50 Türk yazarından seçme öyküler

50 Türk yazarından seçme öyküler
16 Eylül 2020 - 15:35

50 Türk yazarından seçme öyküler

Antolojiler aslında pek hak ettiği değeri bulamayan çalışmalardır. Kolay sanılsa da yapılması her babayiğidin harcı değildir. İyi bir antoloji hazırlamak için ona dahil edilecek eserleri seçebilmek başlıbaşına bir tecrübe ve kültürel birikim gerektirir. Çok kısa sürede ortalama seviyede bir edebiyat kültürüne sahip olmak isteyenler için bulunmaz bir nimet olan antolojiler, bu kültüre sahip kişilere de geçmişte okuduklarını derli toplu biçimde hatırlatan seyir defterleri gibidir. Bugün bahsetmek istediğim kitap da Alfa Yayınları'nın antoloji dizisinden 2001 yılında çıkmış olan "Türk Edebiyatından Öykü Antolojisi" adlı bir eser. Antolojiyi Metin Celal 2 cilt olarak derlemiş. Birinci ciltte Cumhuriyet'in İlanından 1950'li yıllara, ikinci ciltte ise 1950 sonrasından 2000'li yıllara kadar yazılmış seçme öykülere yer verilmiş.

Edebiyatımızın en önemli türlerinden birinin öykü olduğu vurgulanan takdim yazısında Metin Celal'in, "Türk Edebiyatından Öykü Antolojisi" şu sözlerle okura sunuluyor:

"Ülkemizde de güçlü bir öykü geleneği var. Öyküde yüzyıllar öncesinden gelen sözel gelenek, özellikle 20. Yüzyılın başından itibaren, dünyada gelişen öncü akımların izinde, çağdaş çizgiyi yakalamış ve onu aşmayı deneyen yazarların ürünleri ile gerçek yerini bulmuş. Bu antolojide yer alan örnekler hem öykücülüğümüzün gelişimini kavramanıza hem de bu edebiyat türünün niteliğini anlamanıza yardımcı olacak.Türk edebiyatında önemli yeri olan 50 yazarımızdan seçtiğimiz öykülerin, onların kitaplarını okuyacaklar için bir ilk adım olmasını arzuluyoruz. Bu antolojinin, özellikle, Türk öykücülüğünü tanımak isteyen ya da öykü türüyle ilk kez karşılaşan okuyucular için kaynak bir kitap olması da hedeflerimizden, amacımız okuyucunun dikkatini çağdaş Türk Öykücülüğü'ne çekmek, genel bir bilgi sahibi olmasını ve bu antolojiden aldığı tadlarla daha geniş okumalara yönelmesini sağlamak... Bu antolojide çağdaş öykücülüğümüzün gelişimini anahatlarıyla, 20. Yüzyıl başından itibaren izlemek, seçkin yazarlardan en güzel örnekleri okumak olanağı bulacaksınız"   

Kaynak Yeniçağ: Türk'ün kuvvetini cihana gösterdiler

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum