Anadolu'daki ilk Türk yazıtı

Konya’nın Karatay ilçesi Yağlıbayat Mahallesi’ndeki Savatra Antik Kenti kazı sahasında İslam öncesi erken dönem Türk tarihine ait ilk kez ‘Türk’ ibaresinin yer aldığı, Runik alfabesiyle ‘Türkoğlu’ yazan bir yazıt bulundu.

Anadolu'daki ilk Türk yazıtı
04 Eylül 2022 - 11:34 - Güncelleme: 04 Eylül 2022 - 21:15

Konya’nın Karatay ilçesi Yağlıbayat Mahallesi’ndeki Savatra Antik Kenti kazı sahasında İslam öncesi erken dönem Türk tarihine ait ilk kez ‘Türk’ ibaresinin yer aldığı, Runik alfabesiyle ‘Türkoğlu’ yazan bir yazıt bulundu. Kazı başkanı Doç. Dr. Işık, “Yazıt, Savatra Antik Kenti’ne ait bir kaleden getirilmiş. Bu kale, Bizans dönemine kadar kullanılagelmiş. Mimari parçasına baktığımız zaman Bizans dönemi templon payesi. Dini yapılar içesinde bulanan bir mimari unsur bu.

Dönemsel açıdan baktığımızda milattan sonra 10’uncu 11’inci yüzyıllara denk geldiğini düşünüyoruz. Hem de içerik olarak baktığımız zaman İslam öncesi Türklere ait olan bir yazı olarak da karşımıza çıkıyor. İslam öncesi Hristiyanlaşmış olan Türklerin, burada varlığını ortaya koyan bir emare bu. Dönemsel olarak baktığımızda da Bizans dönemi diyebiliriz.” dedi.


Haberin devamı için:
https://www.yenisafak.com/gundem/anadoludaki-ilk-turk-yaziti-dua-ve-sifa-metni-yer-aldi-3856369

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum