Türk Dünyası Sınırları / Zarema Memetova

Türk Dünyası Sınırları / Zarema Memetova
07 Nisan 2020 - 17:41

Türk Dünyası Sınırları

Türk Dünyası, alanı 11. 2 milyon km 2 yi aşan ve nüfusu 375 milyona ulaşan bir büyük siyası coğrafya birliğinin adıdır. Bu kültürel ve etnik birliğin sınırları, Adriyatik denizi kıyılarından başlar ve Çin'in başkenti Pekin yakınlarındaki ünlü tarihi Çin seddine kadar devam eder.

Sınırları içinde 1991 yılın da 8 bağımsız Türk devleti vardı. Ama bunlar büyük Türk Dünyası arazisinin ancak % 43.7'sine (49 milyon km) egemendi. Kalan % 56.3 gibi yüksek bir payındaki (63 milyon km) Türk devletleri henüz bağımsız ve egemen değillerdir. Sovyet imparatorluğunun yerini alan Rusya Federasyonu, Gürcistan ve Çin'in işgalleri altındadırlar.

Bir Kazakistan veya Azerbaycan Türk devletlerinin ne derecede bağımsız ve özgür olma hakları ise, Türk milletinin ecdadının ana yurdu olan Altaylar da, o ölçüde bağımsız olma hakkına sahiptir. Sincan-Uygur Özerk Cumhuriyeti mutlaka bağımsız bir devlet olmalıdır. Bu topraklar ikinci ana yurttaki büyük Türk milletinin dede yurdudur. Bu tarihi gerçeği milletimizin düşmanları da inkar edemezler.

82 milyon Nüfusu olan Türkiye'nin, Türk Dünyasına dönük kültürel politikası isabetli değildir. Sadece dil ve edebiyat araştırmaları bu ülkelerle arasındaki iktisadi bağları kurmaya yeterli olmaz. Bu büyük dünya, Türk coğrafyacı bilim adamları tarafından da: ülke ülke, bölge bölge ve yöre yöre etüt edilerek, yeraltı ve yer üstü potansiyel ekonomik kaynakları tanınmalı: Anadolu ile bu ülkeler arasında kurulması zorunlu olan köprü, iktisadi kaynaklar üzerine temellendirilmelidir.

Çünkü eski Sovyet imparatorluğunun dağılması sonucu Türkiye'nin önüne. Adriyatik'ten Çin seddine kadar, geniş ufuklar açılmıştır.

Zarema Memetova

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum