Yesevi Ünivesitesi Başarısı

Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Yıldız, Kazakistan’daki doktorların yüzde 50’sinin Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi mezunu olduğunu söyledi.

Yesevi Ünivesitesi Başarısı
21 Ekim 2017 - 18:28

Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Musa Yıldız, Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesinin Türk dünyasından gelen öğrencilere sağladığı imkanlar hakkında bilgi verdi. Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesinin Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından 1991 yılında kurulduğunu hatırlatan Yıldız, 1992’de de Türkiye ile Kazakistan arasında yapılan anlaşmayla Türkiye-Kazakistan ortak devlet üniversitesi statüsü aldığını söyledi. Bugüne kadar üniversiteden yaklaşık 70 bin öğrencinin mezun olduğunu söyleyen Yıldız, şu an Türk Cumhuriyetleri ve akraba topluluklarından 8 bine yakın öğrencinin eğitim gördüğünü aktardı.

Türkistan nüfusu 10 katına çıktı

Yıldız, üniversitede 10 fakülte ve bir yüksekokulun faaliyet gösterdiğine işaret ederek Türkiye’de de bir ön lisans, üç lisans ve 16 yüksek lisans uzaktan eğitim programlarının olduğunu söyledi. Üniversitenin Türkistan kentinin kalkınmasına büyük katkı sağladığını ifade eden Yıldız, “Üniversitemizin kurulmasıyla Türkistan’ın 25 bin olan nüfusu 280 bine ulaştı ve daha gelişmiş bir şehir haline geldi. Üniversitemiz, Türkistan halkıyla kaynaşma projeleri de gerçekleştirdi.” dedi.

Üniversiteye yoğun talep var

Üniversiteye Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Afganistan’dan çok sayıda öğrenci talebinin olduğuna dikkati çeken Yıldız, “Biz bu taleplere yetişemiyoruz. Öğrencilerimizi özel bir elemeden geçirdikten sonra kabul ediyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye ile denklik sorunu yok

Üniversitenin Türkiye’de denklik sorunu olmadığını vurgulayan Yıldız, sözlerine şöyle devam etti: “Yurt dışından mezun olan öğrencilerin öncelikle denklik alması gerekiyor. Türk öğrencilerin aldığı diplomayla bizim diplomamız eşit statüde. Kazakistan’da herhangi bir problem yok. Türk dünyasının diğer ülkelerinde de mezunlarımız rahatlıkla iş bulabiliyor.” Yıldız, Kazakistan’dan Türkiye’ye staj için gönderdikleri öğrenci sayısını artırmak istediklerini belirterek “Türkiye’den buraya yılda 500 civarında öğrenci getiriyorsak buradan Türkiye’ye 50’ye yakın öğrenci gönderiyoruz. Arzumuz Kazakistan’dan Türkiye’ye daha çok öğrenci göndermek” ifadelerini kullandı.

Mezunlar iyi görevlerde çalışıyor

Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi mezunlarının tercih edildiğini kaydeden Yıldız, “Mezunlarımız iyi görevlerde çalışıyorlar. Özellikle tıp alanında Kazakistan’daki doktorların yüzde 50’si Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi mezunu. Bu da bizim için sevindirici bir şey” diye konuştu. Yıldız, Türkiye’den yaklaşık 50 üniversiteyle iş birliği protokolünün yanı sıra Erasmus Plus ve Mevlana iş birliği protokolleri de yaptıklarını kaydederek söz konusu protokoller kapsamında öğrenci değişiminde bulunduklarını dile getirdi. Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesinin Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkilerin pekişmesine de katkı sağladığını vurgulayan Yıldız, “Üniversitemizi tüm Türk dünyasında gönül, kültür ve eğitim köprüsü olarak görüyoruz ve bunu da mezun ettiğimiz 70 bin öğrencisi sağlamış durumda.” dedi.

Kaynak: Diriliş Postası

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları