Türk Ticaret ve Sanayi Odası (TCCI) Toplantısı ve Türk İş ve Yatırım Forumu Taşkent'te düzenlendi.

Türk Ticaret ve Sanayi Odası (TCCI) Toplantısı ve Türk İş ve Yatırım Forumu 5 Ekim 2019 tarihinde Taşkent'te düzenlenmiştir.

Türk Ticaret ve Sanayi Odası (TCCI) Toplantısı ve Türk İş ve Yatırım Forumu Taşkent'te düzenlendi.
09 Ekim 2019 - 11:24

Türk Ticaret ve Sanayi Odası (TCCI) Toplantısı, Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, TCCI ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “ASK” Başkanı Mammad Musayev,  “Atameken” Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Olzhas Ordabayev, Kırgız Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Marat Sharshekeev, Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, Adkham Ikramov, Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi, Jozeph Kovazh ve Türkmenistan’ın Özbekistan Cumhuriyeti Büyükelçisi Yazguly Mamedov  katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adkham Ikramov yaptığı açılış konuşmasında, hem TCCI toplantısının hem de Forumun, Türk Dili Konuşan Ülkelerin iş çevreleri arasındaki ekonomik bağların artmasına büyük katkı sağlayacağını belirtmiştir.
Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev yaptığı konuşmada, TCCI'nin kurulması fikrinin 2018'de Taşkent'te doğduğunu hatırlatarak, Çolpon-Ata Zirvesi'nde Sayın Şevket Mirziyoyev'in teklifi uyarınca TCCI'nin ilk iş ve yatırım forumunu Taşkent'te düzenlemesinden duyduğu memnuniyeti dile getirmiştir.
Toplantıda, Türk Konseyi Üye Ülkeleri arasında ticaretin geliştirilmesi ve ekonomik işbirliğinin arttırılması, ayrıca ticaret, sanayi ve girişimcilik yoluyla bölgesel işbirliğinin güçlendirilmesi konuları ele alınmıştır. Taraflar ayrıca, mal ve sermayenin, hizmet ve teknolojilerin serbest dolaşımını kolaylaştırmanın yanı sıra Ortak Yatırım Fonu gibi yeni finansal araçların yaratılması için gümrük ve transit prosedürlerinin basitleştirilmesinin gerekliliğini vurgulamışlardır.
Toplantıda Özbekistan ve Macar Ticaret ve Sanayi Odaları, TCCI’ye katılma niyetlerini açıkladılar. Taraflar, 14 Ekim 2019 tarihinde Bakü'de Türk Konseyi 7. Zirvesi kapsamında düzenlenecek olan bir sonraki TCCI yönetim kurulu toplantısında her iki Ticaret Odası ile Üyelik Protokolü imzalamayı kararlaştırmışlardır. Taraflar, Özbekistan ve Macaristan'ın TCCI üyeliğinin Türk Konseyi Üye ülkeleri arasında ticaret hacminin arttırılması için yeni yollar açacağını belirtmişlerdir.  
TCCI toplantısının ardından Türk İş ve Yatırım Forumu düzenlenmiştir. Foruma Türk Konseyi Üye Ülkelerinin Ticaret ve Sanayi Odalarının başkanları, üst düzey hükümet yetkilileri, girişimciler ve işadamları da dahil olmak üzere 500'den fazla katılımcı iştirak etmiştir.
Forumun ilk oturumu, Özbekistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Sayın Eliar Ganiev’in açılış konuşmasıyla başlamıştır.
Başbakan Yardımcısı, konuşmasında, Forumun başarılı bir şekilde Taşkent'te düzenlenmesinden duydukları memnuniyeti belirterek,   Forum çerçevesinde kurulacak yeni ortaklıkların, Türk Dili Konuşan Ülkeler arasında ekonomik ve ticari ilişkileri daha da geliştirmesini umduklarını ifade etmiş ve Özbekistan'ın ekonomi alanında son yıllardaki başarılarını ve gelecek perspektiflerini katılımcılarla paylaşmıştır.
Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev konuşmasında Özbekistan Cumhuriyeti'ne, özellikle Özbekistan Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Odasına, Yatırımlar ve Dış Ticaret Bakanlığı'na ve bu önemli olayın çok kısıtlı bir süre zarfında başarıyla düzenlemesine emeği geçen herkese teşekkürlerini sunmuştur. Katılımcıları Türk devletlerinin ekonomik potansiyeli ve ekonomik işbirliğini güçlendirme fırsatları hakkında bilgilendiren Genel Sekreter, Özbekistan’ın Türk Konseyi’ne katılımının örgütün faaliyetlerine ivme kazandıracağını ve işbirliği çabalarını güçlendireceğini vurgulamıştır.
Genel Sekreter, Forum'un ana amacının ticareti geliştirmek için olduğunu vurgulayarak, forumun  kardeş Türk devletlerinin girişimcilerinin Özbekistan'daki yeni iş fırsatlarını keşfetmeleri için de eşsiz bir platform oluşturduğunu sözlerine eklemiştir.
Türk Konseyi Üye Ülkelerinin Ticaret ve Sanayi Odaları Başkanları konuşmalarında, Türk dünyasının iş çevreleri arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinin yanı sıra Özbekistan ile Türk dili konuşan ülkeler arasında girişimcilik, ticaret, turizm ve yatırım alanında işbirliği imkanlarını ele almak için Forumun önemini vurgulamışlardır.
Forumda, Özbekistan, Türkiye, Kırgızistan ve Kazakistan'ın yatırım teşvikinden sorumlu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, kendi ülkelerindeki yatırım fırsatları hakkında sunum yaptılar. Türk dili konuşan ülkelerin iş çevrelerinin katılımıyla düzenlenen “B2B” iş toplantılarında, şirketler temsilcileri/iş insanları Özbekistan'ın öncelikli sektörleri olan inşaat malzemeleri, ilaç, tarım, gıda işleme, petrol ve gaz, kimya, otomotiv endüstrisi, tekstil, makine mühendisliği ve elektrik mühendisliği, turizm ve BİT sektörlerinden muhataplarıyla bir araya gelmişlerdir. .
Forum vesilesiyle, Özbek hükümeti, ünlü Özbek şarkıcı Farrukh Zakirov'un konuk heyet ve işadamları için sahne aldığı bir konser programının da yer aldığı resmi bir resepsiyona ev sahipliği yapmıştır.
 Kaynak:turkon.org

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum