AB'den Çin'e Uygur Türkleri yaptırımı

AB'den Çin'e Uygur Türkleri yaptırımı
23 Mart 2021 - 20:03

Avrupa Birliği (AB), Çin’in Doğu Türkistan’da yaptığı insan hakları ihlalleri nedeniyle 4 Çinli yetkiliye yaptırım kararı alındığını açıkladı. Çin yönetimi ise AB’nin yaptırım kararının ardından aralarında parlamenterler ve akademisyenlerin olduğu 10 kişi için yaptırım kararı aldığını açıkladı.

AB, Doğu Türkistan’daki uygulanan sistematik şiddet ve baskı nedeniyle Çin’e yaptırım kararı aldı. Reuters haber ajansının haberine göre, AB, 4 Çinli yetkiliye yaptırım kararı alındı. Alınan karar kapsamında, yaptırım uygulanacak kişilerin AB’ye seyahat etmesi engellendi ve AB’deki mal varlıkları donduruldu.

YAPTIRIM ALACAK KİŞİLER BELLİ OLDU

Sincan Kamu Güvenliği Bürosu Direktörü Chen Mingguo, üst düzey Çinli yetkili Wang Mingshan ve Sincan Bölgesi’nin sözde eski yöneticisi Zhu Hailun’un yaptırım uygulanacak kişiler arasında olduğu bildirildi.

ÇİN’DEN MİSİLLEME GELDİ

Çin, AB’nin yaptırım kararından sonra parlamenterler ve akademisyenden oluşan bir yaptırım listesi yayımladı. 10 kişi için yaptırım uygulanmasına karar veren Çin hükumetinin bu kararının, AB’nin yaptırım kararına misilleme olarak aldığı aktarıldı.

Öte yandan Çin Dışişleri Bakanlığından konu ile ilgili yapılan açıklamada, “AB’nin bu hamlesi yalanlara ve yanlış bilgilere, çarpıtılmış gerçeklere dayanıyor.” ifadeleri kullanıldı.

32 YIL SONRA İLK

AB’nin aldığı son karar ile birlikte Çin hükumetine otuz yıldan aradan sonra ilk kez yaptırım uygulanacak. AB Çin’e karşı insan hakları ihlalleri nedeniyle yaptırım kararını en son 1989 yılında uygulamıştı. 1989 yılında Tiananmen Meydanı’ndaki protestoların şiddet ile bastırılması sonucu AB Çin’e yaptırım uygulamıştı.

DİNİ, ETNİK VE SİYASİ BASKILARIN MERKEZİ: DOĞU TÜRKİSTAN

Çin hükumetinin sistematik baskı ve asimilasyonlar ile dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda “soykırıma” varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor.ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta.

Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.

Çin hükumeti, dünya kamuoyundan toplama kampındaki Uygur Türklerinin durumuna dair tüm verileri gizlemektedir. Ancak, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı toplama kamplarında zorla tutuluyor. Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve şiddet politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve azınlıklar, birçok hak ihlali ile karşı karşıya kalmaktadır.


Kırım Haber Ajansı - QHA

Ozan Barış Erim
22 Mart 2021, 20:31

​​​​​​

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum