Arı Sokmasına Ne İyi Gelir

Arı Sokmasına Ne İyi Gelir? Ne kadar kentlerde de yaşasak, bitkiler ve hayvanlar bir şekilde hayatımızın içerisinde olurlar. Evlerimiz ne kadar yüksek olsa da karıncaların girmesini önleyemeyiz. Ya da yazın ne kadar ilaçlansa da sivrisinekler her zaman rahatsız edici olabilir. Arı sokmasına karşı ne yapmalıyız?

Arı Sokmasına Ne İyi Gelir
01 Aralık 2020 - 16:56

Doğanın döngüsü içerisinde önemli bir yerde bulunan arılarda az veya çok hayatımıza etki eder. Özellikle arı sokmaları, insanların oldukça korktukları bir durumdur. Çünkü arı soktuğunda aniden şişkinlik, ağrı ve acı oluşur. Arılar insanları savunma mekanizmaları devreye girdiği sokarlar. Dişi arılarda ve işçi arılarda iğne olur. Tüm arıların iğnesi olmaz.

Arıların zehir kesesine bağlı olan iğneleri insan vücuduna battığında zehir akıtmış olur. Eşek arılarında bal arılarına göre daha etkili bir zehir vardır. İnsanların da bünyeleri birbirinden farklıdır. Arı sokması bazı insanlarda hafif bir etki yaratırken bazı insanlarda daha büyük etki yaratabilir. Bazı insanlarda arı sokması alerjisi de olabilir.

Arı Sokmasına ne İyi Gelir Evde Çözüm Önerileri

Arı sokmasına iyi gelen ve evde uygulanabilecek pratik çözümler vardır. Ancak bu çözümler sadece hafif etki yaratan arı sokmalarında uygulanabilir. Çok farklı durumlar ortaya çıkıyorsa mutlaka doktora gitmek gerekir. Arı sokmasına ne iyi gelir evde çözüm önerileri şu şekilde sıralanabilir:

Soğuk uygulama yapmak: Arının soktuğu bölgeye buz koymak, soğuk su ile yıkamak iyi gelir.
Yoğurt sürmek: Arı sokmasında yoğurt oldukça etkili, acıyı hafifleten bir çözümdür.
Soğan: Soğanı ikiye bölüp arının soktuğu yere koymak şişlik ve kaşıntıya iyi gelir.
Sarımsak: Sarımsak da soğan gibi acıyı alır, şişkinliğe iyi gelir.
Maydanoz:  Maydanoz dövülerek şişliğin üzerine konduğunda etkili olur.
Lavanta yağı: Lavanta yağı zehrin etkisini azaltır.
Su-karbonat: Karbonatlı su iltihap kurutucu etkiye sahiptir.
Elma sirkesi: Arının soktuğu bölgeye bir pamukla elma sirkesi sürmek acıyı azaltır.
Bal: Bal sürmek zehrin etkisini azaltır ve enfeksiyon riskini de ortadan kaldırır.

Bu şekilde arı sokmasına iyi gelen öneriler yanı sıra bazı kremler de arı sokmasına karşı etkili çözümler sunar.

Arı Sokmasına Hangi Kremler İyi Gelir?

Arı sokması sonrası oluşan şişlik ve kaşıntıya iyi gelen bazı kremler vardır. Arı sokmasına hangi kremler iyi gelir sizinle paylaşacağız. Ancak bu tür kremleri doktor kontrolünde kullanmanız çok daha sağlıklı olacaktır.

Temetex Forte Krem: Reçeteli ve reçetesiz alınabilen bu krem arı sokması etkilerini azaltan bir kremdir. Kremin etkin maddesi olan Diflukortolon Valerat arı sokmasından kaynaklanan şikâyetlerde oldukça etkilidir. Yanma, kaşıntı, ağrı, şişlik gibi sorunların giderilmesinde bu krem kullanılabilir. Ancak kremi sürmek için arının iğnesinin deriden çıkarılması gerekir. Arı sokması şişlik kaşıntı sorunlarında bu kremi günde bir kez arının soktuğu bölgeye sürebilirsiniz.

Sistral Krem: Sadece doktor tarafından reçete edilebilen etkili bir kremdir. Bu kremin etken maddesi Klorfenoksamin Hidroklorür çok hızlı iyileşme olmasını sağlar. Kremin yan etkileri olabileceğinden doktor kontrolünde kullanılması tavsiye edilir.

Solerat Krem: Antialerjik, antipruritik ve anestezik özelikleriyle oldukça etkili bir kremdir. Bu krem de doktor reçetesiyle kullanılabilmektedir. Arı ve böcek sokmalarına çok iyi gelen bir kremdir. Kısa sürede arı sokmasından kaynaklı şikâyetleri ortadan kaldırır.
Ultralan Pomad Krem: Kızarıklık, kabartı, şişlik ve kaşıntının kısa sürede geçmesini sağlayan bu kremin etken maddesi Fluokortolon ve Fluokortolon Kaproattır. Arı sokulan bölge temizlendikten sonra günde üç kere bu krem uygulanabilir.

Arı Sokması Şişliği Ne Kadar Zamanda İner?

Arı sokmasında oluşan şişlik genellikle bir gün sonra geçer. Arı sokması şişliği ne kadar zamanda iner sorusunun cevabı duruma göre değişebilir. Genel olarak cevap bir gündür. Ancak alerjisi olan kişilerde durum farklı gelişebilir.

Arı sokması bazı insanlarda daha farklı etkiler yapabilir.  Bir gün sonra hala aynı şişlik varsa doktora başvurmak gerekir. Arı sokmasının etkileri uzun sürmez. 24 saat sonra tüm şikâyetler geçebilir. Sadece nadir durumlarda etkiler geçmez ve başka sorunlar da ortaya çıkar.

Arı Sokması Şişlik Kaşıntı Ne İyi Gelir?

Arı sokmasından kaynaklı oluşan şişlik ve kaşıntı için krem ya da bitkisel çözümler kullanılabilir. Arı sokması şişlik kaşıntı ne iyi gelir diye baktığımızda en etkili şeyin soğuk yoğurt olduğunu görürüz. Bunun dışında elma sirkesi, lavanta yağı, karbonatlı su da iyi gelen şeyler arasında yer alır.
Geçmeyen şişlik ve kaşıntı için doktor kontrolünde kremler kullanılabilir. Arı sokmasında sonra arının iğnesinin çıkarılması gerekir. Arının iğnesi çıkarıldıktan sonra diğer çözümlere başvurulur. Arı sokmasına ne iyi gelir bitkisel olarak bakarsak en çok soğan, sarımsak, maydanoz gibi doğal şeylerin iyi geldiğini söyleyebiliriz.

Bebeklerde Arı Sokmasına Ne İyi Gelir?

Bebekler yetişkinlere göre arı ve böcek sokmalarından çok daha fazla etkilenir. Bebeğinizi arı soktuğunda öncelikle arının iğnesini bebeğin vücudundan çıkarmalısınız. Ardından bölgeye buz koyarak acının azalmasını sağlayabilirsiniz. Bir miktar amonyak da sürebilirsiniz. Bebeğin rahatlaması için soğuk uygulamasını aralıklarla yapmalısınız. Bebeklerde arı sokmasına ne iyi gelir sorusunu cevaplarken bebeğinizin alerjisi olup olmadığını da bilmenizi önemle tavsiye ediyoruz. Arı sokmasına alerjisi olan bebeklerde arı sokması tehlikeli olabilir. Arı sokması deneyimi yaşamadan önce bebeğinizin alerjisi var mı test yaptırarak öğrenebilirsiniz.

Arı Sokması Alerjisi Nedir?

Arı sokması bazı insanlar için tehlikeli olabilir. Arı sokmasına alerjisi olan insanlarda sadece şişlik, kaşıntı gibi belirtiler görülmez. Tüm vücudu etkileyen sorunlar yaşanır. Arı sokması alerjisi belirtileri:

•    Nefes darlığı,
•    Mide bulantısı ve kusma,
•    Şiddetli ağrı,
•    Sızlama,
•    Yanma,
•    Çarpıntı,
•    Fazla şişkinliktir.

Arı sokması alerjisi olup olmadığı alerji testleriyle anlaşılabilir. Alerjisi olan çocukların ve yetişkinlerin alerji riskine karşı yanlarında epinefrin bulundurması gerekir. Ayrıca aşıyla alerji tedavisi de vardır.

Arı Sokmasında Ne Yapmalıyız?

•    İlk olarak arının iğnesi çıkarılmalı,
•    Arının soktuğu yer su ve sabunla yıkanmalı,
•    Şişlik ve kaşıntının olduğu yer kaşınmamalı,
•    Şişliği indirmek için buz konmalı,
•    Arının soktuğu yere amonyak damlatmak da tercih edilebilir,
•    Arının soktuğu yere soğan ya da sarımsak da sürülebilir,
•    Tüm bitkisel çözümler birlikte uygulanmamalı,
•    Alerji ilacı ya da krem de kullanılabilir,
•    Geçmeyen şikâyetlerde doktora başvurmak gerekir.

Arı Sokması Tehlikeli Midir?

Arı sokmaları genellikle tehlikeli olmaz. Ancak alerjisi olanlar için tehlikeli olabilir. Arılarda insana ölümcül zarar vermeyen bir zehir bulunur. Arılar insanı soktuktan sonra ölürler. Yani arılar tehlike altındayken sokarlar.

Arı sokması şişlik kaşıntı gibi şikâyetlere yol açar. Bu şikâyetler genellikle 24 saat içinde geçer. Geçmeyen, devam eden şikâyetler için doktor yardımı almak gerekir. Özellikle çocukların arı sokmasına alerjisi olup olmadığının da öğrenilmesi önemlidir. Bunun için alerji testleri vardır. Alerji testleri yaptırılarak arı sokmasının alerjiden dolayı tehlikeli olmasından korunabilirsiniz.

e-Psikiyatri - Nöroloji, Psikoloji, Psikiyatri Birlikteliği

www.e-psikiyatri.com

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum