Türk Dil Kurumu 87 Yaşında

Türk Dil Kurumu 87 Yaşında
12 Temmuz 2019 - 18:00

87 yıl önce 12 Temmuz 1932 yılında Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün önderliğinde kurulan Türk Dil Kurumu kuruluşunun yıl dönümünü değişik etkinliklerle kutlamaktadır. 

Kuruluşunun yıldönümü münasebetiyle Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin'in mesajı şu şekildedir: 

12 Temmuz Mesajı

   

Türk Dil Kurumu, 12 Temmuz 1932’de bizzat Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla kurulmuştur. 87 yıldır aralıksız olarak “Türk dilinin öz güzelliğini ve zenginliğini meydana çıkarmak, onu yeryüzü dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmek” amacına ulaşmak için çalışan ve Türkiye’nin öncü bilim kurumlarından birisi olan Türk Dil Kurumu; içinde bilim ve sanat terimleri sözlükleri, ağız araştırmaları, Türk dünyası destanları ve edebî metinlerinin bulunduğu geniş bir yelpazede 1.200’den fazla eserin yayıncısı, Türk dili çalışmalarının ana yürütücüsü ve bu alandaki araştırmacıların destekçisi olmuştur.

Kurumumuzun 87. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Türk Dil Kurumunun çalışmalarında emeği geçen herkesi şükranla anıyoruz.

 

Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN

Türk Dil Kurumu Başkanı

http://tdk.gov.tr/icerik/basindan/12-temmuz-mesaji/

Türk Dil Kurumunun 87. Kuruluş Yıl Dönümü Kutlandı.

     Türk Dil Kurumunun 87. kuruluş yıl dönümü, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk DURSUN, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı ve Kurumumuzun eski başkan yardımcılarından Doç. Dr. Bilal ÇAKICI, Kurum Başkanımız Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN, Atatürk, Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Zeki ERASLAN, Başkan Yardımcımız Prof. Dr. Feyzi ERSOY ve Türk diline değerli hizmetler veren hocalarımızın katılımıyla Türk Dil Kurumu Konferans Salonu’nda kutlandı.
     Programın açış konuşmasını yapan Kurum Başkanımız Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN, Türkiye Türkçesinin sadece Türkiye’de değil, Kerkük’ten Kosova’ya uzanan geniş bir coğrafyada hâkimiyeti olduğunu dile getirdi. Konuşmasında 1932’de kurulan Türk Dil Kurumunun 87 yıl önce kuruluş amacı ne ise bugün de aynı ilke ve amaçlarla çalışmalarına devam ettiğine ve edeceğine değindi. GÜLSEVİN’in Kurumun yakın gelecekteki projelerinden de bahsettiği konuşmasının ardından Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk DURSUN konuşmalarını gerçekleştirdi.

     Prof. Dr. Ahmet Haluk DURSUN, Kerkük’ten Kosova’ya uzanan Türkçenin hâkim olduğu geniş coğrafyaya Kâşgar, Kırım ve Köln’ü de ekleyerek bu coğrafyalara hizmet etmekle mükellef olduğumuzu vurguladı. Kültür birliğinin içerisinde dil birliğinin de yer aldığını ifade eden DURSUN, gençlerin Türkçeyi güzel kullanma kabiliyetini canlı tutmak için Bakanlık olarak girişim ve çalışmalarının bulunduğundan söz etti.     Kutlama kapsamında gerçekleştirilen söyleşiye konuşmacı olarak Prof. Dr. Ahmet Bican ERCİLASUN, Prof. Dr. Nevzat GÖZAYDIN ve Prof. Dr. Hamza ZÜLFİKAR katıldı. Konuşmalarında Türk Dil Kurumuyla bağlarının öğrencilik yıllarına dayandığını ifade eden hocalarımız, Kurumun akademik ve idari hayatlarındaki yerinden de söz ederek Türk dilinin gelecek nesillere doğru ve bilinçli aktarılmasında  Türk Dil Kurumunun önemine dikkat çektiler.      Program söyleşiyi gerçekleştiren hocalarımıza plaket takdiminin ardından sona erdi.

http://tdk.gov.tr/icerik/basindan/turk-dil-kurumunun-87-kurulus-yil-donumu-kutlandi/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum