20 Ocak (Yanvar) Katliamının Dünya basınına yansımaları

Sovyet ordusunun 20 Ocak 1990 tarihinde Bakü'yü işgalinin Dünya basına yansımaları

20 Ocak (Yanvar) Katliamının Dünya basınına yansımaları
21 Ocak 2023 - 09:11
Azerbaycan halkının hafızasında ve kalbinde derin izler bırakan 20 Ocak olaylarının üzerinden 33 yıl geçti. Katliamla ilgili istatistiki rakamlar, Bakü'de Sovyet ordusunun katliamı, Moskova'nın Azerbaycan'ın bağımsızlık hayallerini gözüne sokmak ve halkı korkutmak istemesi - tüm bunlar biliniyor.
 
Bu olaylara uluslararası düzeyde yeterli bir hukuki ve siyasi değerlendirme yapmak çok önemlidir. Baltık bölgesi, Ukrayna ve Gürcistan'ın yanı sıra Kazakistan'daki benzer süreçlere - SSCB birliklerinin halkın hak ve özgürlükleri için demokratik ve sivil mücadeleye ve barışçıl protestocuların katledilmesine tepkisi - yabancı tepkiler yaygın olsa da , 20 Ocak'ta düzgün davranıldığı bildirilmedi. Elbette Ermeni diasporasının rolü, Azerbaycan'ın küresel bilgi alanına girememesinin etkisi ve Sovyet Rusya'nın yarattığı bilgi ablukası ve diğer faktörler de önemliydi. Ancak yabancı basında yargılamayla ilgili bazı bilgiler yayınlandı.
 

Dünya medyası 20 Ocak olayları hakkında ne yazdı?
Yenicag.az, Modern.az'ın bu konuda yaptığı araştırmayı sunuyor.
ABD basınında "Los Angeles Times", "The New York Times", "Washington Post", "The Christian Science Monitor", "The Baltimore Sun" ve diğer yayın organları davayla ilgili haberler yayınladı.
Örneğin, "Los Angeles Times" gazetesi 23 Ocak 1990'da şöyle yazdı: "Yürüyüşler 20 ve 21 Ocak'ta yapıldı. Ayın 22'sindeki toplu cenaze töreni, tüm gösterileri yasaklayan olağanüstü hâle açık bir meydan okumaydı. Şehitler Sokağı'nda düzenlenen cenaze töreni, "Moskova" otelinin üst katlarına konuşlanmış özel muhafızlar ve keskin nişancılar tarafından yakından izlendi. Tüm zorlu engellere ve tehlikeli gözetlemeye rağmen yiğit insanlar şehitlerin anısına yakışır bir cenaze töreni düzenlemeyi başardı."

"The Washington Post" gazetesi 21 Ocak 1990 tarihli sayısında, Azerbaycan'da yaşananların Gorbaçov'un iktidara geldiği 1985 yılından bu yana "en ciddi kriz" olduğunu yazdı.
Büyük Britanya'da "The Times" gazetesinde, "The Guardian" yayınında, BBC kanalında ve diğer basın sayfalarında bilgi yayıldı.
"The Times" 29 Ocak 1990 tarihli sayısında şunları bildiriyordu: "Azerbaycan'daki askeri harekattan on gün sonra, Sovyet liderliği arasında ciddi bir anlaşmazlık olduğu ortaya çıktı, bu da Sovyet yapısının temel direklerinin yıkıldığı anlamına geliyor. sarsılmış."

"Financial Times", milliyetçi "Pamyat" örgütünün bile Moskova'dan askerlerini Azerbaycan'dan çekmesini talep ettiğini yazdı. Gazete, 20 Ocak katliamından hemen sonra, 19-20 Ocak gecesi Bakü'ye giren birliklerin Stavropol, Rostov ve Krasnodar'dan gelen suçlulardan oluştuğunu da doğruladı.
"Bağımsız" gazetesi 2 Şubat 1990 tarihli sayısında şunları yazdı: "Korgeneral Dubinyak, durumun düzelmesi halinde Bakü'de sokağa çıkma yasağı süresinin kısaltılacağını duyurdu. Bakü'de konuşlanmış 17.000 askerin gelecek ayın ortasına kadar şehirden çekilmesini umduğunu ifade etti."
Aynı zamanda Türk medyası da Moskova'nın Bakü'de yaptığı katliamı sert bir dille eleştirdi ve katliam olarak değerlendirdi.

Örneğin, "Cumhuriyet", "Hürriyet", "Günaydın" gibi gazeteler olaylara geniş yer vermiş, kamuoyuna detaylı bilgiler vermiş ve Azerbaycan'a desteklerini ifade etmişlerdir. 20 Ocak'ta Azerbaycan Kültür Derneği, siyasetçiler Bülent Ecevit, Alparslan Türkeş, Yıldırım Akbulut ve diğer kamuoyunun kardeş milletin sahiplenilmemesine ilişkin açıklamalarına yer verildi.
Ayrıca Avrupa ülkelerinin medya organlarında ve SSCB dışında yaşayan sömürge uluslarının temsilcilerinin - gazeteciler ve muhaliflerin - bültenlerinde ve basın yayınlarında 20 Ocak hakkında bilgiler yer aldı.

Olayların üzerinden 33 yıl geçmesine rağmen, 20 Ocak'ta dünya kamuoyunu tam ve doğru olarak bilgilendirmek için dünya basınında kapsamlı materyallerin yayınlanmasına hala büyük bir ihtiyaç olduğunu gözlemlemek oldukça kolaydır. 
İlk yayın yeri: https://yenicag.az/20-yanvara-beynelxalq-reaksiyalar-dunya-metbuati-ne-yazirdi-arasdirma-foto/

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum