıllarda beklenenden daha büyük olacak . Örneğin, Ocak ayında TAP aracılığıyla İtalya'ya sağlanan gaz , ülkenin toplam gaz arzının yalnızca % 3,4'ünü oluşturuyordu Ama şimdi asıl mesele hisse senedi ihracı değil. En önemlisi, Azerbaycan gazının TAP üzerinden hedefine ulaşması ve CQD'nin güvenli bir şekilde çalışmasıdır . Çünkü Hazar Denizi'nde hala çok fazla doğal gaz var. Azerbaycan-Türkmenistan anlaşması temelinde Hazar Denizi'nde keşfedilen sahaların işletilmesi ve bu hat üzerinden diğer ülkelerden Avrupa'ya gaz temini de gündemde olacak. Sabırlı olalım, harika olaylar olacak.
Çeviri Strateq.az tarafından yapılmıştır
Kaynak:https://strateq.az/manshet/502206/az%c9%99rbaycan-qazi-avropada-balansi-d%c9%99yisir.html

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum