ABD'nin Doğu Türkistan raporu soykırımı belgeledi

ABD'nin Doğu Türkistan raporu soykırımı belgeledi
10 Mart 2021 - 11:46

ABD merkezli Newlines Strateji ve Politika Enstitüsü, Çin’in Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerine ilişkin kapsamlı bir rapor yayımladı. Raporda, Uygur Türkleri ve diğer Türk kökenli halklara yönelik fiillerin, Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesi’ndeki bütün maddeleri ihlal ettiği kaydedildi.

Çin’in Doğu Türkistan’daki sistematik baskı ve asimilasyon politikaları her geçen gün uluslararası bağımsız kuruluşların gündemine gelmeye devam ediyor. ABD Washington DC merkezli Newlines Strateji ve Politika Enstitüsü tarafından hazırlanan rapor bugün yayımlandı. İlk defa küresel çapta bağımsız araştırmacılar tarafından hazırlanan insan hakları raporu, uluslararası hukuk ihlali ve savaş suçları da dahil olmak üzere Doğu Türkistan’da Çin yönetiminin işlediği tüm suçları gözler önüne serdi.

ÇİN’İN RESMİ YAZIŞMALARINDA UYGUR TÜRKLERİ, TÜMÖR’E BENZETİLDİ!

Rapor kapsamında, Çin’in toplama kamplarında artan intiharları önlemek için hükumetin “intihara dayanıklı” üniformalar giymeyi zorladığı bilgisi dikkat çekti. Öte yandan, Çin’in resmi yazışmalarda Uygur Türklerinden “yabani otlar” ve “tümör” olarak bahsettiği öğrenildi.

ÇİN, BM’NİN SOYKIRIM SÖZLEŞMESİNDEKİ TÜM FİİLLERİ İŞLEDİ!

Konuya ilişkin, dünyanın bir çok ülkesinden 50’den fazla uzman tarafından hazırlanan bağımsız raporda, en dikkat çeken ayrıntılardan birisi ise Doğu Türkistan’daki uyguladığı politikalar ile Çin hükumetinin Birleşmiş Milletler (BM) Soykırım Sözleşmesi’ndeki tüm fiilleri işlediği belirlendi. Raporu hazırlayan ekipten olan Newsline’ın özel girişimler direktörü Azim İbrahim, CNN’e konuştu. İbrahim, soykırım iddialarını destekleyecek çok kuvvetli deliller elde ettiklerini aktardı.

DİNİ, ETNİK VE SİYASİ BASKILARIN MERKEZİ: DOĞU TÜRKİSTAN

Çin hükumetinin sistematik baskı ve asimilasyonlar ile dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda “soykırıma” varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor.ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta.

Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.

Çin hükumeti, dünya kamuoyundan toplama kampındaki Uygur Türklerinin durumuna dair tüm verileri gizlemektedir. Ancak, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı toplama kamplarında zorla tutuluyor. Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve şiddet politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve azınlıklar, birçok hak ihlali ile karşı karşıya kalmaktadır.

Kırım Haber Ajansı - QHA

Ömer Cihad Kaya
09 Mart 2021, 17:10

​​​​​

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum