30 Ağustos Zafer Bayramı: Büyük zaferin 99'uncu yıl dönümü

30 Ağustos Zafer Bayramı: Büyük zaferin 99'uncu yıl dönümü
30 Ağustos 2021 - 19:08

Bugün Türk milletinin kahramanlık timsallerinden olan Başkomutanlık Meydan Muharebesi zaferinin 99’uncu yıl dönümü kaydediliyor.

Anadolu’yu işgal eden Yunan askerlerini bozguna uğratarak Türk bağımsızlığını yeniden tesis eden Başkomutanlık (Başkumandanlık) Meydan Muharebesinin 99’uncu yıl dönümü bugün kaydediliyor.

Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün 26 Ağustos 1922’de Afyon, Kocatepe’den verdiği “taarruz” emri ile bir halkın kahramanlık destanına dönüşen 30 Ağustos 1922’de kazanılan Başkomutanlık Meydan Muharebesi ülke çapında coşkuyla kutlanıyor.

QHA (Kırım Haber Ajansı) olarak Anadolu’yu yeniden vatan yapıp Türk milletini bağımsızlığa kavuşturan, tarihe altın harflerle yazılan büyük zaferin yıl dönümünde ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygıyla anıyoruz.

İŞGALLERLE BAŞLAYAN KARANLIĞI BOĞAN ZAFER

Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı (Harb-i Umumi) sonrasında İtilaf güçleriyle 30 Ekim 1918’de imzaladığı Mondros Mütarekesi’nin ardından, Yunanistan 15 Mayıs 1919’da İzmir’i ve müteakiben Anadolu’nun batısını işgale başlamıştı.

Yunan işgali savaş yorgunu bir milletin, İtilaf güçlerinin baskısı ve işgalleri altındayken silkinerek direnişe geçmesine, bozgun psikolojisine karşın imkanları ölçüsünde savunma ve kurtuluş olanakları aramaya sevkine yol açmış, 19 Mayıs 1919’da modern Türkiye’nin kurucusu Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk, Samsun’a çıkarak Milli Mücadeleyi başlatmıştır.

Kahraman Mehmetçiğin, yediden yetmişte Türk milletinin azim ve iradesiyle bütün yokluklara rağmen yüreğindeki cesaret ve inançla kanının son damlasına dek mücadele etmesi tarihe geçti. Türk köylerinin talan edilip yakılması ve çeşitli saldırılarla, tecavüzlerle Anadolu’yu kana ve ateşe boğan işgalciler, Milli Mücadele’nin (Kurtuluş Savaşı-İstiklal Harbi) başarıyla sürdürülmesi neticesinde 26 Ağustos’ta Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın (Atatürk), “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” emriyle başlayan Büyük Taarruz harekâtı ile püskürtülmüş, Türk ordusu Yunan işgali altındaki İzmir’e 9 Eylül 1922’de girmiştir.

“TÜRK MİLLETİNİN HÜRRİYET VE İSTİKLAL DÜŞÜNCESİNİN ÖLÜMSÜZ ABiDESİ”

Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk’ta Büyük Taarruz’u “muazzam bir eser” olarak nitelendirerek şu sözlerle anlatmaktadır: “Bu eser, Türk milletinin hürriyet ve istiklâl düşüncesinin ölümsüz bir âbidesidir. Bu eseri yaratan bir milletin evlâdı, bir ordunun başkomutanı olduğumdan, mutluluk ve bahtiyarlığım sonsuzdur.


Kırım Haber Ajansı - QHA
Mehmet Berk Yaltırık
30 Ağustos 2021, 10:13

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum