Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 101. yıl dönümü

Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 101. yıl dönümü
27 Aralık 2020 - 16:41

Milli Mücadele sürecinde Mustafa Kemal Atatürk’ün 27 Aralık 1919’da Ankara’ya gelişinin 101’inci yıl dönümü kaydediliyor. Bugün, Atatürk’ün Ankara’ya Gelişinin 101. Yıldönümü Törenleri çerçevesinde Anıtkabir’de 11.00’de Keklikpınarı’nda da 12.00’de pandemi nedeniyle temsili tören gerçekleştirilecek.

Bugün ayrıca Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 101. yıl dönümü için Genelkurmay Kavşağı’nda inşa edilken “27 Aralık 1919 Kızılca Gün Anıtı”nın pandemi tedbirleri çerçevesinde temsili açılışını yapacak.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve temsil heyetini, onları karşılayan Ankaralıları ve 16 Türk Devleti ile Türkiye Cumhuriyeti’ni sembolize eden anıt, heykeltraş Aslan Başpınar tarafından yaklaşık 10 metre yüksekliğe ve 4,5 metre ene sahip cam elyaf takviyeli polyester malzemeden yapıldı. Anıt 17 figür ve 1 rölyeften oluşuyor.

Anıtta Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere dönemin Ankara Müftüsü Rıfat Börekçi, Ankara Vali Vekili Yahya Galip, Müderris Beynamlı Hacı Mustafa Efendi ve ilk kadın muhtar Satı Kadın yer alıyor. Ana figürlerin etrafında da Ankara’nın Seymenleri, Bacı Erenleri, gençler ve çocuklar ile Milli Mücadele’ye inanmış Ankaralılar yer alıyor.

ATATÜRK’ÜN ANKARA’YA GELİŞİ

Samsun’a 19 Mayıs 1919’da çıkışının ardından sırasıyla Amasya, Erzurum ve Sivas’a geçen Mustafa Kemal Atatürk, Erzurum ve Sivas kongrelerinin ardından Ankaralılar, temsil heyetlerine seçilen il temsilcilerini ve Mustafa Kemal Paşa’yı Ankara’ya davet ettiler. Ülkenin tam ortasında kalıp pek çok cepheye eşit uzaklıkta olduğu fikrinden hareketle Milli Mücadele’nin en iyi buradan yönetilebileceğini düşünen Mustafa Kemal, Temsil Heyeti üyeleriyle 27 Aralık 1919’da Ankara’ya geldi. Ankaralılar Dikmen sırtlarında Atatürk’ü ve Temsil Heyeti’ni büyük bir coşkuyla, davullarla, Seymen gösterileriyle karşıladılar. Bu günün anısına her yıl 27 Aralık’ta Atatürk’ün Ankara’ya gelişi kutlanmaktadır.

Kırım Haber Ajansı - QHA
https://qha.com.tr

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum