Ankara'da aile nöbeti tutan Doğu Türkistanlıların cuma namazına gitmelerine izin verildi

Ankara’da Çin’in sistematik baskı ve asimilasyon aracı olan toplama kampındaki aileleri için mücadele eden Doğu Türkistanlıların, Kocatepe Camisi’ne Cuma Namazı için gitmelerine izin verildi. Toplama kampı mağdurları, polis nezaretinde Kocatepe Camisi’ne gitti ve pankart açarak 10 dakika da olsa seslerini duyurabildi.

Ankara'da aile nöbeti tutan Doğu Türkistanlıların cuma namazına gitmelerine izin verildi
12 Şubat 2021 - 21:43

Çin’in Ankara Büyükelçiliği önünde 3 Şubat 2021’den bu yana aile nöbeti tutan Doğu Türkistanlı kamp mağdurları, Pekin yönetimine seslerini duyurmak için mücadele veriyor. Uygur Türkü aktivistlerin kaldıkları bina önünde bugün de polisler bekledi ancak cuma namazına çıkmalarına izin verildi. Polis eşliğinde Kocatepe Camisi’ne giden aktivistler, burada namaz kıldı ve kısa süreliğine aile nöbetlerini gerçekleştirdi.

ANKARA VALİLİĞİ İLE GÖRÜŞÜLDÜ

Doğu Türkistanlı kamp mağdurlarından olan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdürreşit Celil Karluk, dün Ankara Valiliği ile görüşme yapıldığını aile nöbeti için izin istediklerini belirtti. Karluk, “Dün Ankara Vali Yardımcısı ile Çin Büyükelçiliği önünde barışçıl protesto için izin istedik ve görüşme gerçekleştirdik. Valilik bize bakanlıklar, iktidar partileri ile de görüşmemizi tavsiye etti.” ifadelerini kullandı.

UYGUR TÜRKLERİNİN BULUNDUKLARI BİNADAN ÇIKIŞINA İZİN VERİLMİYOR

Ankara’da kaldıkları evde polis engeli ile karşılaşan Doğu Türkistanlı kamp mağdurlarından Cevlan Şirmehmet ise Kırım Haber Ajansına verdiği demeçte, “Çin Büyükelçiliği önünde aile nöbetimize izin verilmiyor ve Ankara’dan ayrılmamız isteniyor. Dün ve bugün evden çıkışımıza izin verilmiyor. Polisler aşağıda bekliyor. Dışarı çıkamıyoruz ne yazık ki… Biz devlet yetkililerinden bir cevap bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

DİNİ, ETNİK VE SİYASİ BASKILARIN MERKEZİ: DOĞU TÜRKİSTAN

Çin hükumetinin sistematik baskı ve asimilasyonlar ile dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda “soykırıma” varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor.ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta.

Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.

Çin hükumeti, dünya kamuoyundan toplama kampındaki Uygur Türklerinin durumuna dair tüm verileri gizlemektedir. Ancak, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı toplama kamplarında zorla tutuluyor. Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve şiddet politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve azınlıklar, birçok hak ihlali ile karşı karşıya kalmaktadır.


Kırım Haber Ajansı - QHA

_QHA Ankara
12 Şubat 2021, 19:51

​​​​​​

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum