660. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri: Altın kemer mücadelesi başlıyor

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin 660’ncısı, 9 Temmuz 2021 tarihinde Edirne Sarayiçi Er Meydanı’nda başlayacak. Minik sporcuların peşrevleri ile başlayacak olan geleneksel güreşler, 11 Temmuz’da başpehlivan müsabakaları ve altın kemer mücadelesi ile sona erecek.

660. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri: Altın kemer mücadelesi başlıyor
08 Temmuz 2021 - 21:57

660. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri yarın Edirne’de başlayacak. Sarayiçi’ndeki tarihi Kırkpınar Er Meydanı’nda düzenlenecek güreşlere 3 bine yakın pehlivan katılacak. Güreşler, 2020 yılında koronavirüs salgını nedeniyle yapılamamıştı. Güreşler, bu yıl 9-10-11 Temmuz 2021’de yapılacak. Öte yandan, bu yıl salgın tedbirleri nedeniyle sınırlı sayıda izleyici içeriye alınacak.

Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen üç bine yakın pehlivan, dualı çadırda kıspet giyecek, peşrev çekecek ve Kırkpınar’ın adı simgeleşen efsaneleri, “Kel Aliço, Koca Yusuf, Kurtdereli, Adalı Halil” gibi efsanelere rahmet okuyarak güreş tutacak.

TARİHİ KIRKPINAR ER MEYDANI’NDA GÜREŞLER BAŞLIYOR

Tarihi Kırkpınar’da son yıllarda Antalyalı pehlivanların başarısı hakim. 2014’te Samsunlu Fatih Atlı’nın ve 2016’da Ordulu Recep Kara’nın başpehlivanlığı haricinde, Serikli Mehmet Yeşil Yeşil, Korkutelili Ali Gürbüz, Elmalılı İsmail Balaban, Kumlucalı Orhan Okulu altın kemeri Antalya’ya getirdi. 2020 yılında yapılamayan Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde 2019 yılında son başpehlivanlığı Antalyalı Ali Gürbüz aldı.

TARİHİ KIRPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ: 660 YILLIK BİR GELENEĞİN TARİHİ

Tarihi kaynaklara göre Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin başlangıcı, Rumeli’nin fethini gerçekleştirecek akıncıların öncü kuvvetlerini oluşturan 40 namlı askerin, mola zamanlarında hem eğlenmek hem de kuvvetten düşmemek için bir anlamda idman saydıkları güreşe tutuşmalarına dayanıyor.
Şu anda Yunanistan’ın topraklarında kalan Simavna’da (Samona) mola sırasında Ali ve Selim adındaki iki kardeş, saatlerce güreşmesine rağmen yenişemez. Israrla birbirlerini kündeye getirmek üzere yaptıkları mücadelede her ikisi de oldukları yerde canlarını verir.

Akıncılar, iki kardeşi bir söğüt ağacının altına defnedip, vazifeleri gereği yollarına devam eder. Yıllar sonra akıncılar, arkadaşlarının mezarını ziyaret için gittiklerinde, iki pehlivanın mezarlarının bulunduğu yerde bir pınar görürler ve burası artık “Kırkpınar” olarak anılır.

Edirne’yi fetheden 1. Murat’ın güreşçiler tekkesi kurması sonrası, dönemin başkenti olan bu şehirde her yıl güreş yapılması gelenek haline gelir. Osmanlı-Rus Savaşı, Balkan Savaşı ve 1. Dünya Savaşı sırasında kesintiye uğrayan organizasyon, geçmişte Kırkpınar ağaları tarafından düzenlenirken, 1946 yılından bu yana Edirne Belediyesinin organizasyonunda gerçekleştiriliyor.

Ömer Cihad Kaya
08 Temmuz 2021, 13:34
​​​​​​​

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum