ATATÜRK İLE BULGAR KIZI DİMİTRİNA ARASINDAKİ AŞK BEYAZ PERDEYE AKTARILIYOR

ATATÜRK İLE BULGAR KIZI DİMİTRİNA ARASINDAKİ AŞK BEYAZ PERDEYE AKTARILIYOR
17 Temmuz 2020 - 23:04

Mustafa Kemal Atatürk ile ünlü Bulgar General Stilyan Kovaçev’in kızı Dimitrina Kovaçeva arasındaki imkansız aşkı konu edinen Bulgar-Türk ortak yapımı uzun metraj filmin çekimleri için çalışmalar başladı.

Film projesine ilişkin, Bulgaristan Ulusal Meclis Kültür ve Medya Komisyonu Başkanı Vejdi Raşidov ile Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök bir araya geldi. Görüşmede, filmin yapımcıları Evtim Miloşev ve Lyubo Neykov da yer aldı. Kırcaali Haber gazetesi, görüşmenin konusunun Mustafa Kemal Atatürk ile Bulgar kızı Dimitrina Kovaçeva arasındaki imkansız aşkı anlatacağını aktardı.

ATATÜRK’ÜN KİŞİLİĞİYLE İLGİLİ İLK UZUN METRAJLI FİLM

Projeye ilişkin Büyükelçi Aylin Sekizkök, “Bu film çekilirse Mustafa Kemal Atatürk’ün kişiliğiyle ilgili ilk uzun metrajlı film olacak” ifadelerini kullandı. Büyükelçi Sekizkök ayrıca, konuklarına Atatürk’ün 1913 yılında askeri ataşe olarak atandığı Türkiye’nin Sofya Büyükelçiliği Konutu’nda muhafaza edilen çalışma odasını gösterdi.

Söz konusu film fikrini ortaya atan kişinin, Bulgaristan Ulusal Meclis Kültür ve Medya Komisyonu Başkanı Vejdi Raşidov olduğu öğrenildi. Raşidov, film projesini Başbakan Boyko Borisov’un mart ayında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara’da yaptığı görüşmede paylaştığını da aktardı. Filmin senaryosunun Evtim Miloşev tarafından yazılacağı ve senaryo ekibinde Hristina Apostolova ve İvan Spasov isimlerinin yer alacağı belirtildi. Bulgar film yapımcıları, koronavirüs salgınına ilişkin kısıtlamaların kaldırılmasının ardından Türk meslektaşlarıyla görüşmeler gerçekleştireceği öğrenildi. Öte yandan, daha önce Bulgaristan’da Atatürk ve Dimitrina arasındki ilişkinin konu edildiği bir belgesel filme imza atılmıştı.

O MEŞHUR AŞKIN HİKAYESİ

Mustafa Kemal, 1913 yılında Sofya Askeri Ataşeliği görevine atanmıştı. Mustafa Kemal’in hayatında önemli bir dönüm noktası olan ateşelik görevinde, sık sık konser, balo ve çeşitli diplomatik temaslarda bulunmuştu.

Mustafa Kemal, Sofya’da bulunduğu süre zarfında Bulgaristan’ın ünlü komutanlarından General Stilyan Kovaçev ile Ana Kovaçeva’nın kızı olan Dimitrina Kovaçeva ile tanıştı. Dimitrina, iyi düzeyde piyano çalıp, herkesi büyüleyen güzelliği ile biliniyordu. Dimitrina sık sık yardım konserleri düzenlerken Mustafa Kemal de bu konserlerin en büyük tqakipçilerindendi. O dönemde, düzenlenen bir yılbaşı balosunda Mustafa Kemal, Bulgar kızı Dimitrina’yı dansa kaldırdı. Dimitrina’nin kensidisine olan sevgisinden emin olan Mustafa Kemal, muhtemel bir evlilik için önünde duran engellerin ise farkındaydı. Kızının Mustafa Kemal ile görüşmesinden rahatsız olan General Kovaçev, Dimitrina’yı bir başkasıyla evlendirdi. Babasının kendisi için verdiği karara uyan Dimitrina, Mustafa Kemal ile ayrılmak zorunda kaldı ancak onu hiçbir zaman unutmadı.


Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum