Ulupamir köyü sakinleri: Yeşil olmazsa at, at olmazsa Kırgız olmaz!

Ulupamir köyü sakinleri: Yeşil olmazsa at, at olmazsa Kırgız olmaz!
11 Haziran 2020 - 17:25 - Güncelleme: 11 Haziran 2020 - 17:30

Van’ın Erçiş ilçesinde Pamir Kırgızlarının yaşadığı Ulupamir Köyü, bölgede kurulması planlanan hidroelektrik santrali çalışmaları nedeniyle yeniden gündemde. Kırım Haber Ajansı, Ulupamir Köyü sakinlerine ulaşarak yaşanan süreci onlardan dinledi. Ulupamir köylüleri, HES projesinin kendilerine ciddi zararlar vereceğini kaydederek, projenin sonlanması için devlet adamlarına seslerini duyurmaya çalışıyor.

Bölgede PKK’nın giremediği tek köy olarak bilinen Ulupamir’de HES projesinin gerçekleştirilmesi, bölgede yaşayan ve kültürlerini korumaya çalışan Pamir Kırgızları tarafından endişe ile karşılanıyor.

“HES YAPILIRSA TARIMSAL VE HAYVANSAL FAALİYETLERİMİZ DÜŞECEK”

Kırım Haber Ajansına konuşan Ulupamir köyünden bir kaynak, bölgede HES projesinin 2014 yılında başladığını ancak o dönemde Danıştay kararıyla projenin askıya alındığını bildirdi. Ulupamir köyündeki durumu, Kırım Haber Ajansına anlatan kaynağın açıklaması şöyle:

“Şu anda köyümüzün nüfusu 2500’ü aşkın durumda. Benim babam, Ulupamir’e tek bir kişi olarak gelmiş ve şu anda babamdan 3 aile türemiş. Yani nüfusumuz arttı buna mukabil köy sınırımız halen aynı duruyor. Hatta küçülmeler oldu. Devlet tarafından bize verilen tarlalar bile bölgedeki yerlilere iade edildi. Dolayısıyla mevcut durumda, arsa sınırlarımız daraldı. Hatta mülki amirlerimiz, Ulupamir’e geldikçe onlara, ‘Bizim arazimizi büyütün’ diyoruz. Çünkü arazi yetmiyor. Bu HES yapılırsa, tarımsal faaliyetleri yapamayacağız ve verim düşecek. Ulupamir Kırgızlarının en önemli geçim kaynaklarından birisi de hayvansal faaliyetler. ..Yeşil olmazsa, hayvansal faaliyetlerimiz de düşecek. Biz bu noktada, devletimizden bize yardımcı olmasını bekliyoruz. HES arazisi, 70 köylümüzün arsasından geçiyor. Köylülerimiz hem tarımsal hem de hayvan yetiştirmeciliğinde çok ciddi anlamda etkilenecekler.”

Van/ Ulupamir Köyü

“DEVLETİMİZ BİZİ GÖÇE ZORLUYOR DEMİYORUZ”

40 yılı aşkındır Van’ın Erciş ilçesi Ulupamir Köyü’nde yaşayan Pamir Kırgızları, HES projesinin durdurulması ile ilgili taleplerini, devletin duymasını istiyor. Pamir Kırgızlarından olan bir köylü Kırım Haber Ajansına durumu şöyle özetledi:

“Biz devletimiz bizi göçe zorluyor demiyoruz ama 10-15 yıllık bir süreçte, o duruma geleceğiz… Diyoruz ki, dere olmazsa yeşil olmaz, yeşil olmazsa at olmaz, at olmazsa Kırgız olmaz, Kırgız olmazsa Ulupamir olmaz. Bu aslında bir çok şeyi özetliyor.

ULUPAMİRLİLER KAMPANYA BAŞLATTI: ANKARA’DA TEMASLARDA BULUNACAKLAR

Ulupamirli kaynak, Kırım Haber Ajansı muhabirinin şu anda köylülerin projenin durdurulmasına ilişkin ne gibi bir kampanya yürüttüğünü şu şekilde açıkladı:

“Köyümüzde şu anda 18 yaş üstündeki herkesten, arsalarını satmamaları için imza topluyoruz. Ayrıca, muhtarlık önderliğinde bir heyet oluşturuldu. Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığından herkese ulaşmaya çalışıyoruz. Mülki amirlerimizin direktifleri doğrultusunda, resmi kanallarda konunun bizim için önemini anlatarak bulabildiğimiz kanallardan ulaşmaya çalışıyoruz.

Ulupamir Kırgızları, HES projesine karşı tutumlarının bir başkaldırı gibi algılanmaması gerektiğin özellikle vurguluyorlar. Devletin kararlarına karşı çıkmadıklarını kaydeden Ulupamir köylüleri, devlet adamlarından seslerinin duyulmasını bekliyor. 40 yıldan beridir Kırgız kültürünü Anadolu’da yaşatan Pamir Kırgızları, devletin haklı taleplerine kayıtsız kalmamasını istiyor.

KÖYLÜLER, SOSYAL MEDYADAKİ GÜNDEM ÇALIŞMASINA DESTEK OLAN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYOR

Ulupamir köylüleri, geçen hafta HES projesine ilişkin Twitter’da gündem çalışması yaptı. Ve Türkiye’nin Twitter sosyal paylaşım platformunda en çok konuşulan ilk üç konu arasına girdi. Köylüler, kendilerine destek olan herkese de teşekkürlerini bildiriyor.

ULUPAMİR KÖYÜ VE PAMİR KIRGIZLARI

1982 yılında Çin, Tacikistan ve Afganistan’ın keşişiminde bulunan Pamir yaylasından işgal nedeniyle göç ederek Türkiye’ye sığınan Pamir Kırgızları, 40 yıl önce geldikleri Van’ın Ulupamir Köyü’nden (mahallesi) bölgeye hidroelektrik (HES) santrali yapılması gerekçesiyle göç tehlikesiyle karşı karşıya.

Van’ın Erçiş ilçesi Ulupamir Köyü’nün hikayesi, 80’li yıllara dayanıyor. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği, 1979 yılında Afganistan’ı işgal edince, Pamir Yaylası’nda yaşayan Kırgız nüfusunun bir kısmı Afganistan’ı terk etmek zorunda kaldı. Önce Pakistan’a göç ettiler. Ancak Pakistan’ın sıcak iklimine alışamadılar. Bunun üzerine Pakistan’ın Türkiye Büyükelçiliği’ne müracat ederek yardım istediler. Bu istek 1982 yılında kabul edildi. Bin 150 Kırgız uçaklarla Türkiye’ye getirtildi. Önce Malatya ve Van’a yerleştiler. 1985 yılında ise Turgut Özal’ın talimatı ile TOKİ Konutları’na geçtiler. Kırgızların isteği ile de köyün adı Ulupamir oldu. Köy halkı, şimdi de HES projesi nedeniyle göç etmek zorunda kalabilir.Ulupamir’de Kırgız kültürünü yaşatan ve bölücü terör örgütü PKK’nın varlığını engelleyen Pamir Kırgızları, köyün göçe zorlanmasından ve 40 yılı aşkın bir süredir bölgede korumaya çalıştıkları kültürün etkileneceğinden endişe duyuyor

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum