2000 yıldır yaşayan beyin hücresi

Pompei'de Vezüv yanardağı patlamasında taş kesilmişti! Bilim insanları buldu 2000 yıldır yaşıyor

2000 yıldır yaşayan beyin hücresi
08 Ekim 2020 - 07:10 - Güncelleme: 08 Ekim 2020 - 07:39

Keşfin bulunduğu insan kalıntısının bilim insaları tarafından ilk olarak 1960 yılında, MS 79 yılında yaşanan volkanik patlama sırasında kül bulutlarının altında kalan Herculaneum şehrinde bulunan kalıntılar arasında yer aldığı bildirildi.

5rshfordpka7bx-zfspyrg.jpg

Araştırmacılara göre, yanardağ patlaması sırasında hayatını kaybetmiş olan kişinin 25 yaşlarında olduğu tahmin ediliyor. Genç adamın kalıntılarının, İmparator Augustus’a tapınmak için inşa edilmiş bir tapınakta yer alınan ahşap bir yatakta yüzüstü yatarken bulundu.

PATLAMAYA RAĞMEN GÜNÜMÜZE KADAR MUHAFAZA OLMUŞ

Napoli Federico II Üniversitesi’nde Forensik Anthropolog olan Pierpaolo Petrone, projenin 2018 yılında ‘kafatası içinde cama benzer ve parlak bir takım materyalleri’ fark ettiği zaman başladığını belirtti. Petrone, camlaşmış görüntünün kurbanın beyninin yoğun ısı sonrasında yaşanan hızlı soğumaya mağruz kalması nedeniyle yaşanan camlanma olduğunun bilgisini verdi. Kurbanın beyninin nasıl bu hale geldiği ile ilgili olarak Petrone, ‘volkanik küle mahruz kalan beyin ilk önce sıvılaşmış ve hemen sonrasında ise volkanik kül birikintisinin ani soğumasıyla camlaşmış olabiliceğini söyledi.

wmofv0zreeyhmkweu7dxea.jpg

Petrone, hücrelere elektron mikroskobu ile yaptıkları incelemeler sonrasında rastladıklarını açıkladı ve hücrelerin ‘inanılayamayacak kadar iyi korunmuş ve seçilebilir bir durumda’ olduklarını belirtti. Kurbanın omuriliğinde de yine aynı şekilde korunmuş sinir kalıntılarına rastladıklarının bilgisini verdi.

Aynı araştırmaya katılan Roma Tre Üniversitesi’nde Yanardağ Uzmanı olan Guido Giordano, iskeletin yakınında bulunan yanmış odun kalıntıları sayesinde patlama sonrasında bölgenin 500 derecenin üstüne çıktığı bilgisine ulaştıklarını belirtti.

Kaynak Yeniçağ gazetesi

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum