Üniversite Tercihleri

Aslıhan Ayten BAYDOĞAN Yazdı:Üniversite Tercihleri

Üniversite Tercihleri
18 Temmuz 2019 - 19:01

Üniversite Tercihleri

Son yazdığım yazıda sizlere lise tercihleri ile ilgili bilgi vermiştim. Lise tercih dönemi bitti, şimdi sırada üniversite tercihleri var. 23-29 Temmuz tarihleri arasında üniversite tercihleri yapılacak. TYT puanı 150 ve üstü olan öğrenciler önlisans, AYT ve YDT puanı ilgili puan türünde 180 ve üstü olan öğrenciler ise  lisans tercihlerinde bulunabilecekler.

Bu yıl da geçtiğimiz yıl olduğu gibi bazı bölümlerde baraj sıralamaları mevcut. Sınava giren gençlerin ilgili puan türünde Hukuk için ilk 190.000, Mühendislik için ilk 300.000, Mimarlık için ilk 250.000, Tıp için ilk 50.000, Öğretmenlik için ise ilk 300.000'e girmesi gerekiyor.

Sınava giren gençlere 24 tercih hakkı sunuluyor. Tercih sırasının da önemli olduğunu hatırlamakta fayda var.

Ben doğru tercih yapmayı alınan sınav puanından daha çok önemsiyorum. Öğrencinin yıllarca verdiği emeklerinin karşılığı yerleştiği bölümden ziyade meslek hayatına adım atmasıyla alınıyor aslında. Bu sebeple doğru tercih yapmak çok önemli.

Doğru Tercih Nedir?

En çok parayı kazandıran, en yüksek statüye ulaştıracak bölümleri seçmek ya da doyum sağlanacak, kişinin ilgisine en uygun bölümleri seçmek. Tüm bu seçenekler doğru tercih olabilir. Nasıl mı? Bu tamamen kişinin önceliklerine göre değişir. Kişinin önceliği en kısa sürede maddi kazanç elde etmek de olabilir, ömrü boyunca severek çalışacağı bir meslek edinmek de. Tabii her gencin hayali hem severek yapacağı bir meslek edinmek hem de iyi bir maddi kazanç elde etmektir. Ancak sadece ülkemiz değil dünya şartlarında da bu istek her zaman gerçekleşemiyor. Bu sebeple gencin önceliklerine göre, tercih yapan uzmanların ve ailelerin tercih sürecinde olabildiğince gencin isteklerini dinleyerek ve mezuniyet sonrası iş olanakları hakkında mutlaka doğru bilgilendirme yaparak destek olması gerekiyor.

Bazen gençler yeterli bilgi sahibi olmadan çok farklı şeyler hayal ederek üniversiteye geliyor ancak dersleri almaya başladıklarında büyük hayal kırıklıkları yaşayabiliyorlar. Bu durumu önlemek için de dönemlik ders planları, alınacak eğitimin içeriği hakkında araştırma yapmak gerekiyor.

Üniversite için il dışına gidecek gençleri en çok ilgilendiren şeylerden biri de hem şehrin hem de üniversitenin olanakları. Sosyo-kültürel yapı, konaklama ve ulaşım imkanları hatta o şehirde yaşayan diğer insanların genç nüfusa bakış açısı bile üniversite öğrencisinin öğrencilik yıllarını oldukça etkiliyor. Bu sebeple yaşanılması planlanan şehir ile ilgili bilgi edinmek de oldukça değerli.

Günümüz dünyasında üniversiteyi sadece kişiye meslek edindiren bir okul olarak görmemek gerekiyor. Bilgi, beceri ve mesleki donanımın yanında sosyal gelişimi de destekleyici faaliyetlere aktif olarak katılmak, bir yabancı dil öğrenmek, imkanlar dahilindeyse yurt dışına çıkmak iş hayatına adım atmadan sizlere çok şey katacaktır.

Üniversiteler ve bölümleri ile ilgili detaylı bilgi almak için Yükseköğretim Program Atlası internet sitesi üzerinden Yükseköğretim Kurumu'nun yayınladığı bilgilerden yararlanabilirsiniz.

Not: Benim önerim gelecekte kendinizi ne yaparken hayal ediyorsanız o bölümü seçin. Her şey gönlünüzce olsun.

 

Aslıhan Ayten BAYDOĞAN

Okul Psikolojik Danışmanı ve Rehber Öğretmen

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum