Arslan TEKİN: Bir ilçenin yazarları

Arslan TEKİN: Bir ilçenin yazarları
27 Kasım 2021 - 20:37

Kitap günümüz. Ele alacağım eser biraz özel gibi olacak ama, okuyunca bilgilerin gerekliliğine inanacaksınız.

Erhan Karabıyık "Yerköylü Şairler Yazarlar ve Ozanlar"ı  çıkardı (712 s.). Kitabın "Önsöz"ü ilçenin belediye başkanı Ferhat Yılmaz'ın kaleminden. Kitapta 38 isme yer veriliyor. Kamuoyunun yakından bildiği isimler var. Kitaptaki sırasına göre: Abbas Sayar, Arslan Tekin, Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş, Saygı Öztürk, Seyfi Çelikkaya, Kürşat Zorlu, Asaf Koçak, Öner Yağcı, Mehmet Gül, Erdoğan Altınkaynak.

Abbas Sayar, Yılkı Atı'yla ünlendi. Yozgat'ta doğdu ve yetişti. 40 km. yakınındaki ilçe Yerköy'le bağı, 1954'te "Yerköy" gazetesinin mesul müdür olmasından dolayı. Yılkı Atı romanında Yerköy yöresi anlatılmıştır.

Mustafa Kemal Atatürk'ün Yerköy'ü bir kere geldiğini biliyordum. İki defa gelmiş. Birinci gelişi 1928, ikinci gelişi ise 1930. İstasyonu olduğu için geçerken uğramış oluyor. İkinci gelişinde istasyonun binasının üst katında kendisine hazırlanan odada bir gece kalmış.

Yeni harflere geçilirken "ş" harfinin Yerköy İstasyonu'nda "s" harfine bir çengel atılarak ortaya çıkarıldığını yazmıştım. Mustafa Kemal 20 Eylül 1928'de Yerköy İstasyonu'na uğrar. 70 km. öteden Kırşehir'den Cevat H. Tarım ve arkadaşları karşılamaya gelirler. Orada "s"nin altına bir virgül konulmasını C. H. Tarım teklif eder. Virgül "c"ye de konacak ve "ç" ortaya çıkacaktır. (Ayrıntı için: İsmail Tokalak, Odatv, 10 Temmuz 2010)

Erhan PalabıyıkMustafa Kemal'in ikinci defa Yerköy'e uğradığı bilgisini ilçe daha köy hüviyetindeyken ilk muhtarlığını yapan Ali Galip Gençoğlu'nun oğlu Yaşar Gençoğlu'ndan alıyor. Yaşar Gençoğlu maalesef yakın zamanda koronavirüsten hayatını yitirdi. Allah rahmet eylesin. 

Yerköy istasyon binası 1926'da yapılmış. Tarihî bir hüviyeti var. Ankara-Sivas Demiryolu Yerköy'ü teğet geçeceği, yeni istasyona ihtiyaç duyulacağı için, bu bina atıl kalacak.  Herhâlde depo falan yapmazlar! 

Ali Galip Gençoğlu, Ankara Darülmuallim'inde okurken, 1917'de, cepheye gönderiliyor. Mütareke sonrası Çiçekdağ'a dönüyor. Daha istasyon yapılmamış, Yerköy diye bir yer de yok. Üzüm çeşitleriyle, ayvaları, armutlarıyla meşhur Karanlıkdere bölgesinde bir köy adı. Bu köyün adı şimdiki ilçeye verilecek, o köy de isminin başına "Eski"yi alacaktır. Çiçekdağ demek, Yerköy demek. İkisi bitişik. (Yerköy; yer ü göğü'den gelir.) Ali Galip Bey burada dükkân açıyor ve öğretmenlik yapıyor. İstiklâl Savaşı başlayınca tekrar askere gidiyor. Kurtuluş için kıyasıya vuruşuyor.

Ayrıntıya girmem şunun için: Ali Galip Gençoğlu, I. Dünya Savaşı'nda ve Millî Mücadele'de günlük tutmuş. Günlüğü Erhan Palabıyık "Kurtuluş Savaşı Günlüğü" adıyla yayına hazırladı. (Kültür Bakanlığı Yayınları,1998). 

Sıkılan kurşunların, patlayan bombaların altında günlük tutmak çok güçtür. Günlük, günü gününe, saati saatine "giydirilmemiş" bilgiler verir. Girdiğiniz muharebeleri, o an yaşadıklarınızı, sonradan, ne kadar hatırlarsınız... Ne gördüyseniz ne hissetiyseniz odur. Bu günlüğü daha önce okumuş ve bilinmedik neler neler varmış diye düşünmüştüm.

Neşet Ertaş ve babası Muharrem Ertaş, doğum yeri Çiçekdağ-Kırşehirli gösterilir. Yerköy'de yaşamışlar, ilk eserlerini burada vermişlerdir. Diğer isimler, Saygı Öztürk Gözcü'de, edebiyatçı Öner Yağcı Cumhuriyet'te, Prof. Dr. Kürşad Zorlu Habertürk'te yazıyor. Rahmetli Mehmet Gül şairdi aynı zamanda. Kitapları var. Asaf Koçak karikatürist. 1993'te Sivas'ta Madımak Oteli yangınında hayatını yitirdi.

Erhan Palabıyık"Yerköylü Şairler Yazarlar ve Ozanlar"la tarihe not düşüyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum