Atatürk'ün "Milli Mücadelede bir ordu kadar yardım etti" dediği Papa Eftim kimdir?

Milli mücadelenin gizli kahramanlarından Atatürk’ün de "Milli mücadelede bize bir ordu kadar yardım etti" ifadelerini kullandığı Papa Eftim’i tanıyor musunuz. İşte Papa Eftim’in hikayesi...

Atatürk'ün "Milli Mücadelede bir ordu kadar yardım etti" dediği Papa Eftim kimdir?
03 Ekim 2021 - 10:59 - Güncelleme: 04 Ekim 2021 - 18:46

Papa Eftim ve Türk Ortodokslarının, Milli Mücadelede gösterdikleri çabalar tarihe geçmiştir.

Hristiyan bir din adamı olan Papa Eftim milli mücadelemizin en sıradışı kahramanıdır. Atatürk de Papa Eftim hakkında "Milli mücadelede bize bir ordu kadar yardım etti" ifadelerini kullanmıştır.

Papa Eftim, Fener Rum Patrikhanesinin Türkiye aleyhine takındığı tutuma karşı olarak Milli Mücadeleye bizzat destek vermiştir.

Patrikhânenin Yunan’ın lehine olan propagandalarına karşı çıkan ve Türk olduğunu ileri süren Papa Eftim Rum Patrikhanesinden ayrılıp Bağımsız Türk Ortodoks Patrikhanesini kurdu.

Papa Eftim Anadolu’yu dolaşarak Milli Mücadelenin desteklenmesi çağrısında bulundu.

Türkiye’ye olan sevgisini “Ben Türk dostu Eftim değil, Türkoğlu Türk Eftim'im. Ben, her zaman, her yerde Türk olduğumu beyan ettim. Bir yabancı, Türk dostu olabilir. Fakat benim gibi, halis bir Türk vatandaşının, yabancı bir Türk dostu gibi gösterilmesi, O'nun milliyetinden şüphe edilmesine delalet eder ki, bundan incinmemek, üzülmemek imkânsızdır. Bana Türk demeyip, Türk dostu diyenleri hiçbir surette affedemem” şeklinde dile getirmiştir.

Atatürk büyük saygı duyduğu ve "Baba Eftim" diye hitap ettiği Papa Eftim'i, "Milli mücadelede bize bir ordu kadar yardım etti" şeklinde ifade ederdi.

Papa Eftim, Atatürk ilke ve devrimlerinden asla taviz vermemiş, bu nedenle hakkında davalar açılmış ancak hiçbir zamana mücadelesinden asla taviz vermemiştir.

Kaynak: Haberin detayı için: 
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/baba-eftimi-taniyor-musunuz-ataturk-milli-mucadelede-bir-ordu-kadar-yardim-etti-demisti-477704h.htm
 

 

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum