Vapurların serüveni

Seyr-i Sefain’den bugüne vapurların serüveni

Vapurların serüveni
22 Haziran 2019 - 12:09

Osmanlı’da ilk denizcilik faaliyetlerinin yürütülmesi için kurulan İdare-i Mahsusa, 1925’te isim değiştirerek Seyr-i Sefain olmuştu. Türkiye’deki denizcilik tarihinin hikayesini barındıran ve deniz taşımacılığının 100 yılını anlatan şirketin fotoğrafları, Rahmi Koç müzesindeki sergide buluştu.

Denizcilik Bankası T.A.O.’nun eski Genel Müdürü merhum Celalettin Erol’un oğlu Reşit Mehmet Erol’un Rahmi M. Koç Müzesi’ne bağışladığı ve müzenin koleksiyonuna ait parçaların bir araya getirilmesi ile oluşturulan ‘Seyr-i Sefain İdaresi’nden Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne’ sergisi ziyarete açıldı. 

19-06/22/2.jpg

Rahmi M. Koç Müzesi’nde sanatseverlerle buluşan serginin küratörlüğünü de üstlenen Reşit Mehmet Erol “Denizciliğe olan ilgim çocukluk yıllarımda başladı. Ben bu camianın içinde büyüdüm ve bir koleksiyona başladım. Amacım biriktirmek değil öğrenmekti. Elime alıp incelemek için satın alıyordum” dedi. Erol, oluşturduğu koleksiyonu gelecek nesillere aktarılabilmesi için Rahmi M. Koç Müzesi’ne bağışladığını, bunun annesi ve babasının da vasiyeti olduğunu söyledi.

Erol “Denizciliğe olan ilgim çocukluk yıllarımda başladı. Gemi inşaatı yüksek mühendisi olan babamın görevli olarak bulunduğu Japonya’da Türkiye için inşa edilen gemilerin yapıldığı tersaneye bazen beni de götürmesi, hayranlıkla izlediğim denize indirme törenleri ve Yokohama limanına hemen her hafta sonu gemileri seyretmem için gitmemiz ile başlayan bu ilgim daha sonrasında bir tutkuya dönüşmeye başladı. Aileme ait arşivi incelemeye ve araştırmalar yapmaya başladım, özellikle Denizcilik Bankası T.A.O. dönemi ile ilgili objeleri, belgeleri derlemeye, toplamaya çalıştım.

19-06/22/1.jpg

Türk sivil denizciliğinin önemli bir dönemini kapsayan bir koleksiyonu yıllar içinde bir araya getirebildim” diye konuştu. 29 Eylül’e kadar ziyaret edilebilecek sergide Osmanlı’nın son yüzyılından başlayıp Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ve gelişme dönemine uzanan sivil denizcilik tarihi izleyiciyle buluşuyor. Koleksiyonda bağışlanan eserlerin yanı sıra Erol Ailesi arşivinden belgeler, objeler, fotoğraflar ve efemeralar da sergide yer alıyor. 

Kaynak:https://www.karar.com/hayat-haberleri/seyr-i-sefainden-bugune-vapurlarin-seruveni-1247521

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum