Alman yazardan Talat Paşa'ya saldırı!

Alman yazarın Talat Paşa biyografisine skandal başlık: Soykırımcı ilan edildi!

Alman yazardan Talat Paşa'ya saldırı!
09 Mart 2021 - 14:33 - Güncelleme: 09 Mart 2021 - 16:56

Alman asıllı Osmanlı tarihçisi Hans Lukas Kieser’in Talat Paşa hakkında yazdığı kitap, İletişim Yayınları tarafından Türkçe’ye çevrildi. Yayınevinin hazırladığı skandal eserin başlığında, yazarın “Modern Türkiye’nin kurucusu” ibaresinin kaldırıldı ve Talat Paşa, “soykırımcı” ilan edildi.

İletişim Yayınları, Ermeni soykırımı iddialarının merkezindeki, Ermeni komitacılar tarafından şehit edilen Talat Paşa’yı soykırımcı ilan etti. Batıdaki Ermeni lobisinin etkili isimlerinden, Zürih Üniversitesi’nde akademisyen olan Hans-Lukas Kieser’in Talat Paşa’nın biyografisini kaleme aldığı eserin, Türkçe çevirisinde büyük bir skandala imza atıldı. Sözde soykırım iddialarına yönelik propaganda niteliği taşıyan kitapla ilgili skandal olay tepki çekerken, eserin orijinal başlığındaki “modern Türkiye’nin kurucusu” ibaresinin kaldırılması da dikkat çekti.

İLETİŞİM YAYINLARINDAN SKANDAL: TALAT PAŞA SOYKIRIMCI İLAN EDİLDİ!

  • İletişim Yayınlarının Türkçe çevirisi
  • Kitabın İngilizce orijinali

İletişim Yayınlarının mart ayında piyasaya sürdüğü eserle ilgili her yönüyle yanlı olarak kaleme alınan tanıtım yazısında şu ifadelere yer verildi:

“Hans-Lukas Kieser, Talat Paşa, İttihatçılığın Beyni ve Soykırımın Mimarı’nda, etno-milliyetçilik ve siyasal İslâmla güç kazanan, radikal ‘çözüm’lere ve şiddete açık bir adamın dönemini anlatıyor. 1908 Jön Türk Devrimi’ndeki rolünden, sürgüne ve orada öldürülmesine kadar uzanan bir aralıkta hayatını ele alıyor, Talat’ın önceden fark edilmemiş gücüyle imparatorluğun fiili lideri olma yolunu izliyor. Savaş dönemi İstanbulunu yansıtmanın yanı sıra Talat’ın başvurduğu yöntemlerin nasıl felaketle sonuçlandığını, Ermeni soykırımının korkunç boyutlarını ve Talat’ın aslında modern Türkiye’nin siyasi öncüsü olduğunu öne sürüyor. Türk ulus-devletinin ilk kurucu dönemi olan Mehmed Talat Paşa’nın dönemi, akademik araştırmalarda ve genel tarihte uzun bir süre üstü kapalı kaldı. Dönemin aktörleri, ideolojik unsurları ve siyasi uygulamalarının üstü örtülünce ya da bunlar saptırılınca, izansız bir yeniden kullanıma ve yeniden özdeşleşime de açık hale geldiler.”

ERMENİ KOMİTACILARIN ŞEHİT ETTİĞİ TALAT PAŞA’NIN HAYATI

Mehmed Talât Paşa, Osmanlı Hürriyet Cemiyeti’nin kurucu lideri ve İttihat ve Terakki’nin kurucularından ve önde gelen liderlerindendir. İttihat Terakki hükumetinin Sadrazamı olan Talat Paşa, 3 Şubat 1917’de bu göreve getirilmiştir. Enver Paşa ve Cemal Paşa ile beraber İttihad Terakki’nin önde gelen isimlerinden olan Talat Paşa, Ermeni tehcirinin fikir babası olmasından dolayı Ermeni teröristlerin hedefi olmuştur.

Talat Paşa, 1874 yılında Edirne’de dünyaya geldi. Babası Kırcaali’nin Çepelce köyünden Ahmet Vasıf Efendi, annesi de Pomak ve Türk soylu bir aileye mensup Hürmüz Hanım’dır. Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde adı Enver Paşa ve Cemal Paşa ile sıkça anılan, onlarla beraber siyasi gidişatı belirleyen Talat Paşa, 1.Dünya Savaşı’nın kaybedilmesinden sonra Almanya’ya gitti.

İttihat ve Terakkî erkânının öldürülmesi kararını alan Taşnak Partisi, bu görev için Soğoman Tehliryan adlı bir Ermeni’yi görevlendirdi. Tehliryan, 15 Mart 1921’de  Almanya’nın başkenti Berlin’deki Charlottenburg semtinde Talat Paşa’yı tek kurşunla öldürdü. Ölümünden sonra Berlin’de Türk Mezarlığına gömülen Mehmet Talat Paşa’nın mezarı, 1943 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye’ye taşınmış ve Abide-i Hürriyet Şehitliğine gömülmüştür. 


Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum