Yunanistan'ın Küçük Asya Cephesi Birlikleri

Küçük Asya Cephesi birliklerinin askeri hareketi (1-6 Kasım 1920) Not: Yazı Yunan Sitesinden alınmıştır. Atatürk ve Türklere karşı düşüncelerini öğrenmek amacıyla yayınlanmıştır. Yazıya müdahale edilmemiştir.

Yunanistan'ın Küçük Asya Cephesi Birlikleri
01 Mart 2019 - 11:21 - Güncelleme: 01 Mart 2019 - 11:26
1920’lerin seçimlerinde Yunan ordusunun Küçük Asya cephesindeki konumu, Kemal kuvvetlerine karşı oldukça güvenliydi, ancak Sevr Antlaşması’nın içeriğinin açıklanmasının ardından bir Türk düzenli ordusunun birimleri tarafından büyük ölçüde güçlendiler. Yunan ordusu A ve B ordusu tugayları Bursa ve Uşak çevresine yerleştirildi, ancak güçlü Türk kuvvetleri Eschke Şehir ve Aphion Karahisar bölgelerinde yoğunlaştı, Yunan bölgelerini kavga ve atışlarla taciz etti. Ancak, 11 Ekim 1920'de Kemalikler, ilk küçük zaferlerini Jedi'nin geçici olarak ele geçirilmesi ve Korgeneral Konstantin Maneta ve Albay George Kondylis'in emriyle XIII Bölümünün geri çekilmesiyle kazanacak.
Yunan siyasi ve askeri liderliği, 1920 yazında kampanyanın nasıl sürdürüleceğine dair bölünmüş göründü: GER, Yunan ordusunun derhal güçlendirilmesini ve ilerletilmesini, Ankara ve İkonion'un Kemalikos'u kararlı bir şekilde güçlendirmeden önce işgal etmesini önerdi. Bu doğrultuda, Yunanistan’da Sevr Antlaşması’nı kazanan alanın dışında kalan Bursa ve Uşak’ın da işgali oldu. Bununla birlikte, Venizelos'un, bu tür girişimleri başlatmak için siyasi ve ekonomik önkoşulları belirleyen bu görüşleri onaylamadığı, iki kentin ele geçirilmesi kabul edilemez olarak görülüyor. Ağustos 1922'nin sonundaki kararıyla,
Yunan ordusunun kasım 1920’deki pozisyonları
Komutan Paraskevopoulos altındaki ordu personelini Atina'ya nakledilmeye zorladı, böylece doğrudan gözetim altında olacaktı ve gelecekte işgal altındaki bölgeyi büyütmek için herhangi bir girişimde bulunmayacaktı. Artan lojistik ve polislik ihtiyaçları ile. Paraskevopoulos hemen istifa etti, ancak Stergiadis'in müdahalesinden birkaç gün sonra istifa etti. AHG aslında Atina'ya transfer oldu, ancak bir ay sonra Venizelos'un kârlı olmayan kararını anlayan yeni bir kararla Smyrna'ya geri döndü.
 
Eleftherios Venizelos'un 1920 seçimleri, konjonktür nedeniyle Küçük Asya Cephesinde görev yapan tüm seviyelerdeki memurlar tarafından kesin olarak kabul edildi. Seçim öncesi dönemde, üst düzey ordu subaylarının, "Liberaller" için oy vermeye zorlamaya çalışan, askerler üzerinde geniş bir siyasi propaganda yürüttüğü görülüyor. Başkomutan Paraskevopoulos, Küçük Asya ordularının koltuklarının bulunduğu Kasamba'dan yaptığı açıklamada, Venizelos'un seçilmemesi, ordunun sorumluluğunu üstlenmesi ve kurulan herhangi bir hükümete karşı durma niyetini kaydetti. Aynı zamanda ordunun şefi Th. Pangalos ve Kasım seçimlerinde askeri bir bekçi rolünü üstlenen Kydonias Othonaios bölümünün komutanı Atina’da ve Grigoriadis’e göre "Birleşik muhalefet" durum sorunu çıkarsa olası Venizel askeri tepkisi olacaktı Kral Konstantin’in restorasyonu. Ancak, seçimlerinin sonuçları ortaya çıktı ve tepki vermedi ya da muhtemelen tepki vermedi.
 
Küçük Asya'daki Venizelist subayların eylemleri siyasi propaganda düzeyiyle sınırlı değildi, fakat aynı zamanda oylamayı da bulanıklaştırdılar, ancak bu müdahalenin kapsamına dair kesin bir gösterge yoktu. Cephenin seçim sonuçları hiçbir zaman kamuya açıklanmamıştı ve seçim sonrası korelasyonlarda dikkate alınmadılar, çünkü açıkça güvenilir olmadılar. Anketler, Kondylis'in komutasındaki birim tarafından (XIII Tümeni Piyade Tümeni'nin bir komutanı olarak görüldüğü gibi) teslim edildiğinde, oyların açıkça ihlal edildiği halde, oyların yüzlerce ikiye bağlanması karakteristiktir. Ancak, "Birleşik Muhalefet" lehine olan eğilim
Cheniz Han'ın yeniden birleşmesinden sonra Plastiras ve Konstantinopolis
Venizelistler karşıtı 2500 kişiden sadece 100 oy aldı. Bu belirli oybirliğindeki venizelizm, savaşın ordularının vicdanında tanımlandı ve bu sonuç, günlük yaralanma veya ölüm ihtimaliyle karşı karşıya kalan askerlere oy hakkı verme girişiminin doğal sonucuydu.

Kuşkusuz, hem yenilgiyi hem de galipleri şaşırtan seçimin nihai sonuçlarıdır ve bilindiklerinde, Küçük Asya Cephesi birimlerinin disiplinlerinde büyük bir düzensizliğe neden oldular. Askerlerin çoğu, işten çıkarılmalarının ve kampanyalarının yaklaşmakta olduğuna inanıyordu ve birimlerinin görüşlerini bile terk ederek festivaller kurdular. Savaşın Venizelos için siyasi bir seçim olduğu ve seçim yenilgisi nedeniyle işten çıkarılmasıyla işten çıkarılması ya da Yunanistan'a dönüşünün yakın olması yaygın bir algıydı. Birçok silahlı asker, birliğin yönetiminden ayrılmak zorunda kalan Kondylis gibi Liberallere çok fazla maruz kalan komutanlarına ve aynı sorunla karşı karşıya kalan diğer meslektaşlarına karşı döndü. Yeni hükümeti devirmek için basın haberleri ve komplolarla eleştirdikleri uluslararası bir ordunun rejimi altında Konstantinopolis'e kaçtılar. Kasım ayının ilk kritik günleri, iç kısımdaki askeri birliklerin dağıldığına ve askerlerinin evlerine döndüğüne dair söylentilerdi.
 
Başkomutan Paraskevopoulos, Liberallerin Seçim başarısızlığını öğrendiğinde, Teğmen Albay Theophilos Voutsinas ve 8. Birlikler topçu filosu altında derhal Atina’ya devredilmeleri ve Birleşmiş Millet’ten devralmaları önlenmesini istedi. ". Ancak, Küçük Asya ordusunda, fanatik Venizelian "savunucularının" yanı sıra, 1917'de Venizelistler tarafından sınır dışı edilmeyen çok sayıda "kalan" subay da vardı.
Küçük Asya kampanyası sırasında eylemde olan Yunan süvarileri
Diğerleriyle birlikte, bazıları sonuçların açıklanmasından sonra, Dimitrios Rallis’te kurulacak yeni hükümetin lehine açıktı. Süvari tugayındaki (geleneksel olarak Taht ve Muhafazakârların lehine) süvari süvarisinin ana destekçisi olan süvariler kavgası Ioannis Tsangaridis’in bulunduğu bir savaş bölgesi, Girit Anayasası’nın transferinin casusluğuyla casusluk yaparak ve treni boşa çıkarmak için bir emir verdi. "isyancılar" taşırlardı.
 
Durum bu değildi, çünkü Paraskevopoulos, Venizelos’un 3 Kasım’da aldığı telgraftan sonra, yeni hükümeti disipline çağırmasıyla aynı gün emri hatırladı. Aynı gün, Uşak'ı çevreleyen durum, Türk ordusunun birlikteliğinin yoğunlaşmasından dolayı şaşırtıcı iken, Paraskevopulos, Casabas'ta bulunan süvari tugayının karayoluyla ilerlemesini emrederken, anların hareketsizliği ile yargılanan herkesi disipline davet etme emri çıkardı. Bu, muhtemelen Liberal askeri birliğe en çok karşı çıkan politikayı kaldırarak arkadaki durumu kontrol altına alma girişimi içinde bulunuyordu. Albay Tugayının komutanı Albay N. Spiropoulos, reddettiği bir telgraf gönderdi.
birim hareket ederken sipariş itfaiye bölümü Giritliler'in çok iken sekiz gün noktasından sürüş katılmaması gibi politik ve askeri motive ve alanından Tugayı atmak için amaçlanan olduğu PARASKEVOPOULOS itham ikinci telgraf daha yakın ve demiryolu ile seyahat sonrasında anında bölgeyi artırabilir. Son olarak, Paraskevopoulos tugay kurdu edilecek vatan ve yeni meşru hükümete dikte uyarak içinde herhangi bir düşman ezecek yönünde kendisini uyardı ...
 
Paraskevopoulos, durumun kontrolünü tamamen kaybettiğini hissetti ve 5 Kasım'da istifa ederek hükümeti derhal yerine koyması için ya da Başbakanın kendisini iç birimlerdeki disiplini yeniden kazanmak için Smyrna'ya gitmesi için kovdu. bu durum artık askeri idare tarafından tamamen kontrol altına alınmadı. 9 Kasım'da Korgeneral Anastasios Papoulas, Küçük Asya ordusunun komutasını devraldı 
ve Türklerin Uşak'a saldırması nihayet gerçekleşmedi. Ön cephedeki Yunan birimleri disiplinli kaldı ve bu yüzden yakın zamanda gerçekleşen bir şeyi kuvvetli bir şekilde henüz artırmayan Kemalistler, Yunan cephesinde bir mola verme fırsatı bulamadılar ...      

J. B.
 
kaynaklar
 
AES Tarihçesi, Prousis Uşak İşletmeleri (Temmuz - Kasım 1920), BIS
 
Gunnar Herring, Yunanistan'daki Siyasi Partiler Cilt B, MIET yayınları
 
Phobos Grigoriadis, Bölünme - Küçük Asya, KEDRINOS yayınları
Kaynak:http://www.istorikathemata.com/2014/05/1-6-1920.html

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları