"Türkiye 48 Saatte Kuzey Suriye'yi alır" tarihistan

Suriye açılımından sonra PYD koridoruna ilk hamle0inShare23.08.2016 Salı 03:00Suriye açılımından sonra PYD koridoruna ilk hamle-A+1YORUM YAZSuriye politikasında değişikliğe giden Ankara, PKK uzantısı PYD’nin Fırat’ın batısına geçmesini engellemek için harekete geçti. Muhalifler Türkiye üzerinden IŞİD’in kontrolündeki Cerablus’a girecek. ÖSO komutanı “Hazırlık sürüyor, 48 saatte alırız” dedi.

"Türkiye 48 Saatte Kuzey Suriye'yi alır" tarihistan
23 Ağustos 2016 - 10:51 - Güncelleme: 23 Ağustos 2016 - 11:01

ÖZEL HABER / KENAN BUTAKIN

Başbakan Binali Yıldırım’ın “Esad geçiş sürecinde muhatap alınabilir” sözleriyle Türkiye’nin Suriye politikasında yapacağı değişikliği en üst seviyede açıklamasının ardından gözler Ankara’nın atacağı adımlara çevrildi. Bu noktada IŞİD’e tek sınırı olan ve Gaziantep Karkamış’ın karşısında yer alan Cerablus’a Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) operasyon hazırlıkları gündeme geldi. İçlerinde Sultan Murad Tugayları gibi çok sayıda birliğin yer aldığı muhalifler, Türkiye üzerinden de Cerablus’a girmek için hazırlık başlattı.

16-08/23/screen-shot-2016-08-23-at-012246.png

48 SAATTE TEMİZLERİZ

Cerablus’un kontrolünü PYD’nin çoğunlukta olduğu Suriye Demokratik Güçleri’nden (SDK) 48 saat içerisinde alacaklarını belirten üst düzey ÖSO komutanı ayrıntıları KARAR’a anlattı: “Hazırlıklarımız devam ediyor. Aldığımız bilgilere göre, Cerablus’ta çok az sayıda IŞİD teröristi kaldı. Bunun nedeni bize göre, IŞİD kontrolündeki bazı bölgeleri özellikle PYD’ye yani SDK’ya bırakıyor. IŞİD bu hatlarda PYD ile savaşmıyor. Sadece uydurmaca çatışmalar yaşanıyor.

Türkiye PYD ve IŞİD mevzilerini obüslerle vurdu

 

SDK da şu anda Cerablus’un güneyinde, ilçeye 8 kilometre uzaklıkta. Ancak onlar gelmeden biz bölgeyi temizleyip kontrol altına alacağız. Çünkü bizler daha yakınız. Hedefimiz 48 saat içinde bölgeyi tamamen kontrol altına almak.”

PYD TUTUNAMIYOR

Bölge kaynaklarından alınan bilgiye göre, PYD’nin askeri kolu YPG, Cerablus’a saldırı başlatmak için zorlanıyor. Bunun da nedeni, Esad güçlerinin PYD’nin kontrolündeki Haseke bölgesine başlattığı hava saldırıları. PYD güçlerinin bir kısmını bu bölgeye sevk ettiği için Cerablus hattında tutunmakta zorlanıyor. Cerablus’un ÖSO tarafından kontrol altına alınması halinde, IŞİD’in fiili olarak başkent ilan ettiği Rakka’daki unsurlarının da çembere alınması kolaylaşacak. Cerablus muhaliflerin eline geçince Türkiye’nin zaman zaman engellemekte zorlandığı IŞİD’li teröristlerin sızmaları önlenecek.

IŞİD MAYIN DÖŞEDİ

Öte yandan ÖSO’nun gerçekleştireceği operasyon öncesinde IŞİD’in Cerablus çevresine mayınlar döşediği ileri sürüldü. Terör örgütü IŞİD üyelerinin Cerablus ve çevresindeki köylerde yaşayan ailelerini kontrol altında tuttukları El Bab bölgesine gönderikleri öğrenildi.

OBÜSLERLE VURDUK

Türkiye, Suriye Cerablus’taki IŞİD hedeflerini ve Menbiç’in kuzeyindeki PYD mevzilerini obüslerle vurdu. Dün akşam Carablus kentinden ateşlenen 3 havan mermisi, sınırı aşarak Gaziantep’in Karkamış ilçesinde boş araziye düştü. Olayın ardından sınırda konuşlu birlikler, havan mermilerinin atıldığı Carablus’taki IŞİD hedeflerine angajman kuralları kapsamında misliyle top atışı yaptı. Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndan gönderilen çok sayıda tank, zırhlı personel taşıyıcı ve ağır silahlar, sınırda önceden belirlenen noktalara konuşlandırılmıştı. Ayrıca sınır hattındaki bazı bölgelere iş makinalarıyla mevziler yapıldı.

CERABLUS NEDEN ÖNEMLİ?

Cerablus, Türkiye-Suriye sınırında IŞİD’in kontrol ettiği tek bölge. İlçenin doğusunda PYD’nin kontrolündeki Kobani bulunuyor. Bu bölgenin ÖSO tarafından kontrol edilmesiyle, PYD’nin Fırat’ın batısına geçme ihtimali ortadan kalkacak. Diğer yandan Cerablus, IŞİD’in başkent ilan ettiği Rakka’dan Türkiye’ye yapılan sızmalara köprü görevi görüyor. ÖSO’nun Cerablus’u almasıyla bu sızmalar engellenebilecek. Türkiye’nin ÖSO birlikleriyle Cerablus’a yapacağı operasyonun gündeme gelmesinin ardından IŞİD’in Gaziantep’te düğün evine düzenlediği saldırının zamanlaması dikkat çekmişti.

HALEP ATEŞ ALTINDA

Suriye ve Rus ordusuna ait savaş uçakları Halep’te muhaliflerin kontrolündeki semtte bir çarşıya hava saldırısı düzenledi, 14 kişi yaşamını yitirdi, 26 kişi de yaralandı. Diğer yandan PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD güçlerinin Halep’in kuzeyinde rejim güçlerinin tek çıkış koridoru Kastillo yolunu ateş gücüyle kontrol altına aldığı bildirildi.

16-08/23/23krs11-haleppp.jpg

 

DAEŞ’E EN BÜYÜK DARBEYİ BİZ İNDİRDİK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “DAEŞ’e en büyük darbeyi biz vurduk, Recep Tayyip Erdoğan o yüzden birinci hedef” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius ile ortak basın toplantısı düzenledi. Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, Suriye’deki son gelişmeler ve olası Cerablus operasyonuyla ilgili şunları söyledi:

* Türkiye olarak bugüne kadar DAEŞ’le mücadelenin içinde aktif bir şekilde yer aldık. Gerek siyasi toplantılar gerekse arazideki mücadelede Türkiye’nin hem desteği hem aktif katılımı olmuştur. Sadece DAEŞ’le mücadele kisvesi altında kendine meşruiyet kazandırmak isteyen diğer terör örgütleriyle işbirliği yapmadık, yapmayız da.

* Türkiye DAEŞ’in her zaman birinci hedefi olmuştur, çünkü yabancı terörist kaynağını kurutmuştur. Bu anlamda en büyük darbeyi DAEŞ’e biz vurduk. DAEŞ’in ideolojisinin öldürülmesinde Türkiye, Recep Tayyip Erdoğan önemli rol oynamıştır. O nedenle Erdoğan onlar için birinci hedeftir. Sınırımız DAEŞ’ten tamamen temizlenmeli.

karar gaz

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum