9 bin yıllık yemek kültürü

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nin Bilecik'te yaptığı kazılarda tam 9 bin yıl öncesine ait tarım ve yemek kültürüne dair kalıntılar bulundu.

9 bin yıllık yemek kültürü
03 Temmuz 2021 - 13:22 - Güncelleme: 03 Temmuz 2021 - 18:33

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nin Bilecik'te yaptığı kazılarda tam 9 bin yıl öncesine ait tarım ve yemek kültürüne dair kalıntılar bulundu. Her şey bir vatandaşın boş arazide gördüğü seramik parçalarını Arkeoloji Müzesi'ne götürmesi ile başladı. Bilim insanlarını heyecanlandıran buluntuların siyez buğdayı, gernik buğdayı, ekmeklik ve makarnalık buğday, arpa, mercimek ve karaburçak'a dair kalıntıları içerdiği açıklandı.

Bahçelievler Mahallesi'nde yaşayan bir kişinin, boş arazide gördüğü seramik parçalarını Arkeoloji Müzesine bildirmesi sonucu önceki yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Bilecik Belediyesince imzalanan protokol kapsamında, Valilik ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ) Rektörlüğü'nün desteğiyle bölgede başlatılan kazı çalışmaları başlamıştı.

Her şey bir tesadüfle başladı! 9 bin yıllık yemek kültürü gün yüzüne çıktı 3

Neolitik döneme ait izler arkeolojik çalışmalar süren 9 bin yıllık alanda bulgular titizlikle gün yüzüne çıkarılırken, kentin bilinen tarihini 4 bin yıl geriye götüren kazı alanı açık hava müzesi haline getirilecek.

 

Her şey bir tesadüfle başladı! 9 bin yıllık yemek kültürü gün yüzüne çıktı 4

Batı Anadolu’daki ilk yerleşim yerlerinden biri olduğunu ortaya çıkan kazı alanında, 8 bin 500 yıllık olduğu bir de iskelete ulaşılmıştı.

Alanda bulunan iskeletin yaklaşık 40 yaşlarında bir erkek birey olduğu ve bunun üzerinde incelemeleri hâlâ devam ettiği belirtildi.

Haberin devamı için: https://www.karar.com/foto-galeri/her-sey-bir-tesadufle-basladi-9-bin-yillik-yemek-kulturu-gun-yuzune-cikti-1623336


 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum