4 HAZİRAN İSYANININ ARKASINDA BÜYÜK GÜÇLER

4 HAZİRAN İSYANININ ARKASINDA BÜYÜK GÜÇLER
05 Haziran 2020 - 00:21 - Güncelleme: 05 Haziran 2020 - 00:24

Azerbaycan da 4 Haziran 1993 günü, Milli Hükümete karşı Rus yanlısı albay Suret Hüseynov ve askerlerinin isyan ettiği gündür. O günlerle ilgili olarak, Ebülfez Elçibey’in damadı, siyasetçi Aqil Samedbeyli facebook sayfasında aşağıdakileri yazdı. Aslında Aqil bey bu küçük açıklaması ile milli hükümete karşı oynanan oyunu açıklamaktadır.

1) 16 Ağustos 1992: İran Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani Nahcivan'a özel bir uçak gönderdi  ve Haydar Aliyev'i Tahran'a götürdü ...

2) ABD Büyükelçisi Richard Miles 21 Ekim 1992'de Azerbaycan Cumhurbaşkanı ile görüşmesi sırasında şu soruyu sordu:

-Sayın Başkan! Ermenileri soykırım mı etmek istiyorsunuz? (O zaman Azerbaycan Karabağ bölgesinde başarılı operasyonlar gerçekleştiriliyor ve savaş devam ediyordu).

Buna karşılık Cumhurbaşkanı Elçibey:

- Hayır, biz sadece Dağlık Karabağ'daki uluslararası teröristleri ve yasadışı silahlı kuvvetleri ortadan kaldırmak istiyoruz! Dedi.

24 Ekim 1992 - ABD 907 sayılı Kararı kabul etti ve Azerbaycan'a yardımı yasakladı!

3) Aralık 1992 sonu:

Rusya'nın Bakü Büyükelçisi Walter Shonia , Moskova'ya Rapor gönderiyor :

Elçibey 3 yıl iktidarda kalırsa:

a) Türk Ordusu gibi bir Ordu kuracak!

b) Çok güçlü bir ekonomiye sahip olacak!

c) Tamamen bağımsız olacak ve çevre ülkelere örnek olacak!

d) Rusya tüm Kafkasya'yı kaybedecek!

Acil önlem alınmalıdır!

4) Aralık 1992 sonu: 14 Mayıs 1997 tarihinde İngiltere'de yayınlanmıştır.

Daily Mail, 1994 yılına kadar Azerbaycan'da BP için çalışan ve Londra'da bir AB Danışmanı olan Leslie Abrahams'ın bir makalesini yayınladı. Bu makalede Leslie, İngiliz İstihbaratı ile birlikte BP'nin Elçibey hükümetinin devrilmesini desteklediğini açıkladı!

5) Başbakan Süleyman Demirel, FETÖ ekibi ve Doğan Medya Grubu, Haydar Aliyev'i destekledi. Süleyman Demirel,  Elçibeyin devrildiği güne kadar Azerbaycan'a tahsis edilen 250 milyon dolarlık kredinin bir kuruşunu vermedi!

Karşılığında, Nahçivan'a 100 milyon dolar kredi tahsis etti ve 25 milyon doların üzerinde para verdi.

3 Ocak 1993: Moskova'da,  ABD ve Rusya Cumhurbaşkanları ortak bir açıklama yaptı:

* ABD ve Rusya Federasyonu Dağlık Karabağ'da Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki kanlı olaylar karşısında derin üzüntülerini dile getiriyorlar.

Popüler bir İngiliz gazetesi olan Sunday Times, 1993'te 26 Mart 2000'de Azerbaycan'daki darbe hakkında bir rapor yayınladı. Başlık şuydu:

Petrol Devleri Grevde! Gazete bu haberi Türkiye Ulusal İstihbarat Teşkilatı'nın raporuna dayanarak yazdı!

Türkiye Ulusal İstihbarat Teşkilatı, dev petrol şirketlerinin 1993 yılında Azerbaycan'da Ebulfez Elçibey'e karşı yapılan darbenin arkasında olduğunu ve İngiliz petrol şirketi BP ile Amerikan petrol şirketi AMOCO'nun Haydar Aliyev'i iktidara getiren darbenin arkasında olduğunu yazdı !..

Bu raporun doğruluğuna inanmak için Haydar Aliyev'in iktidara gelmesinden sonra düzenlenen Petrol Sözleşmesine bakmak yeterlidir.  Amerika'ya% 40, İngiltere'ye% 20, Rusya'ya% 10!

Uluslararası Şirketler tarafından kurulan Konsorsiyum Başkanlığı ve birinci başkan yardımcısı AMOCO ve BP'ye her 5 yılda bir yer değiştirmeleri şartıyla verilmiştir!

Çok düşündürücü değil mi?

Azerbaycan gibi zengin kaynaklara sahip bir ülkenin başında, ülkenin zengin kaynaklarından vazgeçmeyen ve tüm topraklarını işgalden kurtarmaya kararlı olan, onurlu, bağımsız bir siyasi lidere sahip olmak kimsenin umurunda değildi!

Bütün güçlerini bir araya getirip devirdiler!

Halkım izledi!

Aslında, güç Elçibey'den alınmadı, servetimiz ve gücümüz insanlardan alındı, Elçibey koltuk sevdalısı değildi!

Allah sana rahmet eylesin Ebülfez bey

Varlığın çok aranıyor.

Kaynak: https://asasmedya.info/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum