Türkiye temizlik harekatı yapacak

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık: Eğer Amerika bu sözünü tutmazsa yani PYD unsurlarından Münbiç'i tamamen temizlemezse o zaman Türkiye bu temizlik harekatını yapacak.

Türkiye temizlik harekatı yapacak
06 Ocak 2017 - 19:46

Milli Savunma Bakanı , "Sincar'da PKK varlığının dolaylı veya dolaysız olarak bulunması Türkiye'nin kesin kırmızı çizgisidir. Türkiye bu noktada güvenliğini tehdit altına hissederse özellikle gerekeni yapmaktan çekinmez." dedi.

Bakan Işık, Habertürk televizyonunda katıldığı canlı yayında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, soruları yanıtladı.

El Bab operasyonundaki son duruma ilişkin soru üzerine Işık, El Bab'a gelene kadar farklı bir strateji bulunduğunu, burada küçük yerleşim birimleri ve küçük öbekler halindeki terör örgütü DEAŞ militanları olduğunu belirtti. El- Bab'a gelince bunun bir şehir savaşına dönüştüğünü ifade eden Işık, burada sivil kayıpların yaşanmaması için Türkiye'nin büyük hassasiyet gösterdiğini dile getirdi. Bu nedenle operasyonun yavaş ilerlediğine işaret eden Işık, "Bir tek sivilin hayatını kaybetmemesi için Türk Silahlı Kuvvetleri de Özgür Suriye Ordusu da çok büyük bir gayret gösteriyor. Bu, biraz harekatı yavaşlatan bir neden, diğeri de hava şartları." diye konuştu.

Buna rağmen harekatın planlandığı gibi devam ettiğinin altını çizen Işık, gerekli taktik adımların anında atıldığını kaydetti.

"El Bab'ın düşmesi yakın mı?" sorusuna karşılık Işık, oradaki askerlerin bir taraftan terör örgütü DEAŞ'le mücadele ederken diğer taraftan da sivillerin zarar görmemesi için çalıştığını vurguladı. Bakan Işık, "Mümkün olan en kısa zamanda El Bab operasyonunun tamamlanması için her türlü tertiplenme yapılıyor. Bir takım askeri gereklilikler anında yerine getiriliyor. Sonuçta bir şehir savaşı olduğu için 'bugün girdik, yarın bütün DEAŞ'tan şehri temizledik' demek çok kolay değil." değerlendirmesinde bulundu.

Rakka operasyonuna ilişkin  ile görüşme olup olmadığının sorulması üzerine Işık, bu konuda askerler arasında sürekli görüşmeler yapıldığını aktardı. Işık, Türkiye'nin, Musul ve Rakka'dan terör örgütü DEAŞ'ın temizlenmesinde mücadelenin başarısının bölgenin DEAŞ sonrası nasıl şekilleneceğine bağlı olduğunu, bu nedenle de şimdiden bölgeye YPG ve PYD'nin sokulmaması gerektiğini söylediğini anımsattı. Işık, baştan beri, bölgeye kendi etnik yapısından kimsenin bulunmadığı bir örgütünün sokulması halinde halkın "Burası DEAŞ'tan temizlendiğinde, toprağımız elimizden alınacak" endişesi taşıyacağını, bu nedenle de insanların DEAŞ'a sarılacağı ve mücadelenin güçleşeceğini ifade ettiklerini belirtti.

Bakan Işık, bu nedenle Musul'da Merkezi Irak Yönetimi ordusunun, Rakka'da da bölge insanından kurulan unsurların mücadele etmesi gerektiğine işaret etti.

Türkiye'nin ABD'ye "PYD ile iş tutmayı, bölgede bir aktör haline getirmeyi bırakın, gelin bu işi oradaki yerli Arap unsurlardan oluşturacağımız unsurlarla Rakka operasyonunu yapalım" dediklerini aktaran Işık, bu şekilde mücadelenin kolaylaşacağını, bununla ilgili çalışmaların da sürdüğünün altını çizdi.

"ABD'NİN TAMAMEN SÖZÜNÜ TUTMASINI BEKLİYORUZ"

ABD'nin Münbiç'te kesinlikle PYD unsuru kalmayacağına söz verdiğini ancak bu sözlerini tutulmadığını anlatan Bakan Işık, şöyle devam etti:

"Hala arzu edilen sonuç yok. Eğer Amerika bu sözünü tutmazsa yani PYD unsurlarından Münbiç'i tamamen temizlemezse o zaman Türkiye, bu temizlik harekatını yapacak. Bunda hiç tereddüt yok. Bunu muhataplarımızla sürekli görüşüyoruz. Beklentimiz, ABD'nin bu konuda verdiği sözü tamamen tutması, göstermelik birtakım çekilme operasyonlarının dışında, tamamen PKK/PYD unsurlarını bölgenin, Münbiç'in tamamen dışına çıkarması ve bölgenin Cerablus'ta, Rai'de diğer bölgelerde olduğu gibi kendi halkı tarafından yönetilmesi."

"SİNCAR TÜRKİYE'NİN KIRMIZI ÇİZGİSİ"

Türkiye'nin Sincar'da ikinci bir Kandil istemediğini açıkladığı ve Başbakanı Binali Yıldırım'ın yarın Irak'a gideceğinin anımsatılarak, görüşmede sınır ötesi bir harekat ve Sincar'ın gündeme gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine Işık, "Hiç kuşkusuz gündeme gelecek" yanıtını verdi. Türkiye ve Irak'ın iki kardeş ülke olduğunun altını çizen Işık, bu nedenle sorunların konuşularak çözülmesi gerektiğine dikkati çekti.

Işık, ziyaretin sorunların konuşulması ve bölgenin bir an önce istikrara kavuşması için görüş alışverişinde bulunulması için önemli bir fırsat olduğuna işaret ederek, bu konuların ele alınacağını söyledi. Sincar'ın Türkiye açısından "kırmızı çizgi" olduğunun altını çizen Işık, Türkiye'nin PKK terörü nedeniyle çok bedel ödediğine işaret etti.sabah gaz.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum