Alparslan Kar; Doğuda Bir Türk – Ziya Gökalp

Zamanının ve mekânının dışına taşarak sonsuz bir yaşama sahip olarak Ziya Gökalp’in içinde yaşadığı toplumda çağdaşlarının fikirlerini şekillendirdiği gibi gelecek kuşakların fikir ve duygu dünyalarına da ışık tutan önemli isimlerden biri olarak Türklük açısından kesinlikle anlaşılması gerekir.

Alparslan Kar; Doğuda Bir Türk – Ziya Gökalp
31 Mayıs 2020 - 16:53 - Güncelleme: 31 Mayıs 2020 - 17:00

Morena Yayınlarından çıkan ve 4. baskısını yapan bu roman, Alparsalan Kar’ın 19 yıllık yazarlık deneyiminin meyvelerinden sadece biri. Şiir, deneme ve romanlarının dışında yayımlanan makaleleri ve katkı sağladığı dizi senaryoları bulunur.

Konusunu Ziya Gökalp üzerine kuran roman, derin bir düşünce adamını, biyografik roman kurgusu içinde alabildiğince akıcı ve içten bir üslupla ortaya koyarak okuma eylemine lezzet katar. Yazar bu romanında, Ziya Gökalp gibi Türk tarihi açısından oldukça derin ve önemli bir şahsiyete herkes ama özellikle de onunla yeni tanışacak olan gençler için kolay anlaşılır bir şekil verir. Türklük ve Müslümanlık gibi iki temel değerimizi Ziya Gökalp gibi Türkçü bir değerin şahsında harmanlayarak sunan yazar, Türk edebiyatına büyük bir katkıda bulunur.

Zamanının ve mekânının dışına taşarak zamansız ve mekânsız, sonsuz bir yaşama sahip olan Ziya Gökalp, içinde yaşadığı toplumda çağdaşlarının fikirlerini şekillendirdiği gibi gelecek kuşakların fikir ve duygu dünyalarına da ışık tutan önemli isimlerden biri olarak Türklük açısından kesinlikle anlaşılması gereken biri ve bu roman bunu başarmış görünüyor.

Üç bölümden oluşan romanın ilk bölümünde Ziya Gökalp’in “Yaşam Öyküsü”ne yer veriliyor. Alp ve Turan adlı torunların, dedelerinden dinlediği Ziya Gökalp hakkında bu sayfalarda doğum gününden, fikirlerine kaynaklık eden yaşanmışlıklarından, çocukluğundan, babasının ona izinden gitmesini söylediği o büyük isimden, o dönemin Osmanlı Devleti’nden, gençlik yıllarından, ilk tutuklanışından, eşinden ve evliliğinden, yazılarından, sürgün döneminden, tarihin akışından ve daha birçok şeyden söz ediliyor.

“Her Yönüyle Ziya Gökalp” adlı ikinci bölümde, onun edebi yönü, ruh bakışı, milli görüşü, kadın ve çocuk sevgisi hakkında verilen bilgiler yer alıyor. Ayrıca Ziya Gökalp’in son günlerinin de anlatıldığı bölümde, ölümünden sonra onun için yapılanlar ve Atatürk’ün onun hakkındaki görüşlerine de yer veriliyor.

Üçüncü ve son bölüm, “Ziya Gökalp’i Yaşatmanın Önemi” adıyla karşımıza çıkıyor. Buradan sonra “Ziya Gökalp Kronolojisi” ve “Eserleri” kısımları bulunuyor. Romanın en sonunda “Son olarak” diye söze giren yazar, bilinmeyen tarihi gerçeklere ve bilgilere yer vereceği ikinci bir Ziya Gökalp çalışmasının da geleceği müjdesini veriyor.

Resimlerle beslenmiş, hayali kurgular ama gerçek bilgilerle örülmüş bu roman 128 sayfadan oluşuyor. Kısacası okuyucunun tadı damağında kalacak gibi görünüyor. Özellikle Ziya Gökalp ile yeni tanışacak olan genç yaştaki okurlar için rahatlıkla sürükleyici ve ilgi çekici bir roman denilebilir. İçinde hem tarih hem edebiyat hem Ziya Gökalp hem de roman kurgusunun yer alması, bu romanı, genç okurlar için çok değerli bir maden kaynağı haline getiriyor. Ne diyelim, keyifli okumalar!

Alparslan Kar; Doğuda Bir Türk – Ziya Gökalp

Kaynak: https://millidusunce.com/author/demetyener/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum