Arslan TEKİN: 'Medeniyetler Çatışması mı?'

Arslan TEKİN: 'Medeniyetler Çatışması mı?'
15 Mayıs 2021 - 14:57

Huntington "medeniyetler çatışması" tezini ortaya atmış, bu adla koca bir kitap yazmış ve ortalığı karıştırmıştı. Hepimiz bir ucundan kendimizi tartışmanın içinde bulduk.

İsmail Özmel, "Medeniyetler Çatışması mı?" - Huntington'un Düşüncelerine Eleştirel Bakış-" kitabında "Medeniyetler niçin çatışsın?" sorusunu soruyor ve sonunda "Niye çatışsın ki..." demeye getiriyor. (Salkımsöğüt Yayınları, 240 s.)

Özmel, "Önsöz"de "Bu çalışmanın gayesi" ara başlığı altında kitabı yazmaktaki maksadını şöyle açıklıyor:

"Bu çalışma önce bu kitabın bir tanıtımını yapıyor, sonra önemli bakış zirvelerini ve dönemeçlerini okuyucunun dikkatlerine sunmaya çalışıyor. En azından çağın filozofları dünyanın meselelerine ve insanlarına hangi gözle bakıyorlar ve yaptıkları yorumların, hangi düşünceleri çağrıştırdığını, nereye doğru yönlendiği ve yönlendirmek istediği noktaların neler olduğuna dikkat çekiliyor. Sonra da kitaba katılanların dünyaya bakışları, ülkelerin kültür ve inanç olarak hangi meselelerle meşgul olduğu ve ülke içindeki tesanüt ve diğer ülkelerle kuracakları ortaklıklar onları nasıl bir dünya düzeninin parçası yapacağına dair kehanete varan yorumlar üzerinde duruluyor. Hiç ilgisi olmayan görüşlerin birtakım medeniyet algıları sebebiyle dünya dengelerinde zıt kutupların destekleyicisi    olacağı şeklinde katılmadığımız düşüncelere karşı tenkitlerimizi sunuyoruz."

Ara başlıklar kitabın neden okunması gerektiğini ortaya koyacaktır:

Din ve Medeniyet İlişkisi / Soğuk Savaşın Sonu / Kültür ve Medeniyet / Medeniyetler Niçin Çatışsın? / Laiklik Dincilerin Hedefinde / Sıra Hilafette Mi?/ Demokratik Laik / Hilafet Konusu / Osmanlı Romantizmi / Batı Medeniyeti / Samuel Huntington'ın Türkiye'de Verdiği...

Kitapta Huntington'la mülâkatlar da yer alıyor.

*

Osman Özbek en son "Bir Ankara Hikâyesi (Tarih, Toprak ve Çocuk)" kitabın yazdı. (SİA Kitap Yayınları, 203 s.)

Osman Özbek, 28 Şubat döneminde öne çıkan bir askerdi. Tümgeneral rütbesindeyken, 2001'de ordudan istifa etti ve kendisini yazarlığa verdi. Fikrî ve siyasî kitaplar yazdı. Son kitabıyla doğduğu, yetiştiği il'e borcunu ödüyor. Ankara'ya borcunu ödemek, Yeni Türkiye'ye, Cumhuriyet'e borcunu ödemektir. 

"Bir Ankara Hikâyesi (Tarih, Toprak ve Çocuk)" kitabını bu şuurla ortaya koyan Osman Özbek, şu ana başlıklarla memleketinde bizi ağırlıyor:

Ankara Kentinin Tarihi / Ankaralılık ve Ankara Sevdalıları / Ankara'da Kent Kültürü ve Kültür Varlıkları / Mustafa Kemal Atatürk'ün Ankara'sı / Kırmızı Topraklara Adanmış Bir Hayat.

Yazar, 1930-1933 yılları arasında Ankara'da Avusturya'nın büyükelçiliğini yapan Norbert von Bischoff'un başşehrimize dair şu sözlerine dikkatimizi çekiyor:

"Ankara'nın sadece hükümet merkezi olarak kalmayıp Türkiye'nin başkenti olarak ilan edilmesi, Anadolu Türklüğünün yeniden doğması için şimdiye kadar yaşanan olağanüstü olayların içindeki en cüretli girişimdi... Bu çorak ve çetin toprakta Türkiye'nin başkentini inşa etmek için sarf edilen çaba, asırlarca bakımsız bırakılan Anadolu'ya Türk milletinin ödediği muhteşem bir kefarettir."

Okumak lâzım.

15 Mayıs 2021 Cumartesi
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/yazarlar/


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum