AZERBAYCAN ASKERLERİ, CEPHENİN KUZEYİNDE VE GÜNEYİNDE İLERLİYOR

AZERBAYCAN ASKERLERİ, CEPHENİN KUZEYİNDE VE GÜNEYİNDE İLERLİYOR
29 Ekim 2020 - 12:17

Azerbaycan ordusu, insani ateşkese uymayan Ermenistan’ın saldırılarına karşılık veriyor. Ermenistan’ın sivil yerleşim birimlerine ve cephe hattına yönelik saldırılarına karşı Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Karabağ cephe hattında kuzeyden ve güneyden ilerleyişini sürdürüyor.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, 28 Ekim 2020 tarihinde cephe hattındaki son gelişmeleri paylaştı. Ermenistan ordusunun Azerbaycan cephe hattında yerleşim yerlerine saldırdığını bildirdi. Azerbaycan askerlerinin, Ağdere, Hocavend, Füzuli ve Zengilan yönünde ilerlemeye devam ettiği belirtildi.

ERMENİSTAN ORDUSU, SAVAŞACAK ASKER BULAMIYOR

Öte yandan, Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Ermenistan kuvvetlerine ait çok sayıda askeri araç ve mühimmatın imha edildiği kaydedildi. Erivan yönetimi, Azerbaycan topraklarına göndermek üzere asker toplamaya devam ediyor ancak seferberlik emrine çok az kişinin uyduğu öğrenildi.

GEÇİCİ ATEŞKES SÜRECİ NE ZAMAN BAŞLADI?

Hatırlanacağı üzere, Amerika Birleşik Devletleri’nin Azerbaycan ile Ermenistan’ın üzerinde anlaştığını açıkladığı Dağlık Karabağ’da insani amaçlı geçici ateşkes süreci, 26 Ekim 2020’de yerel saatle 08.00’de yürürlüğe girmişti. Cephedeki durumun Azerbaycan ordusunun kontrolünde olduğu kaydedildi. Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’daki topraklarını kurtarmak için başlattığı kara harekatı kararlılıkla devam ediyor. Azerbaycan, 27 Eylül 2020’de başlatılan harekat kapsamında, şu ana kadar çok yüksek ve stratejik öneme sahip dağlık bölgeler de dahil olmak üzere şehir, kasaba ve köyleri bir bir işgalci güçlerden temizliyor.

ŞU ANA KADAR İŞGALDEN KURTARILAN BÖLGELER

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, işgal altındaki topraklarını kurtarmak için başlattığı harekât kapsamında bugüne kadar Füzuli ve Cebrail şehrini, Şugovuşan ve Hadrut kasabasını ve Karahanbeyli, Aşağı Seyitahmetli, Mehdili, Aşağı Maralyan, Kuycak, Kend Horadiz, Çakırlı, Büyük Mercanlı, Şeybey, Taliş, Karkulu, Şükürbeyli, Yukarı Maralyan, Cereken, Daşkesen, Horovlu, Dejan, Mahmutlu, Caferabat, Papı köyleri olmak üzere toplamda 22 yerleşim yerinde kontrolü ele aldı. Azerbaycan, 5 Ekim 2020 tarihinde Cebrayıl ilinin (rayonunun) Şıhali Ağalı, Sarıcalı ve Mezre köylerin de işgalden kurtardı.
Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’da Ermeni işgalinden kurtardığı diğer köyleri ise 14 ve 15 Ekim’de Cumhurbaşkanı İlham Aliyev duyurdu. 14 Ekim 2020 tarihinde; Fuzuli ilinin Karadağlı, Hatunbulak, Karakollu, Hocavend ilinin Bulutan, Melikcanlı, Kemertük, Teke, Tağaser köylerini işgalden kurtarıldığı kaydedildi. Azerbaycan ordusu, 15 Ekim 2020 tarihinde ise, Fuzuli ilinin Arış, Cebrail ilinin Doşulu, Hocavend ilinin Edişe, Düdükçü, Edilli, Çiraguz köylerini işgalden kurtardı. Azerbaycan ordusu, 16 Ekim 2020 tarihinde, Hocavend ilinin Hırmancık, Akbulak ve Ahullu köylerini işgalden kurtardı. Azerbaycan ordusu, 17 Ekim 2020 tarihinde stratejik anlamda önemli olan Füzuli şehrinin işgalden kurtarıldığını açıkladı. Ayrıca, Fuzuli’nin Koçahmetli, Çimen, Cuvarlı, Pirahmetli, Musabeyli, Işıklı ve Dedeli  köyleri de Ermeni işgalinden kurtarıldı. Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’daki topraklarını kurtarmak için başlattığı kara harekatı kararlılıkla devam ediyor. Azerbaycan, 27 Eylül 2020’de başlatılan harekat kapsamında, şu ana kadar çok yüksek ve stratejik öneme sahip dağlık bölgeler de dahil olmak üzere şehir, kasaba ve köyleri bir bir işgalci güçlerden temizliyor.

Azerbaycan-Ermenistan çatışması ve Karabağ sürecine ilişkin QHA’nın uzman görüşlerine ve değerlendirmelerine başvurduğu röportajlara ulaşmak için tıklayınız:

Eski Bakü Askeri Ataşesi Tuğgeneral Karauz Karabağ harekatını değerlendirdi

Prof. Dr. Sarıkaya: Azerbaycan, toprak bütünlüğünü temin etmeden harekâtı bitirmeyecektir

Azerbaycan-Ermenistan “ateşkes” süreci: Şimdi ne olacak?

Doç. Dr. Asker: Kremlin’den umduğunu bulamayan Paşinyan çaresiz bir şekilde yenilgiyi seyrediyor

“Rusya olmazsa Dağlık Karabağ’da işgal sürdürülemez”

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum