31 yıl önce bugün - Hocalı soykırımı...

31 yıl önce bugün - Hocalı soykırımı...
26 Şubat 2023 - 12:39
Azerbaycan'ın Hocalı kentinde Ermeni soykırımının üzerinden 31 yıl geçti.
 
Azerbaycan'da yayın yapan Yenicag.az'a göre, 25-26 Şubat 1992 gecesi Ermeni askeri birlikleri, Rusya'nın 366. motorlu tüfek alayının yardımıyla Hocalı şehrini işgal etti ve orada yaşayan barışçıl nüfusa, yani Azerilere karşı soykırım gerçekleştirdi.
25 Şubat 1992'de Ermeni silahlı kuvvetleri, SSCB döneminde Hankendi şehrinde konuşlanmış 366. motorlu tüfek alayına bağlı zırhlı araçlar ve askeri personel yardımıyla Hocalı şehrine saldırdı. Kuşatma altındaki şehrin 2.500 sakini kaçmak için Ağdam yönüne doğru hareket etti. Ancak pusuda duran Ermeniler sivilleri vurdu. Yüzyılın trajedisi olan Hocalı soykırımı sonucunda 613 Hocalı sakini katledilmiş, 8 aile tamamen yok olmuş, 25 çocuk anne ve babasını kaybetmiş, 130 çocuk anne ve babasından birini kaybetmiştir. 76'sı çocuk 487 kişi düşman kurşunlarıyla yaralandı. 1275 kişi esir alındı. 68'i kadın ve 26'sı çocuk 150 rehinenin akıbeti hâlâ bilinmiyor.
Resmi tahminlere göre, Hocalı şehrinin yasadışı Ermeni silahlıları tarafından işgaliyle bağlantılı olarak devlet mülkü ve özel mülkün tahrip edilmesi ve yağmalanması nedeniyle Azerbaycan devletine ve vatandaşlarına 140 milyondan fazla manat (yaklaşık 170 milyon ABD doları) neden oldu. gruplar.
1993 yılında Bakü'nün Hatai semtinde Hocalı soykırımı kurbanlarının anısına bir anıt dikildi.
1994 yılında Haydar Aliyev'in girişimiyle Milli Meclis "26 Şubat - Hocalı Soykırımı Günü" özel bir karar kabul etti. Belgede, olayın nedenleri ve failleri ayrıntılı olarak anlatıldı.
Şubat 2009'dan bu yana İslam Konferansı Gençlik Forumu Organizasyonu Kültürlerarası Diyalog Baş Koordinatörü Leyla Aliyeva'nın girişimiyle "Hocalı'ya Adalet" kampanyası düzenleniyor. Kampanyanın amacı, uluslararası toplumu Hocalı faciası hakkında bilgilendirmek, trajediye uluslararası dünyada manevi ve siyasi değer kazandırmak ve uluslararası düzeyde anılmasını sağlamaktır. Kampanyanın uluslararası koordinasyonu  www.justiceforkhojaly.org web sitesi üzerinden yürütülmektedir  .
Hocalı soykırımının yıl dönümü her yıl Azerbaycan'da ve dünyanın birçok ülkesinde hüzünle kutlanıyor. Her yıl 26 Şubat tarihinde Azerbaycan büyükelçilikleri ve diaspora teşkilatları faaliyet gösterdikleri ülkelerde anma törenleri ve konferanslar düzenlemektedir. Bu etkinliklerde Ermenilerin Hocalı'da yaptıkları mezalimi anlatan fotoğraf kabinleri ve belgeseller, soykırım gerçeklerini anlatan kitaplar sergileniyor.
Şu anda 18 eyaletin ulusal yasama organlarının yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri'nin 24 eyaletinin yanı sıra İslam İşbirliği Teşkilatı ve Türk Devletleri Teşkilatı'nın sivillerin katledilmesini kınayan çok sayıda karar ve karar kabul ettiğini belirtmek gerekir. Hocalı'yı soykırım ve insanlık suçu olarak değerlendiriyor.
İlk yayın yeri: https://yenicag.az/31-il-evvel-bu-gun-xocali-soyqirimi/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları