ABD'deki Türk sivil toplum kuruluşları: Bu ağır savaş suçu için adalet talep etmeliyiz

ABD'deki Türk sivil toplum kuruluşları: Bu ağır savaş suçu için adalet talep etmeliyiz
27 Şubat 2021 - 12:50

ABD’deki Türk sivil toplum kuruluşları, 29’uncu yılında Hocalı Soykırımını kınadı. ABD’de Türk dernekleri, Hocalı Soykırımının yıl dönümünde, “Bu iğrenç savaş suçu için adalet talep etmeliyiz” diyerek, katliamdan sorumlu Ermeni liderlerin cezalandırılması çağrısında bulundu.

ABD’de faaliyet gösteren Türk sivil toplum kuruluşları, Hocalı Katliamı’nın 29’uncu yılını andı. Türk Amerikan Yönlendirme Komitesi (TASC) bugün yayımladığı mesajda, Ermenistan ordusu tarafından Azerbaycan’ın Hocalı kentinde savunmasız 613 sivilin katledilmesi kınandı. Söz konusu mesajda, “Uluslararası toplumu Ermeni güçlerinin işlediği zulümler hakkında bilgilendirmeli ve bu iğrenç savaş suçu için adalet talep etmeliyiz.” ifadesine yer verildi.

KATLİAMIN SORUMLUSU ERMENİ LİDERLERİN CEZALANDIRILMASI İÇİN ÇAĞRI

Diğer yandan Türk Amerikan Dernekleri Kurulu (ATAA) tarafından yayımlanan mesajda ise Ermeni güçlerinin 1992’de Hocalı’da gerçekleştirdiği katliam kınanarak, ABD ve uluslararası topluma Ermeni liderlerinin bu suçtan dolayı sorumlu tutulması için çağrıda bulunuldu.

HOCALI SOYKIRIMI

Sovyet Kızıl Ordusunun 366. Motorize Alayının işbirliğindeki Ermenistan kuvvetleri, 1992 yılında 25 Şubat’ı 26 Şubat’a bağlayan gece, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı şehrinde yaşayan Azerbaycan Türklerine yönelik soykırım başlattı. Ermeniler, 25 Şubat 1992 gecesinden itibaren 936 Km2 alana sahip, 2 bin 605 aile ile toplam 11 bin 356 kişinin yaşadığı bir Hocalı kasabasına üç koldan saldırdı. Saldırıdan sonraki gün, hafızalardan yıllarca silinmeyecek görüntüler ortaya çıktı. Hocalı kuşatmasından kaçamayan Azerbaycan Türkleri yakın tarihin gördüğü en acımasız, en vahşi zulmüne maruz kaldı.

ÇOK SAYIDA SAVUNMASIZ SİVİL KATLEDİLDİ

Resmi verilere göre, Hocalı Katliamı’nda savunmasız durumdaki 106’sı kadın, 70’i yaşlı, 63’ü çocuk olmak üzere 613 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Vahşi soykırımdan 487 kişi ağır yaralı kurtuldu. Ermeni güçleri bin 275 kişiyi esir aldı, bunların 150’sinden bugüne kadar haber alınamadı.

AKILALMAZ İŞKENCE VE ERMENİ VAHŞETİ

Eski Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, Hocalı Katliamındaki birliklerin başındaki iki komutandan biriydi. Katil Sarkisyan, “Biz bunu Azerbaycanlılara şaka yapmadığımızı göstermek amacıyla ibret olsun diye yaptık” itirafında bulundu. Ermeni doktor Zori Balayan, katliamda pencereye çivilediği 13 yaşındaki bir kız çocuğu üzerinde akıl almaz işkenceyle vahşi bir deney gerçekleştirdi.

SORUMLULARI HALEN CEZALANDIRILMADI

BM İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 2, 3, 5, 9 ve 17. Maddelerini ihlal eden “Hocalı Soykırımı’nın sorumluları” ise halen cezalandırılmadı.
İnsanlık tarihinin kara lekesi Hocalı Soykırımının 29. Yıldönümünde, soykırımın kurbanları Azerbaycan’ın dört bir yanında anılacak. Cumhurbaşkanı Aliyev’in de katılacağı resmi anma törenleri gerçekleştirilecek.

https://qha.com.tr/haberler/
 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum