Ankara Uygur Türklerine dar geldi

Ankara Uygur Türklerine dar geldi
15 Eylül 2022 - 20:23

Çin rejiminin Açlık Soykırımı ile mücadele eden Uygur Türklerinin Türkiye’deki akrabaları Ankara’daki Birleşmiş Milletler Merkez Ofisi ile Dünya İslam İşbirliği Teşkilatı önünde protesto yaptı. Protestoya gece de devam emek isteyen Uygur Türkleri, emniyet güçlerinin diretmesi sonucu Ankara’yı terk etmek zorunda kaldı.

Doğu Türkistan’da koronavirüsünü bahane ederek Uygur Türklerini açlıktan vefat etmesine sebep oldu. Bunun üzerine Türkiye’de yaşayan Uygur Türkleri farklı şehirlerde Çin rejiminin Açlık Soykırım politikasını protesto etti. Çin Büyükelçiliği önünde basın açıklamasına izin verilmeyen Uygur Türkleri, Ankara Birleşmiş Milletler Merkez Ofisi ve Dünya İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Ankara’daki ofislerine dilekçe sunmak ve önlerinde basın açıklaması yaptı.

BM Ofisi önündeki basın açıklamasının ardından Dünya İslam İşbirliği Teşkilatı’nın ofisine yürüyerek gitmek isteyen Uygur Türklerine emniyet güçleri izin vermedi. Çin Büyükelçiliği’ne çok yakın bir mesafede olan Dünya İslam İşbirliği Teşkilatı ofisinin önünde yalnızca 20 kişi alındı.

Sabah Çin Büyükelçiliği önünde protesto yapmalarına izin verilmeyen Uygur Türkleri, BM temsilciliği önünde gece de protesto eylemlerine devam etmek istediler. Emniyet müdahalesi sonucu yol kenarında kalan Uygur Türklerinin cami avlusunda durmasına dahi izin verilmedi. Emniyet güçlerinin diretmesine ile Uygur Türkleri otobüslerine bindirildi.  Emniyet araçlarının takibi altında Ankara’dan ayrıldı.

PROTESTOYA POLİS MÜDAHALESİ

Uygur Türklerinin DİİT’ye yürüyerek gitmesine polis izin vermedi. Seslerini duyurmak için bir araya gelen başta kadın ve çocuklar olmak üzere bazı Uygur Türkleri ile polis arasında arbede yaşandı. Daha sonra iki otobüs ile DİİT’ye gelen Uygur Türklerinin sadece bir kısmının basın açıklaması ve dilekçe vermesine izin verildi.

Basın açıklaması Türkçe, Arapça ve İngilizce yapıldı. Doğu Türkistan Milli Meclisi Başkanı Seyit Tümtürk Türkçe, Doğu Türkistan Ulemalar Birliği Başkanı Dr. Muhammed Damolla Arapça ve İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Burhan Seti İngilizce basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasından sonrası Başkan Tümtürk, Doğu Türkistan’daki son durumların özet raporu ve Açlık Soykırımı ile ilgili dilekçesini DİİT yetkilisine teslim etti.

Haber Merkezi
15 Eylül 2022, 16:47
Kırım Haber Ajansı - QHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum