Türkiye, Dünyanın Yükünü Sırtlayacak

Bakü-Tiflis-Kars demir yolu

Türkiye, Dünyanın Yükünü Sırtlayacak
04 Eylül 2017 - 10:29

~~Türkiye son yıllarda hizmete aldığı mega projelerle ulaşım altyapısında devrim niteliğinde işlere imza atarken, yakın dönemde açılacak Bakü-Tiflis-Kars demir yolu ile de Asya-Avrupa arasındaki 31 trilyon dolarlık ticari yük hareketini sırtlayacak~

~Asya ile Avrupa arasındaki transit ticaretin merkezini yüzyıllar sonra tekrar tarihi İpek Yolu rotasına kaydıracak Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Projesi açılış için gün sayıyor. Marmaray ve Avrasya gibi son yıllarda tamamlanan dev projelerin 2 kıtayı birleştirmek, İstanbul trafiğini rahatlatmak ve ulaşım kolaylığı sağlamaktan daha büyük bir amaca hizmet etmesi amacıyla çalışmalar son hız sürdürülüyor. Pekin'i Londra'ya bağlayacak demir yolu ve enerji nakil hatlarının merkezinde olan Türkiye, bu jeopolitik avantajını BTK ile somut adımlara dönüştürmeyi hedefliyor. Özellikle Çin'den başlayarak Avrupa'ya giden yük hareketinden Türkiye'nin pay alabilmesi adına önce İstanbul'da denizin altından Marmaray Projesi ile demir yolu ulaşımı kesintisiz hale getirildi.

DOĞRUDAN YATIRIMLARI ARTIRACAK

Doğu ile Batı arasına serilen Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim, Avrasya Tüneli, Marmaray, Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli gibi mega projelerle de ülkemizde altyapı devrimine imza atıldı. Yakın dönemde hayata geçirilecek Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattı ise Türkiye, Avrupa ve Asya arasındaki yük hareketini sırtlayacak. Küresel ölçekteki değerimizi katlayan söz konusu projeler, firmaların sevkiyat ve dağıtım maliyetlerini de düşüreceği için uzun vadede ülkemize doğrudan yatırımı da arttıracak

31 TRİLYON DOLARLIK TİCARET YÜKÜ

Yakın coğrafyanın 31 trilyon dolarlık ticaret yükünü göğüslemesi beklenen mega projeler, Türkiye'nin elinin daha da güçlenmesini sağlayacak. Hem batıya ulaşımı hem de Kafkaslardan Orta Asya'ya erişimi kolaylaştıracak yatırımlar, Anadolu coğrafyasını uluslararası koridorların dışında bir orta hat oluşturma hedefine doğru hızla yaklaştırıyor. Sadece bu hatta Kazakistan'ın 10 milyon ton yük vermeyi öngördüğü konuşuluyor. Çin'den ve yakın coğrafyadan da olabilecek yük hareketi düşündüğünde kısa sürede Türkiye'de demir yolları marifetiyle taşınan yük miktarı iki misline çıkacak. Böylelikle Bakü-Tiflis- Kars demir yolundan başlangıçta 6,5 milyon ton, orta vadede ise 35 milyon ton yük taşınacak.

Taşımacılık süresi 12 güne düşüyor

Avrupa ile Orta Asya arasındaki yük taşımalarının tamamının demir yoluna kaydırılması planlanıyor. Türkmenistan ve Azerbaycan, Hazar Denizi'nde çalıştırmak üzere ilave tren ferilerini bünyesine kattı. Yine Çin özellikle deniz yoluyla batıya göndermek istediği yıllık 240 milyon ton yükün büyük bir kısmını trenle taşıyacak. Deniz yoluyla gidildiğinde 45-60 gün süren yolculuğun, Bakü-Tiflis bittiğinde Avrupa için 12-15 güne kadar düşmesi Türkiye'yi avantajlı güzergah kılıyor. Türkiye'nin doğusu ile batısı arasına serilecek 840 kilometrelik demir yolu hattının ilk etapta 1 milyon, 2034 yılında ise 3 milyon yolcuya hizmet vermesi bekleniyor.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum