88 YILDIR KUTLANIYOR: TÜRK DİL BAYRAMI

88 YILDIR KUTLANIYOR: TÜRK DİL BAYRAMI
26 Eylül 2020 - 19:17

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 26 Eylül-6 Ekim 1932 tarihleri arasında düzenlenen “Birinci Türk Dil Kurultayı”nın açılış günü olan 26 Eylül’de her yıl “Dil Bayramı” olarak kutlanıyor.

“Türk Dili Tetkik Cemiyeti” adıyla 12 Temmuz 1932’de kurulan, ardından “Türk Dil Kurumu” ismini alan cemiyetin düzenlediği “Birinci Türk Dil Kurultayı”nda çok sayıda bilim adamı, gazeteci, yazar, devlet adamı ve sanatçı bir araya geldi. Türkçe’nin önemine dikkat çekmek adına 26 Eylül günü “Dil Bayramı” ilan edildi.

TÜRK DİL BAYRAMI TARİHİ

Milletin var olabilmesi için dilin en önemli unsur olduğuna dikkat çeken ve Türk dili üzerinde çalışmaları teşvik eden Mustafa Kemal Atatürk, 11 Temmuz 1932 tarihinde bir akşam yemeği esnasında, dil işlerine yoğunlaşılması gerektiğini söyleyerek bu konuda ciddi bir atılım gerçekleştirdi. Türk Dili Tetkik Cemiyeti adında 12 Temmuz 1932 tarihinde Türk dili ile ilgili bir kurum kuruldu. Daha sonra Samih Rifat, Ruşen Eşref (Ünaydın), Celâl Sahir (Erozan) ve Yakup Kadri (Karaosmanoğlu) İçişleri Bakanlığına giderek başvuruda bulunmasıyla kurumun adı Türk Dil Kurumu olarak değiştirildi. Türk Dil Kurultayı, Türk dilinin gelişmesi ve zenginleşmesi adına önemli bir girişim olarak tarihe geçti.

“TÜRK DİLİ, DİLLERİN EN ZENGİNLERİNDENDİR”

“Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması, milli hissin gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir; yeter ki bu dil şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.”

(Atatürk’ün 2 Eylül 1930’da Prof. Sadri Maksudi Arsal’ın “Türk Dili İçin” adlı kitabının iç kapağına yazdığı not.)

MİLLİ EĞİTİM BAKANI SELÇUK’TAN “DİL BAYRAMI” PAYLAŞIMI

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sosyal medya üzerinden bu yıl 88’incisi idrak edilen 26 Eylül Dil Bayramına binaen mesaj yayımladı. Türkçe’nin önemi konulu bir kısa filmle birlikte paylaştığı mesajında Bakan Selçuk, “Türkçe ve Türk Kültürü ders kitaplarımızla dünyanın dört bir yanındayız. Yurt dışındaki çocuklarımız Türkçe’yi daha iyi öğrensin ve Türk kültürünü yakından tanısın diye dünya çapında bir çabanın içindeyiz. Bu çabanın öyküsü, Türk Dil Bayramı’mızda paylaştığımız bu kısa filmde” diye kaydetti.

Bakanın paylaştığı kısa filmde, Avrupa Türk toplumunun önde gelen bilim insanı, sanatçı, aşçı, dil bilimci, futbolcu, sosyolog gibi rol modelleri Türkçe’nin önemine ilişkin sözler sarf etti.

Bakanlık tarafından, hazırlanan videoya dair yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: “Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız ve soydaşlarımızın çocuklarının Türkçe’yi daha iyi öğrenmeleri ve Türk kültürünü yakından tanımalarını sağlamak amacıyla hazırlanan Türkçe ve Türk Kültürü Kitaplarının değerini hatırlatmak ve önemine dikkat çekmek amacıyla AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından kısa film hazırlandı. Dünyanın her yerinde sosyal medyada paylaşılacak olan filmin yönetmenliğini sinema sanatçısı ve sosyolog Haluk Piyes yaptı. 4 dilde hazırlanan kısa filmde, Türkçe’yi iyi bilmenin ve kültürümüze sahip çıkmanın çocuklarımızın geleceğinde sağlayacağı faydayı anlatmak üzere Avrupa Türk toplumunda öne çıkan bilim insanı, sanatçı, aşçı, dil bilimci, futbolcu, sosyolog gibi rol modeller gönüllü olarak yer aldı. Çekimler Almanya’nın Essen Eyaletindeki Dortmund Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.”

Kaynak: 
Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum