'Zarrab davası ABD-Türkiye ilişkilerini koparabilir'

İngiliz Financial Times gazetesi, ABD’de görülen ve Zarrab'ın itirafçı olması ile tek sanığı Halkbank eski Müdür yardımcısı Hakan Atilla olan davanın ABD-Türkiye ilişkilerini koparabileceğini yazdı. Yakın zamanda ABD-Türkiye arasında gerilime sebep olan Rakka'daki IŞİD tahliyesini de İngiliz yayın kuruluşu BBC ortaya çıkarmış Başbakan Binali Yıldırım'ın İngiltere ziyareti sürerken, ABD ve İngiltere'nin Suriye'de büyük bir çekişme içerisinde olduğu konuşulmuştu.

'Zarrab davası ABD-Türkiye ilişkilerini koparabilir'
29 Kasım 2017 - 16:10

ABD'de tutuklu Reza Zarrab davasında yargıç Richard Berman, "davanın tek sanığının eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla olacağını" açıkladı. Savcılıkla iş birliği yapacağı konuşulan Zarrab, önceki günkü duruşmaya katılmadı. Dün akşam ise Zarrab'ın kendisine yöneltilen suçlamaları kabul ettiği ortaya çıktı. Zarrab'ın New York'ta tutuklu sanık olarak yargılanırken, soruşturmayı yürüten savcılıkla anlaştığı ve 'tanık' konumuna geçip, kendisine yöneltilen suçlamaları 26 Ekim tarihinde kabul ettiği bildirildi.

Halkbank Eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, avukatlarının erteleme talebi reddedilince, esastan görülen ilk jürili duruşmada dün hâkim karşısına çıktı. Zarrab'ın ise "savunma anlaşması" kapsamında tanıklık yapacağı ve çarşamba günü mahkemeye çıkabileceği bildirildi.

TANIK OLARAK İFADE VERDİLER

Yargıç Richard Berman, duruşmanın başında savcılık makamına “Bugün kimleri tanık olarak çağıracaksınız” diye sordu. Denton, Zarrab dışındaki isimleri şöyle sıraladı: OFAC'tan (Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi) bilirkişi Mark Dubowitz, FBI ajanı Lisa Palluconi, FBI tanığı Bülent Bulut.”

ALTI AYRI SUÇLAMA YER ALIYOR

Reza Zarrab'ın sanıklıktan çıkarıldığı iddianamede yer alan biri tutuklu (Hakan Atilla), sekiz kişiye altı suçlama yöneltiliyor.

Bunlar şöyle:

“ABD ve özellikle de ABD Hazine Bakanlığı'nı dolandırmak için kumpas kurma, Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası'nı delmek için kumpas kurma, bankacılık sisteminde sahtekârlık yapma, bankacılık sisteminde sahtekârlık yapmak için kumpas kurma, kara para aklama, kara para aklamak için kumpas kurma.”

İNGİLİZ YAYIN KURULUŞU: DAVA, ABD-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİ KOPARABİLİR

İngiliz Financial Times gazetesi, ABD'de görülen ve Zarrab'ın itirafçı olması ile tek sanığı Halkbank eski Müdür yardımcısı Hakan Atilla olan davanın ABD-Türkiye ilişkilerini koparabileceğini yazdı. BBC Türkçe'nin aktardığına göre gazete, “Dava Ankara'nın Kürtler ve Gülen'le ilgili endişelerinin önüne geçti” ifadesini kullandı.

Davayla ilgili söylentilerden biri de daha önce Erdoğan'ın yakın çevresi ve hükümetine yönelik operasyonlarda sızdırılan ses kayıtlarının savcılar tarafından mahkemeye sunulup sunulmayacağı” diye yazan Financial Times'a göre, “Erdoğan ve yakınlarının ismini karalama potansiyeli taşıyan Sarraf davası, Ankara'nın Kürt ve Gülen endişelerinin önüne geçti.”

Gazete ismini vermek istemeyen bir Türk yetkili ile konuştuğunu belirterek, yetkilinin şunları söylediğini yazdı: “Durum çok ciddi. ABD ile ne zaman bir sorunu halletmeye çalışsak karşımızda üç yeni sorun daha buluyoruz" 

İNGİLTERE-ABD GERİLİMİ


Yakın zamanda ABD-Türkiye arasında gerilime sebep olan PYD'lilerin Rakka'da gerçekleştirdiği IŞİD tahliyesini de İngiliz yayın kuruluşu BBC ortaya çıkarmış, bundan birkaç hafta sonra gerçekleşen Başbakan Binali Yıldırım'ın İngiltere ziyareti sürerken de ABD ve İngiltere'nin Suriye'de büyük bir çekişme içerisinde olduğu konuşulmuştu.

TÜRKİYE ABD ARASINDAKİ BİR DİĞER SORUN: PYD

Fakat-Türkiye ABD ilişkileri gazetenin söz ettiği gibi yalnızca Gülen ve Zarrab konuları değil. İki ülke arasındaki en büyük sorunlardan biri de ABD'nin Suriye'de PKK uzantısı PYD'yedesteğini sürdürmesi ve Washington'dan bu konuda yükselen çatlak sesler...

TimeturkHaber


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum