Tarihe geçen kadınlar

Hürrem Sultan’tan Benazir Butto’ya, Marie Curie’den Nene Hatun’a dünya tarihine yön vermiş onlarca kadın... Doğan Hızlan, Günay Kut ve Nurhan Atasoy tarihe yön veren 100 kadını seçti.

Tarihe geçen kadınlar
00 0000 - 00:00 - Güncelleme: 08 Mart 2020 - 15:30

Hürriyet Kitap’tan çıkan çalışmada yer alan yüz kadın “dirayetli” ve “yürekli” duruşlarıyla dikkat çeken isimler. Kitabının ön yazısını kaleme alan Türk sanat tarihi profesörü, akademisyen ve yazar Prof. Dr. Nurhan Atasoy kitapta yer alan isimleri “Bu kadınlar bize, topluma yön verecek işler yapmak için; belirli bir alandan, çevreden veya statüden olmanın gerekli olmadığını gösteriyor. Bu olağanüstü insanların yaşam öyküleri, sonuç alıncaya dek çalışma azminin eksilmemesinin önemini anlatıyor, sonuca ulaşmak için hedefe odaklanmanın şart olduğunu kanıtlıyor” diyerek anlatıyor.

ÇOCUKLARA ADANMIŞ BİR ÖMÜR

Tüm dünyadaki kadın mücadeleleri ve başarı öyküleri içinde Nakiye Elgün’ün yeri çok önemli. Çünkü Elgün Taksim Meydanı’nda dünya tarihindeki ilk çocuk haklrı bldirgesini okudu. Ömrünü çocuklara adadı. 1934’de Erzurum milletvekilli olarak seçildi. Türkiye’nin akademik eğitim almış ilk fotoğrafçısı olan Yıldız Moran da iz bırakan kadınlarımızdan. Sadece 21 yaşında Cambrige’da açtığı ilk sergiyle dikkatleri çeken Moran, Türkiye’nin en önemli fotoğrafçılarından biri olarak anılıyor. Fahrelnissa Zeid, ise Sanayi-i Nefise Mektebi’nin ilk kadın mezunlarından biri oldu.Bir prenses ve gerçek bir sanatçı olarak eserleriyle tüm dünyanın dikkatini çekti. Eserleri Tate Modern’de sergilenen ilk Türk oldu.

Yıldız Moran

Annesiz olur vatansız olmaz

İstiklal Savaşı sırasında vatanına aşık kadınlar da önemli görevler üstlendi ve önemli izler bıraktı. Nene Hatun da Anadolu’nun gerçek halk kahramanlarından biridir.Rus işgali sırasında 1877’de Erzurum’un savunmasına katıldı. Beşiğindeki bebeğini bırakıp, “Evladım annesiz yaşayabilir ama vatansız yaşayamaz” diyerek cepheye koşar. 1918’deki 1. Dünya Savaşı’ndaysa üç oğlunu da şehit verir.

Düşmana karşı Kara Fatma

Bir başka kahramanımız ise Fatma Seher Erden. Kara Fatma olarak da bilinen Erden, eşiyle birlikte 1. Balkan Savaşı’na katıldı. I.Dünya Savaşı’nda ise Kafkas Cephesi’nde görev aldı. Eşi şehit düşse de o savaşmaya devam etti. Kurtuluş Savaşı’nda Bursa’da düşmanla karşı karşıya gelerek büyük kahramanlıklar gösterdi. Üsteğmenlik maaşını ‘menfaat beklemediğini’ söyleyerek reddetti.

Nene Hatun

Kara Fatma

Kaynak: https://www.yenisafak.com/hayat/modern-avrupa-egitimi-icazetsistemine-dayanir-3451700

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum