Aliyev, Gubadlı ve Zengilan ilçelerini ziyaret etti: Uluslararası teşkilatlara ateş püskürdü

Aliyev, Gubadlı ve Zengilan ilçelerini ziyaret etti: Uluslararası teşkilatlara ateş püskürdü
25 Aralık 2020 - 17:35

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, eşi ile işgalden kurtarılan Gubadlı ve Zengilan ilçelerini ziyaret etti. Ermeni işgalinden kurtarılan bölgelerdeki tahribat manzarasını kayıt altına alan Aliyev, yayınladığı video ile uluslararası kuruluşlara seslendi. Ermeni işgalinden kurtarılan bölgelerdeki yapıları öne sürerek, Ermeni halkının dini mirası konusunu gündeme getiren uluslararası kuruluşlara çağrıda bulunan Aliyev, yıkılmış, domuz beslenmiş camileri kanıt göstererek, “UNESCO gel burayı gör! Avrupa Konseyi buraya gelin… Azerbaycan’ın talebini 30 yıl kabul etmediniz. Bize bir açıklama yapılırsa yanıt vermeye hazırız.” dedi.

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Mehriban Aliyeva, 23 Aralık 2020’de kurtarılmış Gubadlı ve Zengilan ilçelerini ziyaret etti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütününün (UNESCO), Dağlık Karabağ ve etrafındaki rayonlarda, Türk kültürüne ait kent, dini ve tarihi yapıların, Ermeniler tarafından yıkılmasını görmezden gelmekle eleştirdi. Aliyev, Zengilan’da Ermeniler tarafından yıkılan bir camiyi de ziyaret etti. Yapılan tahribatı kameralara göstererek UNESCO’ya çağrıda bulunan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, harap edilen cami manzarası karşısında şunları söyledi:

“Bu camiye ne olduğunu görün. Tüm dini anıtlarımız Ermeniler tarafından yok edildi. Dünya 30 yıldır sessiz. Bu konuyu defalarca gündeme getirdik, uluslararası arenadan yükselttik, tarihi ve dini anıtlarımız tahrip edildi ve hakaret edildi. Bu videoları birçok kez gösterdik. O dönem işgal altındaki Ağdam camiinin, Şuşa camilerinin ve diğer camilerin durumuna işaret ederek, düşmanın dini anıtlarımızı tahrip ettiğini ve hakaret ettiğini söyledik.

ALİYEV: UNESCO BİR KEZ OLSUN AZERBAYCAN’IN TALEBİNİ YANITLADI MI?

Zengilan’ın kurtarılmasının ardından bölgedeki camilerden birinde domuzların video görüntüleri gösterildi. Düşman dinimize hakaret etti, tüm Müslümanlara hakaret etti. Burada bir cami vardı ama şimdi yok oldu, yıktılar. Şimdi bazıları, kurtarılmış topraklardaki Ermeni halkının dini mirası konusunu gündeme getiriyor. Öyleyse neden kimse milli ve dini mirasımız konusunu gündeme getirmedi? Geçenlerde bir UNESCO yetkilisi, bize hitap edildiğini iddia eden asılsız bir açıklama yaptı ancak Azerbaycan sessiz kaldı. 30 yıl boyunca defalarca UNESCO’ya başvurduk, camilerimizin yıkıldığını, tarihi eserlerimizin yıkıldığını, tarihi eserlerimizin Ermenileştirildiğini, bir kere bir görevli gönderildi mi? Talebimiz bir kez olsun yanıtlandı mı?

ALİYEV: UNESCO GEL BURAYI GÖR!

Savaş biter bitmez Ermeni halkının anıtlarının korunması yönünde direktifler aldıklarını belirten Aliyev, “Savaş biter bitmez başladılar; ‘Ermeni halkının anıtları korunmalıdır.’ demeye. Tüm anıtları koruyoruz, tüm ulusların anıtlarını koruyoruz ve dünya bunu biliyor. Ama bakın, burada bir cami var… UNESCO, buraya gel, gör. Avrupa Konseyi sessiz kalmasın, buraya gelin! Tüm camiler yıkıldı. Peki cami yıkılabilir mi? Camiyi yıkmak suç değil mi? Bu adaletsizlik ne kadar sürer? Bu ikiyüzlülük ne kadar sürer? Bu çifte standart ne kadar sürecek? Bu İslamofobi ne kadar sürecek? Camiyi yok eden Ermenilerdi. Medeni bir ulusun imajını yaratmaya çalışan ve hatta bazı yabancı patronlar tarafından medeni kişiler olarak kabul edilen kişiler bunu yapar mı? Medeni bir adam, camide domuz besler mi? Bütün dünya görsün! Müslümanları ve Müslüman ülkelerin halklarını dünya görsün. Bunu yapan ülke ile nasıl bir dostluktan bahsedebiliriz?” diye konuştu.

“BU DOST ÜLKEYİ ONU 20 YIL YÖNETEN CELLATLAR YOK ETTİ”

İşgalden kurtarılan bölgede tek bir güvenli binanın kalmadığının altını çizen Aliyev, “Ne yazık ki bazı Müslüman ülkelerin Ermenistan’a dost ülke dediğini hala duyuyoruz. Bu dost ülkeyi 20 yıl yöneten cellatlar, onu yok etti. Gelip camimizi yıktılar ve bize hakaret ettiler. Bütün dünya görmeli. Bize karşı herhangi bir açıklama yapılırsa, yanıt vereceğiz. Herhangi bir uluslararası örgüt gelip görsün, raporuna yansıtsın, işgalci gücü kınasın, bizim gibi topraklarımızdan kovduğumuz, bizim gibi topraklarımızdan kovduğumuzu görelim. Şehirlerimize ne olduğunu görün. Tek bir güvenli bina yok. Cebrayil’den Gubadlı ve Zengilan’a kurtarılmış topraklardan geldim. Tek bir güvenli bina yok. Tüm binalar yıkıldı, köylerimiz yeniden adlandırıldı, çirkin isimler verildi, camimiz bu güne kadar düştü.” dedi.

“ULUSLARARASI ÜLKELER DİLLERİNİ MİDELERİNE KOYACAK”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Ermenistan’ın konu hakkında cevap vereceğini söyleyerek, “Ermenistan cevap verecek, cevap verecek! Onları topraklarımızdan çıkardık, onları ve ordularını yok ettik. Eminim ki bu görüntülerden sonra bizi eleştirmeye çalışan uluslararası yetkililer de dillerini yutacaklardır. Bu camiyi restore edeceğiz ve vatandaşlarımız, buraya gelip ibadet edecek, buradan ezan sesi gelecek ve bu topraklara hayat dönecek.” diye kaydetti.

Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum